Parama dėkojame




Šiluvoje bus palaidojami Kauno ligoninėse mirę ir tėvų nepasiimti kūdikiai

silLapkričio 13 d., pirmadienį, po 12 val. Šiluvos bazilikoje švenčiamų šv. Mišių šio miestelio kapinėse bus palaidoti iki 22-osios nėštumo savaitės Kauno ligoninėse po persileidimo ar aborto mirę kūdikiai. Jau penkerius metus tėveliai turi galimybę patys palaidoti tokius vaikelius, tačiau ne visi sudėtingoje situacijoje turi galimybę ar tiesiog nesužino, kad tai gali padaryti.

Šiomis laidotuvėmis bus iki galo įgyvendintas LR Sveikatos apsaugos ministro (SAM) 2019 m. birželio 11 d. įsakymas (Nr. V-697), kuriuo medicinos įstaigos įpareigotos embrioną ir vaisių iki 22-osios nėštumo savaitės atskirti nuo medicininių atliekų, rinkti iki pusės metų, kremuoti ir palaidoti.

Kauno arkivyskupija bendradarbiauja su medicinos įstaigomis dėl paskutinio šio įsakymo punkto – palaidoti. Buvo kreiptasi į Raseinių rajono savivaldybę, kuri skyrė Šiluvos kapinėse kapavietę, kur bus laidojami Kauno arkivyskupijos teritorijoje veikiančiose ligoninėse palikti minėtų vaikelių palaikai.

Lietuva yra viena pažangiausių Europos valstybių, kur embrionas nuo pat prasidėjimo laikomas žmogaus palaikais, o ne medicinine atlieka. Nuo 2018 m. gegužės 1 d. mūsų šalyje įsigalioję LR Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pakeitimai pripažino žmogumi vaisių iki 22-osios nėštumo savaitės ir suteikė teisę būti palaidotam. Po to SAM ministro įsakymu (Nr. V-570) buvo leista tėvams pasiimti palaidoti tokius vaikelius šeimos ar neatlygintinai skirtame naujame kape, užpildant ligoninėje prašymą per keturias dienas nuo įvykusio persileidimo ar aborto.

Ukmergės ligoninė, prieš uždarant Ginekologijos skyrių, įvykdė SAM ministro įsakymą, ir 2020 m. gruodį urna su kremuotais žmogaus embrionais bei vaisiais iki 22-osios nėštumo savaitės buvo palaidota Ukmergės Dukstynos kapinėse. Tokių kapų galima rasti Latvijoje, Lenkijoje, Italijoje, Amerikoje bei kitose šalyse.

Šiluvoje tai bus pirma Lietuvoje tokia bendra, būtent šitokiems vaikeliams skirta kapavietė, nuolat pildoma; prie jos bus specialiai sukurtas paminklinis antkapis, čia bet kas galės užsukti, prisėsti, pasimelsti ar tiesiog pabūti.
  

Kontaktinis asmuo – Svetlana Adler-Mikulėnienė, mob.+370 618 415 00.

Pagalbą po persileidimo ar aborto teikia:

Kauno arkivyskupijos Šeimos centras, tel. (37) 321 122.

Krizinio nėštumo centras, mob +370 603 579 12.

Ugdymo ir konsultavimo centras, mob. +370 676 875 45.

Būsimų ir esamų mamyčių ir tėvelių asociacija „Gandras“ (Klaipėdos regione), FB paskyra, El. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., mob. +370 614 109 25.

Asociacija „
Padedu augti“, mob. +370 677 815 70.

Vikipedija nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode