Parama dėkojame




Kariuomenė: planuojant pratybas, šaukimus į tarnybą gaus 10 tūkst. rezervo karių

rezervoLietuvos kariuomenei rengiantis pratyboms „Perkūno griausmas 2024“, šaukimus atlikti tarnybą gaus per 10 tūkst. aktyviojo rezervo karių, tačiau realiai į karinius vienetus atnaujinti įgūdžių atvyks maždaug ketvirtadalis – apie 2,5 tūkst. karių.

Kaip antradienį pranešė Lietuvos kariuomenė, balandį–gegužę vyksiančios pratybos bus didžiausios nuo Nepriklausomybės atgavimo.

Jos apims strateginės vadavietės veiklą, Jungtinės ginkluotųjų pajėgų (JGPV), Lietuvos kariuomenės pajėgų vadavietes, karo komendantūras ir savivaldos institucijas. Mokymu metu bus vykdomos ir didelės mobilizacinės pratybos. 

„Perkūno griausmo 2024“ tikslas – treniruoti JGPV ir ginkluotųjų pajėgų gebėjimą vykdyti pasirengimą gynybai daugiadėmenių operacijų (angl. Multi Domain Operations) kontekste, testuojant valstybės ginkluotos gynybos operacinius planus kartu su sąjungininkais. Vadavietės bus perkeltos į atsarginius rajonus, kuriuose ruošis valstybės gynybos operacijoms.

Siekdama užpildyti karo meto struktūrą, Lietuvos kariuomenė pratybų metu vykdys minėtą mobilizaciją ir taip iki 100 proc. užpildys pagrindines Lietuvos kariuomenės manevrines „Geležinio Vilko“ ir „Žemaitijos“ brigadas, rezervinę „Aukštaitijos“ brigadą papildys daugiau kaip 700 aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių.

Kaip skelbiama, aktyviojo rezervo kariais bus užpildomi ir kai kurie remiantys vienetai.

„Perkūno griausmas 2024“ kontekste vyksiančių pratybų „Perkūno bastionas 2024“ metu bus siekiama sudaryti sąlygas treniruoti daugiau nei 20 Lietuvos savivaldybių personalą ir į šias savivaldybes numatytas komendantūras.

Vilniaus ir Kauno miestuose ketinama aktyvuoti ne tik karo komendantą ir pavaduotoją, tačiau ir komendantūrų štabams ir komendantiniams vienetams priskirtą profesinės karo tarnybos personalą, Lietuvos šaulių sąjungos Komendantinių ginkluotojo pasipriešinimo vienetų šaulius, bei karius savanorius.

Surengs masines pratybas

Kaip skelbiama, nacionalinės pratybos bus išskirtinės dėl savo kompleksiškumo, masiškumo ir realistiškumo. Kartu treniruosis ir įvairių tarnybų atstovai, ir taktinės vadavietės – divizijos ir brigadų valdymo elementai. Taip pat šios pratybos vyks NATO pratybų kontekste kartu su sąjungininkų iš Lenkijos, Vokietijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgomis. Pratybų metu bus treniruojamasi visos valstybės gynyba, atsižvelgiant į egzistuojančius gynybos planus, jose dalyvaus virš 4 tūkst. Lietuvos kariuomenės karių, taip pat šaulių sąjungos ir savivaldos atstovai.

Nacionalinių pratybų scenarijus apims nekonvencinės grėsmės atvejį, į kurį bus pasitelktos Lietuvos ir Lenkijos pajėgos. Jos vykdys grėsmės neutralizavimo veiksmus „Suvalkų koridoriaus“ apylinkėse, vėliau bus imituojamas kylantis grėsmės lygis ir vykdomi su tuo susiję veiksmai bei priimami sprendimai. Pratybų apimtyje numatyta ir mobilizacija, karo padėties paskelbimas. 

Sąjungininkų pajėgos į Lietuvą atvyks keliais etapais, kurie visi bus vykdomi didžiausių po šaltojo karo pabaigos NATO pratybų „Steadfast Defender 2024“ kontekste. Be Lietuvos kariuomenės, ginkluotųjų pajėgų ir strateginės vadaviečių, šalyje įvairiais laikotarpiais veiks nuo kelių šimtų iki beveik 5 tūkst. sąjungininkų karių, neskaitant čia jau esančių.

Anot Lietuvos kariuomenės, vienos svarbiausių Lietuvai kontekstinių pratybų bus Vokietijos kariuomenės pajėgų perdislokavimo pratybos „Grand Quadriga 2024“. Jų metu iš Vokietijos į Lietuvą bus perdislokuota daugiau kaip 4,5 tūkst. karių bei apie 200 kovinės technikos vienetų, tarp kurių tankai „Leopard 2“, naujausios Vokietijos pėstininkų kovos mašinos „Puma“ ir „Boxer“.

Operacijos metu bus ne tik tikrinami Lietuvos gebėjimai priimti atvykstančias pajėgas, tačiau vyks ir bendros karinių veiksmų treniruotės, kurių metu bus tikrinami sąveikumo, integralumo ir operacinio planavimo pajėgumai.

Taip pat numatoma treniruotis koordinuoti pabėgėlių ir perkeltųjų asmenų srautus, testuoti komendantūrų ryšio palaikymo galimybes su ginkluotųjų pajėgų vadaviete bei padalinio viduje. Šiuo metu visose 60 savivaldybių yra numatytos bei užpildytos karo komendanto, pavaduotojo ir kito personalo pareigybės.

Anot Lietuvos kariuomenės, „Perkūno griausmas 2024“ pratybos vykdomos siekiant sukoordinuoti kariuomenės, valstybės institucijų, savivaldos ir, iš dalies, Valstybės gynybai neabejingų piliečių pastangas ir nukreipti jas tinkama kryptimi.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode