RETRO

Ministerija primena tvarką, kada recepte gali būti nurodomas konkretus vaistinis preparatas

konkretusAtnaujinta vaistų išrašymo tvarka leidžia tam tikrais atvejais recepte nurodyti ne tik vaisto bendrinį pavadinimą, bet ir konkretų vaistą. Tai padės paprasčiau rasti tinkamą vaistą retomis ligomis sergantiems pacientams, taip pat asmenims, kuriems konkretų preparatą nusprendė skirti gydytojų konsiliumas.

Iki šių metų lapkričio 1 d. recepte išrašant retąjį vaistą pagal terapines indikacijas, kurioms taikomas rinkos išimtinumo laikotarpis (tai reiškia, kad 10 metų nėra registruojami kiti panašūs vaistai, vartojami toms pačioms indikacijoms), buvo nurodomas tik bendrinis vaisto pavadinimas. Tiek pacientams, tiek farmacijos specialistams dėl to kildavo sunkumų identifikuojant tokius retuosius vaistus.

Lapkričio 1 d. įsigaliojęs sveikatos apsaugos ministro įsakymas nustato, kad išrašant retąjį vaistą pagal indikaciją, kuriai taikomas rinkos išimtinumo laikotarpis, recepte turi būti nurodytas jo bendrinis pavadinimas ir konkretus vaisto pavadinimas. Tokiu atveju pacientas įsigys būtent retai ligai gydyti reikalingą vaistą.

Retųjų vaistų, skiriamų pagal indikacijas, kurioms taikomas rinkos išimtinumo laikotarpis, sąrašas skelbiamas Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje. Patikrinti, ar retajam vaistui taikomas išimtinumo laikotarpis, taip pat galima ČIA.

Pagal atnaujintą vaistų išrašymo tvarką konkretus vaistas recepte gali būti nurodomas ir tuo atveju, jeigu tokį sprendimą priima gydytojų konsiliumas. Anksčiau leisti gydytojui išrašyti pacientui konkretų vaistą galėjo Gydytojų konsultacinė komisija.

Gydytojų konsiliumas taip pat turės priimti sprendimą leisti gydytojui išrašyti konkrečiam pacientui vaistą pagal vaisto informaciniuose dokumentuose nenurodytas, tačiau moksliškai pagrįstas terapines indikacijas, farmakologines savybes, atsargumo priemones, dozavimą ir gydymo kursą.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode