Sprogimas

Etiopijoje – humanitarinė krizė. Keli suimti saleziečiai paleisti

paleistiŽinios iš Etiopijos apie sostinėje Adis Abeboje lapkričio 5 d. suimtus saleziečių bendruomenės narius – miglotos. Pranešta, jog keletas suimtųjų vėl laisvi, tačiau nelėra aiškios arešto priežastys, kaip ir likusių suimtų saleziečių likimas.

Septyni saleziečiai ir viena jų namų darbuotoja buvo paleisti, likę keturiolika suimtųjų – dvasininkai, broliai vienuoliai, pasauliečiai ir saleziečių namų darbininkai tebėra nelaisvėje. Pasak misijų naujienų portalo „Fides“, šalyje įvedus ypatingąją padėtį, teisėsaugos pareigūnai sostinėje pradėjo priešų medžioklę – suimami tigrajų kilmės žmonės, įtariami esant Tigrajų liaudies išsivadavimo fronto (TPLF), sukilusio prieš Etiopijos vyriausybę, šalininkais. Be saleziečių, suimta daug kitų žmonių, įskaitant 72 JTO humanitarinių vilkstinių sunkvežimių vairuotojus ir šešiolika kitų JTO darbuotojų.

Lapkričio 5 d. suimta 17 saleziečių ir jų vadovaujamo vaikų ugdymo centro darbuotojų sostinės Gottera rajone.  Vėliau suimta dar daugiau saleziečių, vienas vietinis 80 metų amžiaus bendradarbis ir vienas italas buvo suimti, paskui paleisti.

Vyskupas Seyoum Fransua Noel, Popiežiškųjų misijų draugijų Etiopijoje vadovas, pareiškė portalui „Fides“, jog džiaugiasi žiniomis apie kai kurių saleziečių išlaisvinimą ir viliasi, kad greitai bus paleisti visi suimtieji.

Saleziečių bendruomenė Etiopijoje, nepaisant gilėjančio tigrajų ir Etiopijos valdžios konflikto, daugiau kaip aštuoniems tūkstančiams Etiopijos šeimų toliau užtikrina jų išlikimui būtiną paramą.

JTO agentūros skelbia apie Etiopijoje dėl konflikto pratrūkusią humanitarinę krizę. JTO humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) duomenimis, nuo ginkluotų veiksmų pradžios prieš vienerius metus badmiriaujančių žmonių skaičius išaugo iki beveik pusės milijono. Skubios pagalbos reikia dar kitiems 7 milijonams Tigrajaus, Amherų ir Afarų regionų gyventojų, dėl konflikto du milijonai žmonių tapo vidaus pabėgėliais ir apie 100 000 Etiopijos gyventojų išvyko į Sudaną. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode