Marcinkevičius




Slaugytojai ir akušeriai jau gali išrašyti siuntimus, receptus vaistams nuo lėtinių ligų

ligoninegyd235Slaugytojai ir akušeriai jau gali išrašyti siuntimus pas gydytojus specialistus ir receptus vaistams nuo lėtinių ligų, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad slaugytojų atsakomybes yra išplėtusios visos pažangios sveikatos sistemos, tad šiuo keliu suka ir Lietuva.

„Tai skolos grąžinimas slaugytojų bendruomenei, kuri padarė tokią didžiulę pažangą per šiuos kelis dešimtmečius“, – pranešime cituojamas A. Dulkys.

Vasario 1 dieną įsigalioję Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimai leidžia bendrosios praktikos slaugytojams ir akušeriams teikti šeimos medicinos paslaugas, išrašyti siuntimus kito sveikatos priežiūros specialisto konsultacijai.

Slaugytojai taip pat gali pratęsti gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, kai paciento sveikatos būklė yra stabili, skiriant ir išrašant gydytojo paskirtus vaistus lėtinėms ligoms gydyti, tęsiant gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, tačiau ne ilgiau kaip vieniems metams. Ne rečiau kaip kartą per metus pacientas privalės apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad jis galėtų įvertinti paciento sveikatos būklę ir pratęsti gydymą.

„Tenka išgirsti pacientų nusiskundimų, kad vien receptui pratęsti arba siuntimui gauti tenka ilgai laukti eilėje pas šeimos gydytoją. Iš tiesų dažnu atveju suteikti šias paslaugas pacientams leidžia ir kitų specialistų kompetencija. Slaugytojų ir akušerių įgalinimas suteikti daugiau paslaugų pacientams padeda ne tik stiprinti šeimos mediciną, bet ir mažinti eiles pas šeimos gydytojus“, – sakė SAM Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

Anot SAM pranešimo, toks slaugytojų ir akušerių įgalinimas padės pacientams greičiau gauti reikalingas paslaugas, o šeimos gydytojams sumažins administracinę naštą, jie galės daugiau laiko skirti kitiems pacientams.

Slaugytojus ir akušerius planuojama įtraukti į plečiamą šeimos gydytojo komandą, kurią taip pat turėtų papildyti gyvensenos medicinos specialistas, kineziterapeutas, socialinis darbuotojas, atvejo vadybininkas ir apylinkės administratorius.

Suformuoti šeimos gydytojo komandas planuojama iki 2030 metų.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode