RETRO

Atnaujinant daugiabučius bus finansuojamos priemonės čiurliams išsaugoti

ciurTrečiadienį Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pakeitimams, kurie leis šių namų bendrijoms gauti finansavimą ir už dirbtinių lizdaviečių įrengimą. Taip siekiama išsaugoti čiurlių, kurie suka lizdus gyvenamųjų namų ertmėse, populiaciją.

„Mūsų šalyje čiurlys yra visiškai priklausomas nuo żmogaus, jis peri arba įvairiuose statinių plyšiuose, arba iškeltuose inkiluose. Tad renovuodami būstus privalome išsaugoti šį nuostabų skrajūną“, – ragina aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Valstybės remiamų daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) priemonių sąrašą papildžius nauja priemone – dėl čiurlių ar kitų paukščių rūšies reikalavimus atitinkančių dirbtinių lizdaviečių įrengimo – sudarytos galimybės išduoti kreditą ir už išsaugotas paukščių veisimosi vietas.

Čiurliai, į kregždes panašūs paukščiai, peri uolų plyšiuose, į kuriuos Lietuvoje jiems dažniausiai labiausiai panašios  daugiabučių angos virš paskutiniojo aukšto langų. Renovuojant namus jos uždengiamos izoliacinėmis medžiagomis, dėl to sunaikinama daug čiurlių lizdaviečių, o kai kada net ir jauniklių.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad į šių paukščių perėjimo vietas vedančių angų negalima užtaisyti nuo gegužės, kai čiurliai pasirodo Lietuvoje ir peri jauniklius daugiabučių pastogėse, iki rugpjūčio, kai jie išskrenda į šiltus kraštus žiemoti. Į tai būtinai reikia atsižvelgti planuojant renovaciją ir šiems darbams numatyti paukščiams pavojaus nekeliančią datą.

Primename, kad Europos Sąjungoje saugomos visos laukinių paukščių rūšys, todėl tyčia naikinti nei jų, nei jų buveinių, bloginti gyvenimo sąlygų negalima. Nors čiurliai ir nepriskiriami nykstančioms ar Lietuvoje saugomoms rūšims, jiems yra taikomos bendros ES apsaugos taisyklės. Lietuvoje žudyti paukščius draudžia ir Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymas.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode