Marcinkevičius




Muziejaus lankytojų skaičius vis auga

Po dvejus metus trukusios rekonstrukcijos Mažeikių muziejus jau mėnesį atvėręs lankytojams duris. Modernus pastatas puikiai įsilieja į taip pat atsinaujinusį Senamiesčio parką ir džiugina mažeikiškius. Muziejus traukia lankytojus ne tik savo šiuolaikišku fasadu, bet svarbiausia – įvairiomis ekspozicijomis, renginiais. Muziejininkas Vytautas Ramanauskas džiaugėsi, kad renginių metu į muziejų atvyksta mokslo daktarai ir pasidalina savo žiniomis bei mintimis su lankytojais. Pasak muziejaus darbuotojų, po atidarymo lankytojų skaičius išaugo, žmonės labai aktyviai lankosi ir parodose, ir renginiuose, ir edukacijose.

Įvairūs renginiai

Po atidarymo muziejuje jau vyko daug įvairių renginių: „Visi projektai buvo parašyti anksčiau, tačiau, kol vyko darbai, nebuvo jokių kitų erdvių, kuriose būtų galima organizuoti renginius“, – teigė vyriausioji rinkinių saugotoja Raimonda Ramanauskienė. Iš visų per mėnesį vykusių renginių be konkurencijos pats populiariausias buvo „Sambūris Lietuvos galulaukėje“. Jame dalyvavo apie 100 žmonių, pasak muziejininkų, net nužteko kėdžių ir jaunimas sėdėjo ant patiesto tako. Renginio metu Merkelio Račkausko gimnazijos ETNO studija pristatė savo baltiškų rūbų kolekciją, etnologas, dailėtyrininkas, humanitarinių mokslų daktaras Vytautas Tumėnas papasakojo apie kičo, mėgėjų meno ir tautodailės takoskyrą bei vyko pašnekesys „Būti su Romualdu Granausku“.

R. Ramanauskienės teigimu, ruošiant renginius stengiamasi, kad jie būtų naudingi – muziejus pasipildytų naujais unikaliais eksponatais, o žmones priverstų susimąstyti.

Konferencijoje „Istorija, asmenybė, atmintis. Pirmojo Mažeikių paminklo šimtmetis“ Ona Kerpauskienė susirinkusiuosius supažindino su savo senolio, Mažeikių patriarcho Jono Motuzo asmenybe ir plačia gimine bei muziejui padovanojo unikalius ir vertingus eksponatus.

Lankytojai – ne tik mažeikiškiai

Daug mažeikiškių, neaplankę muziejaus prieš uždarymą, po rekonstrukcijos ateina pirmą kartą. „Žmonės ateina ne tik apžiūrėti parodų, tačiau ir pamatyti paties atsinaujinusio muziejaus“, – teigė V. Ramanauskas. Dažniausi muziejaus lankytojai – moksleiviai ir vyresnio amžiaus žmonės. Pasak R. Ramanauskienės, darbingo amžiaus mažeikiškiai nėra tokie dažni lankytojai ir norėtųsi, kad ši grupė žmonių apsilankytų dažniau. Į muziejų užsuka ne tik Mažeikių rajono gyventojai. Į seminarą „Žemaitijos didžiųjų skarų raštai ir puošyba“ žmonės atvyko net iš Anykščių, Raseinių, Gargždų, Palangos, Platelių ir kitų Lietuvos miestų.

Edukacijų gausa

Edukacijos suteikia galimybę iš arčiau pažinti dominančią temą. R. Ramanauskienė teigė, kad po atidarymo jas renkasi itin daug žmonių. „Pažintis su tošininkystės amatu“, pasak V. Ramanausko, yra viena populiariausių edukacijų. Mažeikių muziejus yra vienintelis Lietuvoje turintis šios krypties atstovus, kurie dirba muziejuje. Šioje edukacijoje dalyviai ne tik supažindinami su tošies dirbiniais, bet iš tošies gali pasigaminti ir patys.

Muziejuje siūloma nemažai edukacijų ir jų sąrašą papildė nauja – „Archeologiniai kasinėjimai“, kurios metu vaikai galės pasijausti kaip tikri archeologai, nes turės atkasti įvairius dirbinius ir atspėti, kokio laikotarpio šie radiniai. Tiesa, šios edukacijos dalyviai ras ne originalius eksponatus, o jų kopijas, kurias pagamino patys muziejininkai.

Pasak V. Ramanausko, edukacijas lanko ne tik moksleiviai, bet ir suaugę žmonės, jas renkasi įvairiomis progomis, pavyzdžiui, per gimtadienius ir netgi vestuves.

Žmonės, neradę sau tinkamos temos, gali siūlyti muziejaus darbuotojams savo temas ir jas bendromis jėgomis sukurti. Pasak R. Ramanauskienės, šiuo metu muziejuje yra apie 70 tūkstančių eksponatų, todėl juos galima pritaikyti beveik visoms temoms, o jeigu eksponatų muziejuje nėra, patys muziejininkai juos pagamina.

Lankomiausios parodos

Viena populiariausių šiuo metu muziejuje veikančių parodų – tarptautinė fotografijos paroda-konkursas „Gyvos žemės mintys 2015“, taip pat nemenko žmonių susidomėjimo sulaukia paroda „Mažeikių fotografijos ištakos“.

Antradienį muziejuje vyko tekstilininkės Rasmos Noreikytės šiuolaikinio meno parodos „Audimo rašmenys“ atidarymas. Jos metu buvo demonstruojamas audimas staklėmis. Salės centre stovinčios audimo staklės su užmetimu – tai pagarbos išėjusioms audėjoms simbolis. Lapkričio 10 dieną Rokiškio krašto muziejus mažeikiškiams pristatys Aukštaitijos kraštui būdingą paveldą – liaudies meno parodą iš muziejaus fondų „Aukštaitiško ornamento melodija“.

Kristina KONČIŪTĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode