Marcinkevičius




Tuberkuliozės rykštė kerta ne tik asocialiems žmonėms

Kasmet kovo 24-ąją visoje planetoje minima Pasaulinė tuberkuliozės diena. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas (toliau – Panevėžio departamentas) primena, kad Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze lygį patenka į rizikingiausių Europos valstybių sąrašą.

Rizika užsikrėsti tuberkulioze didėja esant kasdieniam artimam sąlyčiui su sergančiais asmenimis

Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu, t. y. tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai plaučių tuberkulioze sergantis žmogus kalba, kosti, čiaudo, spjaudo skreplius. Žmogus užsikrečia įkvėpęs užkrėsto tuberkuliozės mikobakterijomis oro. Tikimybė užsikrėsti tuberkulioze didėja, jei bendraujama ilgai ir intensyviai su sergančiuoju atvira plaučių tuberkulioze, ypač blogai vėdinamose patalpose. Užsikrėsti tuberkuliozės bakterijomis riziką turi daugelis iš mūsų, kadangi sergančiųjų ir nesigydančių žmonių gali būti darbo kolektyvuose, vaikų ugdymo įstaigose ir kt. Ši liga neplinta per stalo įrankius, tualetą, sveikinantis.

Daugiausiai sergančiųjų tuberkulioze – Pasvalio r.

Panevėžio departamento duomenimis, praėjusiais metais Panevėžiio apskrityje buvo užregistruoti 75 tuberkuliozės atvejai, kur sergamumo rodiklis siekė 3,29 atv./10 tūkst. gyv. (Lietuvoje sergamumo tuberkulioze rodiklis buvo 3,32 atv./10 tūkst. gyv.). Didesnis sergamumo tuberkulioze rodiklis nei šalyje buvo registruotas Pasvalio, Panevėžio ir Biržų rajonuosse (atitinkamai 5,95; 4,92 ir 4,39 atv./10 tūkst. gyv.).

Kūdikių skiepijimas BCG vakcina apsaugo nuo sunkių ligos formų

Lietuvoje naujagimiai vakcinuojami pirmosiomis gimimo dienomis, bet ne anksčiau kaip praėjus 12 val. po gimimo. 2016 metais Panevėžio regione buvo pasiektos didelės skiepijimo apimtys skiepijant kūdikius BCG (tuberkuliozės) vakcina (98,5 proc.). Praėjusiais metais Kupiškio ir Pasvalio rajonuose buvo paskiepyti visi šios tikslinės grupės asmenys (100 proc.). Skiepijant kūdikius kuo jaunesniame amžiuje, juos galima apsaugoti nuo susirgimų itin sunkiomis tuberkuliozės formomis, tačiau skiepijimai BCG vakcina neturi esminės įtakos sustabdant tuberkuliozės plitimą gyventojų tarpe, tad labai svarbu laiku diagnozuoti ligą ir nustatyti asmenis turėjusius artimą sąlytį su sergančiuoju.

Tuberkulino mėginio atlikimo tikslas – užtikrinti efektyvią tuberkuliozės profilaktiką ir kontrolę

Kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis turi būti atliekamas tuberkulino mėginys visiems 7 metų amžiaus ir rizikos grupėms priklausantiems vaikams. Panevėžio departamento duomenimis, iš viso Panevėžio apskrityje 2016 m. buvo 3829 7-erių metų amžiaus ir rizikos grupėms priklausantys vaikai, kuriems reikėjo atlikti tuberkulino mėginius. Šis mėginys atliktas 2432 vaikams (63,52 proc.). Atliekant šį profilaktinį patikrinimą, 6 vaikams (Panevėžio mieste – 3 vaikams, Kupiškio r. -2 vaikams, Biržų r. – 1 vaikui) buvo diagnozuota tuberkuliozė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode