Marcinkevičius




Viekšniuose atidaryta keramikos paroda

      Antradienio popietę Lietuvos aviacijos pradininko Aleksandro Griškevičiaus muziejuje Viekšniuose atidaryta paroda „Keramika. Viekšniai – molio karalystė“, kuri veiks iki rugpjūčio 31 d. Tai pirmasis „Lietuvos muziejų kelio“ renginys rajone.

Veda per visą šalį

        Tarptautinę muziejų dieną – gegužės 18-ąją – prasidėjo jau ketvirtus metus skaičiuojantis Lietuvos muziejų asociacijos rengiamas kultūros paveldo aktualinimo, kultūrinio turizmo plėtros ir modernių muziejinių iniciatyvų edukacinis projektas „Lietuvos muziejų kelias“. Šiemet, Seimui 2015-uosius metus paskelbus Etnografinių regionų metais, „Lietuvos muziejų kelio“ rengėjai plėtoja temą „Liaudies meno grožis“, kurios renginiai įtraukti į LR Vyriausybės patvirtintą Etnografinių regionų metų minėjimo veiksmų planą. „Lietuvos muziejų kelio“ renginiai vyksta visuose Lietuvos regionuose. Žemaitijoje – liepos 13–rugpjūčio 9 d. Tuo metu muziejai kviečia Lietuvos visuomenę į išskirtinius renginius – lankytojus džiugins naujos ekspozicijos ir parodos, meniniai edukaciniai projektai, tradicinių amatų renginiai, susitikimai su tautodailininkais, liaudies meno sričių tyrinėtojais, unikalių projektų autoriais, svetingieji savaitgaliai muziejų ekspozicijose, parodose ir kitos kultūrinės akcijos.

      Mažeikių rajone „Lietuvos muziejų kelio“ renginiai prasidėjo paroda Viekšniuose, kurioje ekspanuojami keramikos dirbiniai iš Mažeikių muziejaus fondų, sukurti arba naudoti Viekšnių krašte, ir profesionalaus keramiko Vyganto Vasaičio darbai.

Pristatė ekspoatus

        Parodos pristatymą pradėjusi muziejininkė Raimonda Ramanauskienė pasidžiaugė, jog muziejuje sukaupta nemažai keramikos dirbinių iš Viekšnių krašto, tačiau apgailestavo, kad žmonės nebežino, kada ir kur juos įsigijo, kur jie pagaminti. Pasak muziejininkės, sunku nustatyti, iš kurios vietos ir kokio meistro pagaminti ąsočiai, puodynės, kiti indai.

      Keramikas V. Vasaitis paprieštaravo, jog gaminio vietovę galima nustatyti pagal molį, iš kurio jis pagamintas, nes molis skiriasi pagal spalvą ir sudėtį, tačiau tai reikalauja gilesnių mokslinių tyrinėjimų.

      V. Vasaitis, pristatydamas savo darbus, pasakojo, jog tai tik dalis jo darbų. Parodoje pristatomi tradiciniai dirbiniai, juodoji keramika ir naujausia kolekcija – iš akmens masės. „Tai viena iš naujesnių technologijų, pranašesnė už kitas tuo, kad atlaiko kur kas didesnę temperatūrą nei paprasto molio“, – sakė keramikas.

      Pristačius parodą, pademonstruotas filmas „Puodininkystė Viekšniuose“, sukurtas Ventos regioninio parko direkcijos užsakymu 2013 m.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode