Sprogimas

Kelis kartus didėja valstybės premijos aukščiausius laimėjimus pasiekusiems sportininkams su negalia

kelisNuo šiol aukščiausias vietas paralimpinėse ir kurčiųjų žaidynėse iškovoję sportininkai ir jų treneriai bus apdovanojami daugiau nei tris kartus didesnėmis valstybės premijomis. Šiandien Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui keisti valstybės premijų už pasiektus aukšto meistriškumo sporto laimėjimus sportininkams ir jų treneriams dydžių nustatymo ir skyrimo tvarką. 

Valstybės premijos sportininkams ir jų treneriams už paralimpinėse ir kurčiųjų žaidynėse iškovotas 1–4 vietas didėja daugiau nei tris kartus. Siekiama, kad palaipsniui paralimpiečių ir kurčiųjų sportininkų premijos būtų vienodo dydžio, kaip atitinkamas vietas olimpinėse žaidynėse iškovojusių sportininkų. Premijų dydžiai bus keičiami etapais ir, priėmus reikalingas Sporto įstatymo pataisas, jos ateityje būtų suvienodintos.

Pakeitimai įsigalioja iškart, todėl didesnės valstybės premijos jau bus skiriamos ir šiuo metu Brazilijoje vykstančiose pasaulio kurčiųjų žaidynėse aukščiausias vietas iškovosiantiems sportininkams ir jų treneriams. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė akcentuoja, kad valstybės premijos – tai labai svarbi, bet tik viena iš sportininkų skatinimo priemonių. Siekiant iš esmės subalansuoti sportininkų skatinimo modelį, bus didinamos valstybės stipendijos sportininkams ir plečiamas jų gavėjų ratas, įtrauktos jaunimo amžiaus grupės. 

„Rengiamas labai svarbus pokytis – valstybės stipendijų gavėjams valstybės lėšomis bus užtikrintos socialinės garantijos, t. y. sveikatos draudimas, ligos, pensijų, motinystės socialinis draudimas. Mūsų planuose yra ir elito sportininkų dvigubos karjeros, išskirtinių sportinių gabumų turinčių vaikų atrankos ir rengimo programos“, – kalba J. Šiugždinienė. 

Dabar valstybės premija už paralimpinėse ar kurčiųjų žaidynėse iškovotą 1-ąją vietą sieks 64 tūkst. eurų (iki šiol buvo skiriama 19,2 tūkst. eurų premija); už 2-ąją vietą – 32 tūkst. eurų (buvo 9,6 tūkst. eurų); už 3-iąją vietą – 24 tūkst. eurų (buvo 6,4 tūkst. eurų); už 4-ąją vietą – 12,8 tūkst. eurų (buvo 4,4 tūkst. eurų). Valstybės premijų dydžiai yra siejami su bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiu, kuris šiuo metu yra 42 eurai. 

Kai kuriose ES valstybėse premijos sportininkams nenumatytos, o iš skiriančiųjų premijas šalių pagal jų dydį Lietuva jau iki šiol buvo yra antra. 
Iš Europos Sąjungos valstybių narių teikiamos premijos yra labai skirtingos. Pavyzdžiui, Italija – už paralimpinių žaidynių 1-ąją vietą skiria 75 tūkst. eurų, Vokietija – 20 tūkst. eurų, Danija – 6,7 tūkst. eurų, Lenkija – 15 tūkst. eurų. Liuksemburge, Suomijoje, Švedijoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje valstybės premijos nenumatytos. 

Olimpinės ir paralimpinių žaidynių premijos suvienodintos penkiose ES valstybėse -  Vokietijoje, Lenkijoje, Kroatijoje, Slovakijoje ir Slovėnijoje.

Bus siūloma, kad pakeitimai, susiję su premijų dydžių suvienodinimu, įsigaliotų nuo 2025 m. sausio 1 d., t. y. jau po 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode