Sprogimas

VMKL dėl COVID-19 stabdoma kraujagyslių chirurgijos skyriaus veikla

veiklaVilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) dėl augančių koronavirusu sergančių pacientų skaičiaus stabdoma kraujagyslių chirurgijos skyriaus veikla.

„Jo veikla laikinai yra stabdoma, kol galėsime pradėti vėl ir atnaujinti tą veiklą“, – BNS trečiadienį sakė VMKL direktorius Narimantas Markevičius.

Pasak jo, šis skyrius pasirinktas po pasitarimo su Santaros klinikomis ir Respublikine Vilniaus universitetine ligonine, kuriose yra tokie skyriai.

„Buvo priimtas sprendimas, kad abi šios ligoninės gali perimti būtinosios pagalbos teikimą pacientams, kurie serga kraujotakos ligomis ir jie tą jau nuo šios dienos pradėjo daryti“, – kalbėjo N. Markevičius.

Teiks dalį planinės pagalbos

Jis teigė, kad planinė pagalba kraujagyslių chirurgijos pacientams, kuriems jos nesuteikus jų būklė gali ženkliai pablogėti, bus teikiama VMKL, dienos chirurgijos skyriuje.

„Dienos chirurgijos skyrius lieka dirbti ir dalis kraujagyslių chirurgų pereina į tą skyrių ir ten teiks tą planinę pagalbą, kuri šiuo metu yra būtina. Tačiau būtinąją, tą, kurią reikia suteikti nedelsiant, bus teikiama kitose dviejose Vilniaus ligoninėse“, – sakė VMKL vadovas.

„Tikrai galime patikinti visus pacientus, kuriems reikia kraujagyslių chirurgų, jie tikrai ją gaus“, – pridūrė jis.

Ligoninės vadovo duomenimis, pirmadienį šiame skyriuje buvo gydoma 15 pacientų. Dalis jų buvo išrašyta gydytis namuose ir antradienį VMKL buvo likę 10 pacientų, kurių dalis yra perkelta į kitus chirurginius skyrius jų ligoninėje, o tie, kuriems reikėjo specifinio gydymo, bus perkelti į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

N. Markevičiaus teigimu, ligoninė jau turi COVID-19 pacientų gydymo patirtį iš ankstesnės bangos ir yra pasiruošę esant poreikiui toliau plėsti jiems reikiamų lovų skaičių.

„Mes pasiruošę per tam tikrą laiką, aišku, reikės vėl įvertinti infrastruktūros pokyčius, kuriuos reikės atlikti, bet maždaug per savaitę-10 dienų mes pasiruošę, jeigu taip privers situacija, vėl pakeisti ligoninės profilį ir visą ligoninę paskirti COVID pacientų gydymui“, – teigė jis.

Pasak jo, be šiuo metu esamų 180 lovų ligoninėje galėtų atsirasti dar 120 lovų COVID-19 pacientams, pilnai aprūpintų deguonies tiekimu.

Užimtos 9 iš 10 COVID-19 lovų

Kaip žurnalistams trečiadienį sakė Santaros klinikų atstovė Gitana Letukienė, skubūs šio profilio pacientai iš sostinės Antakalnio mikrorajone esančios VMKL bus nukreipiami į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, esančią Lazdynuose.

„Pagrindinėje atraminėje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje šiandien yra užimta 91 proc. aktyviam gydymui skirtų lovų, todėl šiandien skiriama dar 30 vietų“, – kalbėjo G. Letukienė.

Iš viso VMKL iki šiol buvo įrengta 150 aktyviam gydymui skirtų vietų, iš kurių, trečiadienio duomenimis, užimta 141.

N. Markevičiaus teigimu, ligoninėje gydomi pacientai, kuriems reikalingas deguonies tiekimas. Neskiepyti pacientai sudaro apie tris ketvirtadalius visų pacientų, o tarp paskiepytųjų dominuoja vyresnio amžiaus žmonės su lėtinėmis ligomis.

Sustabdžius kraujagyslių chirurgijos skyriaus veiklą, koronavirusu sergantiems pacientams gydyti vietų skaičius bus išplėstas iki 180 lovų.

Ligoninėje šiems žmonėms taip pat yra numatytos šešios reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietos, iš kurių užimtos penkios.

Santaros klinikose, kur gydomi sunkūs pacientai, iš 111 aktyviam gydymui skirtų vietų užimtos 102, o iš 36 reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietų užimta 31.

Pildosi ir kitos regiono ligoninės

Pasak G. Letukienės, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje iš 30 aktyvaus gydymo vietų užpildyta 23, o iš 12 reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietų – devynios.

Sostinės Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės slaugos COVID-19 skyriuje užimtos visos iš 36 vietos.

Respublikinėje Vilniaus psichiatrinėje ligoninėje psichiatrijos specializuotame COVID-19 skyriuje – 12 iš 16 vietų, o reanimacijos padalinyje – dvi iš trijų.

Tuo metu Alytaus S. Kudirkos ligoninėje iš 70 aktyvaus gydymo vietų užpildytos 59, o iš septynių reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietų – penkios.

Elektrėnų ligoninėje užimtos 33 iš 40 aktyvaus gydymo lovų ir viena iš keturių reanimacijos. Ukmergės ligoninėje užimtos 48 iš 50, o Molėtų ligoninėje – 18 iš 20 aktyvaus gydymo vietų.

„Šią savaitę, penktadienį, planuojama atidaryti naują COVID-19 ligos padalinį Trakų ligoninėje“, – kalbėjo Santaros klinikų atstovė.

Pasak jos, iš viso Vilniaus regione dėl koronaviruso gydomi 548 pacientai, 53 iš jų – reanimacijoje.

Statistikos departamento duomenimis, šalies ligoninėse šiuo metu gydomi 1669 COVID-19 sergantys žmonės, 157 iš jų – reanimacijoje.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Austėja Masiokaitė-Liubinienė
BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode