Parama dėkojame




arevGvatemalos prezidento rinkimuose sekmadienį pergalę iškovojo netikėtas favoritas, rinkėjų palankumą pelnęs pažadu kovoti su korupcija, Bernardo Arevalo (Bernardas Arevalas).

Remiantis oficialiais aukščiausiojo rinkimų tribunolo (TSE) duomenimis, B. Arevalo surinko 59 proc. balsų, suskaičiavus 95 proc. biuletenių.

Jo varžovė, buvusi pirmoji ponia Sandra Torres (Sandra Tores), sekmadienio vakarą liko antra, surinkusi 36 proc. balsų.

B. Arevalo pavyko pasiekti didžiulę staigmeną, kai, nepaisydamas viešosios nuomonės apklausų, birželį vykusiame pirmajame rinkimų ture užėmė antrąją vietą.

Prieš sekmadienį vyksiantį balsavimą stebėtojai ir užsienio sąjungininkai išreiškė nerimą dėl kišimosi ir pastangų pakenkti rinkimų procesui po to, kai vyriausiasis prokuroras bandė diskvalifikuoti B. Arevalo ir kampanijos metu įsakė surengti reidus jo partijos biuruose ir rinkimų institucijoje.

Po pirmojo turo, kuris pasižymėjo mažu rinkėjų aktyvumu ir negaliojančiais balsais, sekmadienį pasibaigus balsavimui TSE pranešė apie „istorinį rinkėjų aktyvumo procentą“, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Dėl skurdo, smurto ir korupcijos tūkstančiai Centrinės Amerikos valstybės piliečių buvo priversti emigruoti ieškodami geresnio gyvenimo, daugelis iš jų – į Jungtines Valstijas.

„Niekur nebegalima gyventi, nes čia tiek daug nusikaltimų“, – skundėsi 66 metų namų šeimininkė Maria Rac (Marija Rak), vietinė majų genties gyventoja, balsavusi San Chuan Sakatepekeso mieste, esančiame už 30 km į vakarus nuo sostinės.

Tame pačiame mieste balsavęs 47 metų sunkvežimio vairuotojas Efrainas Bochas (Efrainas Bošas) prašė naujosios vyriausybės kovoti su korupcija.

B. Arevalo, pirmojo demokratiškai išrinkto šalies prezidento Juano Jose Arevalo (Chuano Chosė Arevalo) sūnus, rinkimų kampanijos metu kaltino korumpuotus politikus.

„Daugelį metų buvome korumpuotų politikų aukos ir grobis, – teigė 64 metų sociologas ir buvęs diplomatas B. Arevalo. – Balsuoti – tai aiškiai pasakyti, kad šaliai vadovauja Gvatemalos žmonės, o ne korumpuoti“.

Prokuroras Rafaelis Curruchiche (Rafaelis Kuručičė), kuriam Vašingtonas skyrė sankcijas už korupciją, sakė, kad neatmeta galimybės, jog po rinkimų bus surengta daugiau reidų ir areštų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode