Parama dėkojame




interviuRespublikonų lyderis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praleido pirmuosius partijos prezidentinius debatus, tačiau vis tiek buvo dėmesio centre.

Šiuose debatuose trečiadienį dalyvavo aštuoni respublikonų pretendentai į prezidentus prieš 2024 metų rinkimus.

Buvęs prezidentas argumentavo, kad sprendimą praleisti dviejų valandų trukmės debatus Milvokyje priėmė, nes amerikiečiai jį gerai pažįsta, todėl nėra reikalo viešai kautis su varžovais dėl Baltųjų rūmų.

Vietoj to jis davė interviu buvusiai „Fox News“ televizijos žvaigždei Tuckeriui Carlsonui (Takeriui Karlsonui). Interviu buvo paskelbtas internete likus kelioms minutėms iki debatų pradžios.

Tačiau debatuose apie D. Trumpą vis vien buvo kalbama: renginį moderavę „Fox News“ laidų vedėjai pateikė daug klausimų apie baudžiamuosius kaltinimus eksprezidentui.

Kandidatų buvo prašoma nurodyti, ar jie palaikytų D. Trumpą kaip partijos kandidatą net ir tuo atveju, jei jis būtų nuteistas vienoje iš jam iškeltų baudžiamųjų bylų.

Kiekvienas kandidatas pakėlė ranką, išskyrus Arkanzaso gubernatorių Asą Hutchinsoną (Eisą Hačinsoną) ir buvusį Naujojo Džersio gubernatorių Chrisą Christie (Krisą Kristį), kuris pamojavo pirštu.

„Svarbiausia yra štai kas. Kažkas turi nustoti normalizuoti tokį elgesį, gerai?“ – kalbėjo Ch. Christie, o jo žodžius palydėjo žiūrovų nepritarimo šūksniai.

„Nesvarbu, ar manote, kad baudžiamieji kaltinimai yra teisingi, ar ne, toks elgesys yra žemiau Jungtinių Valstijų prezidento pareigų“, – pridūrė jis.

A. Hutchinsonas susilaukė dar daugiau švilpimo, kai pasakė: „Akivaizdu, kad nesiruošiu remti žmogaus, kuris buvo nuteistas už sunkų nusikaltimą.“

„Nesąmonės“

Buvusi realybės šou žvaigždė ketvirtadienį Atlantoje turi pasiduoti pareigūnams pagal ketvirtą šiais metais kaltinamąjį aktą – šįkart dėl įtariamo nusikalstamo sąmokslo siekiant „pavogti“ 2020 metų rinkimus, kuriuos jis pralaimėjo Joe Bidenui (Džo Baidenui).

D. Trumpas per interviu T. Carlsonui sakė, kad jam nebuvo prasmės dalyvauti debatuose, nes apklausos jam labai palankios – populiarumas viršija 40 proc. pagal „RealClearPolitics“ vidurkį.

Jis pavadino J. Bideną „blogiausiu prezidentu per visą mūsų šalies istoriją“ ir užsiminė, kad 80-metis gali nebūti demokratų kandidatas per 2024 metų lapkritį vyksiančius rinkimus.

D. Trumpas taip pat atmetė jam pareikštus kaltinimus baudžiamosiose bylose, pavadindamas juos „smulkmenomis, nesąmonėmis“.

„Turiu svarbesnių dalykų, į kuriuos turiu sutelkti dėmesį, nei debatai su kandidatais, kurie mano neteisėto arešto išvakarėse renka vieną procentą balsų“, – prieš debatus kampanijos elektroniniame laiške rašė 77 metų D. Trumpas.

„Negalime švaistyti energijos ir išteklių, ginčydamiesi su savo partijos nariais tuo metu, kai turėtume susivienyti prieš sukčių Joe, kuris naikina Ameriką“, – pridūrė jis. 

Aršios diskusijos

Debatus moderatoriai pradėjo klausimu apie hitą „Rich Men North of Richmond“, kuriame kalbama apie darbininkų klasės susvetimėjimą, paskatinusį Floridos gubernatorių Roną DeSantisą perspėti, kad šalis patiria, jo žodžiais, nuosmukį.

„Šis nuosmukis nėra neišvengiamas. Tai pasirinkimas“, – sakė R. DeSantisas, kurio populiarumas apklausose blėsta, nors anksčiau buvo laikomas rimtu D. Trumpo varžovu.

44 metų R. DeSantisui šie debatai buvo labai reikalinga proga pakeisti prastėjančius apklausų rezultatus ir parodyti, kad jis yra reali alternatyva lyderiui.

„Ronas DeSantisas bus debatų (#GOPdebate) centre, nes jis tiki, kad turi užsitarnauti jūsų paramą, o ne tikėtis, kad sulauks jos savaime“, – sakė jo kampanija, papriekaištaudama D. Trumpui.

Pietų Karolinos senatorius Timas Scottas (Timas Skotas) melagingai teigė, kad J. Bidenas sugriovė ekonomiką, kuri prieš praėjusius rinkimus esą buvo rekordinės būklės, nors iš tikrųjų tuo metu, siautėjant COVID-19 pandemijai, susidurta su dideliais sunkumais.

R. DeSantisas taip pat kalbėjo apie savo pasiekimus išlaikant Floridą atvirą per sveikatos krizę ir sulaukė plojimų, kai pasakojo, kaip jis būtų atleidęs vyriausybės mokslininką Anthony Fauci (Entonį Faučį).

Mažiau žinomiems kandidatams, tokiems kaip 38-erių verslininkas Vivekas Ramaswamy (Vivekas Ramasvamis), debatai buvo reali proga prisistatyti plačiajai visuomenei ir pasisakyti dėl darbo D. Trumpo administracijoje jo pergalės atveju.

D. Trumpo viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) sakė, kad jis yra geriausiai pasirengęs kandidatas į šį postą, tačiau per apsižodžiavimą su V. Ramaswamy buvo išpeiktas už tai, kad pavadino politikos naujoką „naujokėliu“.

Pastarasis apibūdino save kaip „vienintelį scenoje esantį žmogų, kuris nėra nupirktas ir apmokėtas“, už tai sulaukdamas Ch. Christie pašaipų, kuris skundėsi, kad jam „šį vakarą jau gana vaikino, kuris skamba kaip „Chat GPT“.

Kandidatai dviprasmiškai pasisakė dėl klimato kaitos, piktinosi nusikalstamumu ir palaikė abortų prieinamumo ribojimą. Be to, M. Pence'as priekaištavo buvusiai ambasadorei prie JT Nikki Haley (Niki Heili) dėl jos raginimo šiuo šalį poliarizuojančiu klausimu pasiekti konsensusą.

R. DeSantiso buvo paklausta, ar M. Pence'as pasielgė teisingai, patvirtindamas 2020 metų rinkimų rezultatus, ir jis atsakė, kad „Mike'as atliko savo pareigą – neturiu jam jokių pretenzijų“.

Tačiau jis pridūrė: „Šie rinkimai nėra apie 2021-ųjų sausio 6-ąją. Jie yra apie 2025-ųjų sausio 20-ąją, kai pareigas pradės eiti kitas prezidentas.“

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode