Parama dėkojame




Plinkšių globos namams – jubiliejiniai metai

globosBirželio 29-ąją, rūpestingų darbuotojų lydimi, į Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią rinkosi Plinkšių globos namų gyventojai, kur buvo aukojamos Šv. Mišios už globos namų bendruomenę. Tai dar vienas jubiliejinis renginys, skirtas socialinių paslaugų teikimo senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims 30-mečiui. Šiai sukakčiai paminėti skirti visi šie metai.

„Durys į širdį neturi rankenos, jos atsiveria iš vidaus...“, iškalbingi žodžiai, apibūdinantys Plinkšių globos namų bendruomenės tarpusavio santykius.

Plinkšių globos namų bendruomenė džiaugėsi, kad į Šv. Mišias pavyko atvežti nemažą būrį gyventojų, kurie kaip padėką atnešė Atnašas. Melsdami dangiškos šviesos atnešė namų židinio simbolį – degančią žvakę. Kaip priminimą apie Viešpaties rūpestį savo kūrinija atnešė ir vaisių. Atnešė ir piešinį – juk niekur kitur žmogus taip nerealizuoja savęs kaip šeimoje, o šiuose globos namuose visi jie ir yra viena didelė šeima. Atnešė duoną – kūno maistą ir gyvybę, žmogų ir jo gyvenimą. Atnešė pateną ir ostiją, kuri taps nemirtingumo, gyvenimo maistu kiekvienam norinčiam juo stiprintis ir prasmingai gyventi. Atnešė vandenį ir vyną.

Klebonas Virginijus Palionis, linkėdamas sveikatos, ištvermės, Dievo palaimos gražius žodžius skyrė tiek bendruomenės namų vadovei, tiek darbuotojams, tiek gyventojams. Pagerbti Petrai ir Povilai bei Amžinybėn išėjusieji namų bendruomenės nariai. Jautrias giesmes bei dainas bendruomenės gyventojams, darbuotojams skyrė dainų atlikėjas Marius Petrauskas.

Pradžių pradžia

Plinkšių globos namai įsikūrę Mažeikių rajono pakraštyje, prie šiaurinio Plinkšių ežero kranto, greta šimtamečio Plinkšių parko, kuriame stovi grafo Konstantino Pliaterio dvaras.

„Socialinių paslaugų teikimo senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims teikimo pradžia buvo 1993 m., kai Mažeikiuose buvo įkurti Vaikų našlaičių ir senelių globos namai. Čia greta vaikų našlaičių apsigyveno ir 28 senyvo amžiaus ir neįgalūs asmenys. Tuo metu, kai socialinė politika Lietuvoje tik formavosi, tai buvo vienintelė įstaiga tokiems žmonėms. Turbūt iššūkių tuo metu buvo daugiau nei džiaugsmų. Globos namai buvo nepritaikyti neįgaliems žmonėms – nebuvo lifto, patalpos mažos. Skirtingos ir paslaugų gavėjų grupės su skirtingais poreikiais – vaikams reikėjo diskotekų, senoliams – maldos. Tačiau pavykdavo suderinti – švenčių metu sėsdavome visi prie vieno ilgo stalo – laužėme plotkelį, kalbėjome maldą, valgėme kūčių vakarienę, šventėme bendrus karnavalus, ridenome kiaušinius ir t. t. Taip prabėgo 23 metai“, – mintimis apie darbo pradžią dalijasi Plinkšių globos namų direktorė Birutė Vaičkienė.

2012 m., sumažėjus vaikų skaičiui, Plinkšių kaime uždarytos mokyklos pastatas atiduotas kaip Globos namų filialas. Pasinaudojus ESF lėšomis, atlikta rekonstrukcija ir įstaiga pritaikyta senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims. Direktorė prisimena, kad 2016 m., atlikus Mažeikių rajono vaikų našlaičių ir senelių globos namų reorganizaciją, atidaryti Mažeikių rajono Plinkšių globos namai, kaip atskira savarankiška biudžetinė įstaiga. Juose 40 vietų – 15 dviviečių, 10 vienviečių kambarių, prie kiekvieno jų WC, dušas. Erdvios bendro naudojimo patalpos. Dabar globos namai gali pasidžiaugti įrengta koplyčia, sale, dviem valgyklėlėmis, biblioteka (pritaikyta ir akliesiems), svečių kambariu, relaksacijos, kineziterapijos patalpomis, sensoriniu kambariu, skalbykla, vonia, virtuve, vietine katiline, virtuvėle savarankiškam maisto gaminimui, medicinos kabinetu ir kt.

Namų gyventojai

Pasak Birutės Vaičkienės, čia gyvena ne aktyvūs žilagalviai senoliai, bet labiau ligų prispausti senjorai, tik vienas kitas, kuriam nenustatyti specialieji poreikiai. Deja, yra ir tokių, kurių niekas nelanko arba nutraukę ryšius. Vyriausias gyventojas – 99 metų. Siekiant užtikrinti visiems gyventojams prieinamas ir kokybiškas paslaugas aplinka pritaikyta asmenims su negalia: individuali iškvietimo sistema, liftas, keltuvai, funkcinės lovos, įvairi kompensacinė technika ir t. t. Įrengtas puikus pojūčių sodas, kuris skirtas tiek sensoriniam lavinimui, tiek užimtumui.

„Vadovaujantis Europos kokybės vertinimo sistema EQUASS galime teigti, kad paslaugos teikiamos kokybiškai. Tai patvirtina ir gyventojai bei jų artimieji. Sulaukiame daug padėkų ir vertinimų. Tai įrodo ir įvairių tikrinimo tarnybų, departamentų vertinimai“, – gerais darbo rezultatais džiaugiasi direktorė.

Darbas darbą veja

Birutė neslepia, kad darbo tikrai daug, nes ir teikiamų paslaugų sąrašas platus. „Be to, kad bendraujame, tarpininkaujame, o kartais ir atstovaujame gyventojų interesus, mes suteikiame būstą, aprūpiname būtinaisiais baldais, daiktais, rūbais, asmens higienos priemonėmis. Maitinimas organizuojamas keturis kartus per dieną, visada karštas šviežias maistas. Užtikrinama pagalba asmens higienos procedūrose, skalbiame rūbus, patalynę ir kt. Kadangi teikiame ir slaugos paslaugas: organizuojame vizitus pas gydytojus, aprūpiname gydytojo išrašytais medikamentais, slaugos priemonėmis, atliekamos kitos slaugytojo procedūros“, – nesibaigiančią darbų virtinę vardija pašnekovė.

Kaip ir kiekvienas žmogus, taip ir šių namų gyventojai, turi įvairių poreikių, kuriuos patenkina visada padėti pasiruošęs kolektyvas. Tai ir palydėjimas į prekybos centrus, įvairios išvykos. Užtikrinamas tikėjimo poreikis – į globos namų koplyčią kartą per mėnesį atvyksta Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų klebonas ir laikomos Šv. Mišios.

Užimtumas pagal savarankiškumo lygį

Daug dėmesio skiriama sociokultūrinei veiklai. Visos paslaugos teikiamos gyventojui pagal jo savarankiškumo lygį. Jis pats pasirenka – kur nori, kur gali dalyvauti.

Sveikesni ir aktyvesni namų gyventojai dalyvauja fiziniuose, kūrybiniuose užsiėmimuose, prižiūri akvariumo žuveles, lesina paukštelius (narvelyje), prižiūri daržoves lysvėse, dalyvauja kulinarijos valandėlėse, žaidžia stalo žaidimus, dalyvauja išvykose, kultūriniuose renginiuose ir t. t.

Riboto judėjimo asmenys daugiau meldžiasi, žiūri televizorių, kurie yra beveik visuose kambariuose, siuva žaislus, sprendžia kryžiažodžius, kuria paveikslus iš karoliukų, skaito knygas ir t. t.

Svarbus kiekvienas

„Veikla planuojama kas mėnesį pagal užimtumo tvarkaraštį. Svarbiausia, kad ir mažiau aktyvūs gyventojai nepaliekami vieni. Dažnai visuomenės nuomone, kad Globos namuose pakanka, kad būtų pamaitinti, laiku paduoti vaistai, pakeistos sauskelnės ir viskas. O kur žmogaus gyvenimas – ori senatvė? Juk gyvenimas atvykus pas mus nesibaigia. Todėl ne tik aplankome su neįgaliojo vežimėliais prekybos centrą, bet ir vykstame prie ežero, švenčiame gimtadienius, dalyvaujame Šv. Mišiose, išvykose ir t. t. Su visa mūsų veikla galima susipažinti facebook paskyroje bei mūsų tinklapyje plinkšių globa.lt                                                                                                 Stengiamės būti pilietiški – organizuojame akcijas, dalyvaujame projektuose, parodose, kitose iniciatyvose. Globos namų gyventojai yra M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo „Sidabrinė linija“ projekto partneriai, Erasmus+ projekto GAMLEC asocijuoti nariai, EQUASS kokybės sistemos diegimo dalyviai, daugelio Mažeikių Visuomenės sveikatos biuro vykdomų projektų dalyviai ir t. t.“, – pasiekimais džiaugiasi direktorė.

Laukiami savanoriai

„Kaip besistengtume, bet visada yra ir iššūkių. Šiandien, minint mūsų veiklos 30-metį, apie juos aš nenoriu kalbėti. Gal tik paminėsiu vieną, ko, manau, trūksta mūsų gyventojams – tai bendravimo poreikio tenkinimas. Senyvo amžiaus žmogui labai svarbu bendrauti – jis nori, kad su juo nuolat kas nors pakalbėtų, išklausytų, pritartų ir t. t. Todėl, kad ir kiek darbuotoja skirtų laiko bendravimui, visada jo norisi daugiau. Plinkšių globos namai yra akredituota, kaip savanorius priimančioji organizacija. Todėl mielai lauktume asmenų, norinčių savanoriauti. Visiems norėčiau palinkėti – nepamirškime, kad ir mes atėjus laikui būsime pikti, ligoti ir labai lauksime kitų pagalbos“, – rūpestį namų gyventojais dėsto Birutė.  

Darni komanda

Visais jais rūpinasi puikus globos namų darbuotojų kolektyvas – tai socialinės darbuotojos, individualios priežiūros darbuotojos, sveikatos priežiūros specialistai, administracija ir kitas aptarnaujantis personalas. „Džiaugiuosi, kad esu šio kolektyvo dalis. Man likimas lėmė būti šiame procese nuo pradžių. Penkerius metus prieš tai vadovavau vaikų darželiui, o vėliau priėmiau pasiūlymą ir pradėjau vadovauti Globos namams. Taigi šiemet skaičiuoju jau 35 vadybinio darbo metus. Džiaugiuosi darbu su žmonėmis. Matomai toks mano pašaukimas. Įgijusi pedagoginės srities išsilavinimą dirbau švietimo sistemoje, o dirbant su tėvų globos netekusiais vaikais, neįgaliaisiais ir senyvo amžiaus asmenimis praverčia socialinės srities išsilavinimas. Gera dirbti su žmonėmis, kurie ateina kitiems padėti. Savo darbo praktikoje sutikau daugybę gerų, profesionalių, mylinčių savo darbą žmonių. Ypač norėčiau padėkoti Plinkšių globos namų darbuotojams. Ačiū už jūsų atsidavimą, empatiją, mokėjimą įsiklausyti, nuoširdumą ir darbštumą. Džiaugiuosi galėdama būti tokio nuostabaus kolektyvo dalimi. Ačiū jums, mano mielieji.

Na, o Plinkšių globos namų darbuotojai dirba komandoje ir esame labai tampriai savo darbinėmis funkcijomis susiję su kolegomis: kartu sprendžiame problemas, randame išeitis iš sudėtingų situacijų, drąsiname, palaikome vieni kitus, padedame vienas kitam, kartu mokomės, pasidalijame savo patirtimi, randame įkvėpimą, auginame kūrybiškumą, siekiame plėtros, taikome inovacijas, paguodžiame, patariame vieni kitiems, rūpinamės  vienas kitu ir darome dar daug kitų dalykų kartu... Taigi, turiu už ką padėkoti savo kolegoms. Norėčiau kad šie padėkos žodžiai būtų šalto vandens gurkšnis ištroškusiam – sustiprintų pasitikėjimą ir skatintų eiti pirmyn!

Linkiu visai Plinkšių globos namų bendruomenei   sveikatos, susiklausymo, Dievo palaimos. Tegul kiekvieną dieną džiugina patekanti saulė, sutiktas žmogus dovanoja šypseną o negandos praeina pro šalį“, – linki Plinkšių globos namų direktorė B. Vaičkienė.

Autorės nuotr.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode