Kard. Ch. Bo: ką galime, būdami tokie maži?

budamiSpalio 12–30 dienomis vykstančios Azijos vyskupų jubiliejinės sesijos pradžios Mišiose kardinolas Charlesas Bo, Azijos vyskupų konferencijų federacijos (FABC) pirmininkas, kalbėjo apie tai, kad šis šimtmetis gali tapti Azijos Bažnyčios šimtmečiu. Ir kad nereikia itin nerimauti dėl savo mažų bendruomenių ar negausių jėgų, bet pasitikėti Dievu, kuris savo Bažnyčios statymą patikėjo visų pirma piemenims ir žvejams.

Kardinolas iš Mianmaro citavo Evangelijos epizodą, skaitomą Viešpaties Apsireiškimo iškilmės metu: žvaigždės vedamų trijų išminčių iš Rytų, iš Azijos, kelionę ir jų susitikimą su Dievo Meile žmonijai. Tam tikra prasme, tai pirmasis Evangelijos ir Azijos susitikimas.  Netrukus kryptis pasikeitė – į Azijos ir Indijos gilumą patraukė pirmieji krikščionys, atnešdami ir Evangeliją. Daugybė kitų – kunigų ir vienuolių, katechetų ir šeimų – šią misiją tęsė ir tęsia mūsų dienomis, padėdami žmonėms susitikti su Kristumi.    

„Horizonte pasirodė nauja žvaigždė, naujas kvietimas, naujas iššūkis. Taip, broliai ir seserys, trečiojo tūkstantmečio epifanija kviečia mus „pasukti kitu keliu“ ir priimti iššūkį paversti šį šimtmetį Azijos šimtmečiu, Kristaus šimtmečiu ir evangelizacijos šimtmečiu“, – sakė kardinolas. Pasak jo, tai reiškia taip pat atsigręžti į egzistencines Azijos problemas: išnaudojimą, branduolinę žiemą, didžiųjų jėgų varžybas, despotišką blogį, paminantį demokratiją, žmogaus ašarų pavertimą preke, ekologinį holokaustą, pandemiją, milijonų žmonių migraciją, karus ir priverstinę migraciją, gamtos ir žmogaus sukeltas nelaimes.

Pažvelgus į šių problemų dydį, galima sudvejoti ir suaimanuoti – ką gali padaryti maža Azijos Bažnyčia? Tačiau nėra naujas dalykas – tokias situacijas matome ir Šventajame Rašte, kaip ir pasitikėjimą Dievo pažadu būti kartu.

„Taip, šią Bažnyčią kūrė ne imperatoriai, didūs filosofai ar turtingi žmonės. Ją kūrė piemenys, tokie kaip Mozė, žvejai ir palapinių statytojai, tokie kaip Petras ir Paulius. Turėdami Dievą savo širdyse, mes galime kilnoti kalnus. Tokia yra Evangelijos žinia. Dievas yra su jumis. Nebijokite“, – kalbėjo kardinolas Ch. Bo jubiliejinėje sesijoje, skirtoje FABC penkiasdešimtmečiui.

Bažnyčios prioritetas yra skelbti Gerąją naujieną, kurti Dievo karalystę. Kaip tai gali daryti Bažnyčia, kuri yra Azijoje?

Tuo metu, kai daug tradiciškai krikščioniškų regionų vis labiau sekuliarėja, Rytų trauka Vakarams didėja. Per pastaruosius penkiasdešimt metų susidomėjimas Rytų dvasinėmis tradicijomis labai išaugo, pažymėjo kardinolas iš Mianmaro. Pasak jo, Azijos religijų vidujiškumas, apčiuopiamas misticizmas, skatinantis milijonus puoselėti maldos metodus, meditacijų ir sąmoningumo praktikų populiarumas rodo, kaip žmonės trokšta tokių patirčių.

„Rytai primygtinai pabrėžia patirtį. Paaiškinimų nedaug! Tai mūsų didysis iššūkis. Nuo žodžių pereiti prie veiksmų. Nuo struktūrų pereiti prie patirties ir vidujiškumo. Sąvokos ir žodžiai žmonėms nedaro įspūdžio. Bet daro Bažnyčia, kuri dalijasi intensyvaus ir asmeninio susitikimo su Jėzumi patirtimi. Bažnyčia misionierė, kuri skelbia per liudijimą“, – sakė kardinolas Ch. Bo.

Antras didelis iššūkis: Evangelijos susitikimas su didžiosiomis vietinėmis tradicijomis ir Evangelijos įkultūrinimas, be kolonijinio mentaliteto likučių, vadovaujantis pirmine krikščionių charizma ir bendryste, pripažįstant šių tradicijų vertę ir mokantis iš jų. Kaip tą padaryti, reikia klausti Šventosios Dvasios, kuri, kaip Viešpats pažadėjo, visko išmokys jo mokinius ir primins viską, ką jis yra pasakęs.  

„Azijos Bažnyčia turi daugybę priežasčių giedoti Magnificat: Viešpats padarė stebuklų mumyse ir per mus.  Bažnyčios indėlis į žmonių pažangą daugelyje šalių yra dėkingai pripažįstamas.  Krikščionybė žemyne vis dar auga, o pašaukimai ir toliau teikia didelį džiaugsmą Bažnyčiai Azijoje ir visame pasaulyje.  Nepaisant persekiojimų ir suvaržymų, krikščionių tikėjimo tvirtybė ir toliau visus įkvepia“, – pažymėjo kardinolas Bo. – „Žengdami į ateinantį penkiasdešimtmetį džiaugiamės ir dėkojame.  Nuolankiai prisimename, kad po 2000 evangelizacijos metų tik 2 procentai Azijos gyventojų yra krikščionys. Azija, pasaulio religijų lopšys, laukia Azijos Jėzaus veido. Dėkingomis širdimis prisimename šimtus misionierių, atvykusių į šį žemyną įžiebti didžiosios krikščioniškosios vilties.  Dabar mūsų eilė tapti misionieriška Bažnyčia, kuri savo broliams ir seserims Azijoje parodytų Jėzaus šviesą.“

„Tegul mūsų širdys nesijaudina. Taip. Pirmyn, Azijos Bažnyčia. Dievas yra su mumis”, – sakė kardinolas Ch. Bo iš Mianmaro. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode