Beatifikacija Brazilijoje. Kaip gali jauni žmonės nepalūžti savo kelyje?

kelyjePrieš trejus metus, 2019 m. spalio 2 dieną, Vatikano institucija, atsakinga už šventųjų ir kankinių klausimus, dekretu pripažino trylikmetės brazilės katalikės Benignos Cardoso kankinystę. Pirmadienį, spalio 24 d., Brazilijoje įvyko jos beatifikacija – kankinė paskelbta Bažnyčios palaimintąja.

Popiežiaus vardu beatifikacijos apeigoms Kratoso Parodų parke, Searos valstijoje, Brazilijos šiaurės rytuose, vadovavo kardinolas Leonardas Steineris, Manauso arkivyskupas.

Mergelė ir kankinė Beninga Cardoso, Brazilijoje geriau žinoma Menina Begnina vardu, 1941 m. nužudyta, nes pasipriešino seksualinei prievartai, ji – skaistybės herojė, kankinystės dekrete pažymėjo Šventųjų skelbimo kongregacija. Dabar jau palaimintoji Benigna Cardoso išsaugojo nekaltybę iki kraštutinės gyvybės aukos. Žudikas pabėgo, tačiau po kelių dienų buvo sugautas ir įkalintas. Po penkiasdešimties metų jis sugrįžo į nukaltimo vietą ir išreiškė savo atgailą.

Garsas apie Benignos kankinystę pasklido tikinčiųjų bendruomenėje, žmonės pažinojo trylikametę kaip pamaldžią mergaitę ir uolią moksleivę, dalyvavusią parapijos gyvenime ir Mišiose, o ypač dėl jos kilnios tarnystės dviem pagyvenusioms tetoms, įsidukrinusioms  šią kūdikystėje tėvų netekusią mergaitę.

Anot Kratoso vyskupijos ganytojo Magnuso Henrique, visa vyskupijos bendruomenė trokšta šlovinti Dievą ir jam dėkoti už tai, kad „davė Bažnyčiai palaimintąją Meniną Begniną, kuri buvo ištikima Jėzui, gyveno šventai ir tyrai. Ji giliai gyveno gailestingumu, rūpindamasi savo tetomis. Ji ir mums bus gražus pavyzdys, kaip sekti Jėzumi. Tegul ji padeda mums visiems būti ištikimais Jėzaus sekėjais“.

Kaip merginai ar jaunuoliui paauglystėje išsaugoti skaistumą ir tyrumą, panašiai suformuluotu klausimu ir atsakymu pradedama naujosios palaimintosios biografija, paskelbta Šventųjų skelbimo dikasterijos portale. Tai žodžiai iš 119-osios Psalmės: „Kaip gali jauni žmonės nepalūžti savo kelyje? Laikydamiesi tavo, Viešpatie, žodžių“. (SAK / Vatican News) 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode