Marcinkevičius




Daugiausiai dėmesio planuojant VSAT biudžetą – pasieniečių algoms didinti

Nors Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) biudžetas šiemet auga apie 16 proc., tačiau 2017-ieji pasieniečiams bus sudėtingi ir įtempti finansiniai metai. Daugiausiai dėmesio bus skiriama tam, kad didėtų pasieniečių algos ir jie būtų aprūpinti reikiamomis priemonėmis. Be to, šiemet laukia didelis darbai diegiant sienos kontrolės priemones bei įgyvendinant svarbius  investicinius projektus.

Biudžetas auga 9 mln. 330 tūkst. eurų

Seimas patvirtino 2017 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinius rodiklius. Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) patvirtinti asignavimai yra 67 mln. 903 tūkst. Eur. Iš jų išlaidoms – 62 mln. 329 tūkst. Eur, iš jų darbo užmokesčiui – 40 mln. 902 tūkst. Eur. Turtui įsigyti  skirta 5 mln. 574 tūkst. Eur.

Pasieniečiams šiemet,  palyginus su 2016 m., valstybės biudžeto lėšų skirta 9 mln. 330 tūkst. Eur, arba 15,95 proc, daugiau.

Didžioji dalis papildomai skirtų asignavimų susijusi su darbo užmokesčiu, t.  y.  Vidaus tarnybos statuto nuostatoms įgyvendinti skiriama 4 mln. 955 tūkst. Eur (kartu su socialinio draudimo įmokomis), VSAT pareigūnams ir valstybės tarnautojams, tiesiogiai dalyvavusiems sulaikant tabako gaminių kontrabandą, skatinti bus skirta 217 tūkst. Eur, VSAT pareigūnų profilaktiniam sveikatos patikrinimui – 12 tūkst. Eur.
              
                                                                      Daugės investicijų projektų

Valstybės biudžeto asignavimų investicijų projektams įgyvendinti ir ilgalaikiam turtui įsigyti skirta 5 mln. 574 tūkst. Eur. Palyginus su 2016 m., tai 4,5 karto daugiau. 2017 m. iš valstybės biudžeto asignavimų numatyta skirti lėšų:

- valstybės sienos stebėjimo sistemų prie valstybės sienos su Rusija diegimui – 3 mln. 525 tūkst. Eur;
- VSAT Užsieniečių registracijos centro (URC) Pabradėje pastatų rekonstrukcijai – 160 tūkst. Eur;
- projektavimo darbams – 9 tūkst. Eur; 
- valstybės sienos apsaugai reikalingos infrastruktūros įrengimui pasienio juostoje prie valstybės sienos su Rusija ir Baltarusija – 70 tūkst. Eur;
- Pakrančių apsaugos rinktinės ūkio pastatų rekonstravimui – 156,4 tūkst. Eur;
- Varėnos rinktinės pastatų rekonstravimui – 118 tūkst. Eur;
- Vilniaus rinktinės Dieveniškių užkardos šiluminio ūkio rekonstravimui ir garažų statybai – 290 tūkst. Eur.

Taip pat pasieniečiams skiriama lėšų kriminalinės žvalgybos įrangos kovai su cigarečių kontrabanda įsigijimui, ginklams, elektrošokams  ir kitam ilgalaikiam turtui. 
               
                                                                  Didinamos pasieniečių algos

VSAT šiemet, kaip ir 2016 m., planuoja toliau vykdyti priemones, kurios leistų didinti pasieniečių darbo užmokestį.

Pernai II pusmetį VSAT padaliniuose buvo atlikti neeiliniai vertinimai pasieniečių, kuriems nuo 2016 m. sausio 1 d. nebuvo mokama 38 eurų priemoka. Buvo įvertinta apie 190 VSAT pareigūnų, dėl to papildomos išlaidos šiemet sudarys apie  76 tūkst. Eur. Taip pat atlikti neeiliniai vertinimai pasieniečių, kurių individualus darbo užmokesčio koeficientas minimaliai (0,01–0,09) skiriasi nuo nustatyto Vidaus tarnybos statuto priede artimiausio aukštesnio koeficiento. Tokių VSAT pareigūnų įvertinta apie 520, tam papildomai reikės apie  62 tūkst. Eur per metus.

Be to, 2015 m. gruodį 1081 pasieniečiui buvo suteiktos aukštesnės kvalifikacinės kategorijos, dėl to jų darbo užmokestis nuo 2016 m. sausio 1 d. padidėjo 10 proc.

2016 m. pirmą kartą po septynerių metų pertraukos VSAT galėjo dalį darbuotojų gruodį paskatinti vienkartinėmis piniginėmis išmokomis. Iš viso buvo paskatinti 2823 VSAT darbuotojai (vidutiniškai vienam iki mokesčių priskaičiuota išmoka buvo nuo 45 iki 90 Eur). Iš viso VSAT dirba apie 4 tūkst. darbuotojų.

Šiemet VSAT darbo užmokesčio fondas  yra  40 mln. 902 tūkst. Eur, arba  3 mln. 909 tūkst. Eur didesnis nei 2016 m. Papildomai skirta:

-  priedams už laipsnius padidinti – 2 mln. 206 tūkst. Eur;
-  viršvalandžiams mokėti ir pasieniečių motyvacijai didinti – 1 mln. 395 tūkst. Eur;
-  MMA algai (380 Eur) – 95 tūkst. Eur;
-  grąžinti neišmokėtai darbo užmokesčio daliai – 69 tūkst. Eur;
- VSAT pareigūnams ir valstybės tarnautojams, tiesiogiai dalyvavusiems užkardant tabako gaminių kontrabandą, skatinti – 122 tūkst. Eur;
- 18 tūkst. Eur pagal Valstybės tarnybos įstatymą pareigybių kategorijų glaudinimui.

2017 m. sausio 5 d. VSAT Strateginio planavimo ir valdymo tobulinimo bei logistikos komisijos posėdyje buvo priimti nauji sprendimai dėl pasieniečių darbo užmokesčio didinimo krypčių:

- darbo užmokesčio pakėlimas per vieną pareiginės algos koeficientą žemiausios ir vidurinės grandies (iki 10 pareigybių grupės įskaitytinai) VSAT pareigūnams, atlikus tarnybinės veiklos vertinimą 2017 m. I ketvirtį;
- mokėti pasieniečiams viršvalandžius, jei vidutiniškai vienas pareigūnas perdirbtų apie 7 valandas per mėnesį;
- per metus atlikti neeilinius VSAT pareigūnų vertinimus.

Toliau bus vykdomos vidinės pertvarkos, siekiant tobulinti VSAT valdymą ir darbo organizavimą, o sutaupytas lėšas numatoma skirti pasieniečių motyvacijai didinti.
                 
                                                              Problemoms spręsti – vidiniai rezervai

Atkreiptinas dėmesys, kad 2017 m. papildomai skirti asignavimai yra tikslinės paskirties. Todėl daug metų susikaupusias problemas (valstybės sienos priežiūros, ilgalaikio turto priežiūros, remonto ir pan.), kurioms spręsti reikia papildomų asignavimų, VSAT ir 2017 m. turės spręsti ieškodama papildomų vidinių rezervų. VSAT svarsto įvairias galimybes dėl tarnyboje įvairių naudojamų priemonių nuomos.
                
                                                                Sienos apsaugai stiprinti – ES lėšos

2017-ieji pasieniečiams bus sudėtingi ir įtempti finansiniai metai, nes planuojama iš kitų šaltinių įsigyti įrangos, turto ir kitų priemonių už 35 mln. 884,5 tūkst. Eur. Įgyvendindama Vidaus saugumo fondo (VSF) finansuojamus projektus, 2017 m. VSAT planuoja padidinti turimus išteklius ir jų panaudojimo efektyvumą įdiegiant ir / ar atnaujinant sienos stebėjimo sistemas, taip pat didinti VSAT pareigūnų ir karjeros valstybės tarnautojų gebėjimus ir kompetencijas organizuojant specializuotus kvalifikacijos tobulinimo kursus.

2017 m. iš VSF pasieniečiai planuoja panaudoti apie 25,9 mln. Eur:

- Purvėnų, Druskininkų, Švenčionių ir Tribonių užkardose įdiegti sienos stebėjimo sistemą (apie 140 km) bei atnaujinti Plaškių, Bardinų ir Viešvilės užkardų sienos stebėjimo sistemą (82 km);
- atnaujinti technines priemones nuolatiniam informacijos rinkimui, pakeisti 40 įrangos komplektų, skirtų kelionės dokumentų patikrai tranzitiniuose traukiniuose, ant jų montuojamą įrangą, STD/STGD posistemę, domeno valdiklį ir serverį su programine įranga, sukurti informacinių technologijų platformą, Kybartų geležinkelio kontrolės punkte įdiegti bevielio ryšio tinklą;
- įsigyti įvairių transporto priemonių,  priekabų tarnybinių šunų pervežimui, transporto priemonių priverstinio stabdymo priemones, vaizdo registratorių;
- įsigyti naktinio matymo įrangos, šilumines kameras,  žiūronų,  šarvinių liemenių ir šalmų;
- įsigyti tarnybinių šunų, komplektų apsauginių šunų dresavimo kostiumų, modernizuoti šunų dresavimo bazę;
- organizuoti VSAT darbuotojų specializuotus kvalifikacijos tobulinimo kursus (kinologų, kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo pareigūnų,  laivavedžių ir laivo specialistų, dokumentų tikrinimo ir tyrimo specialistų, užsienio kalbų ir kitus sienos kontrolės užtikrinimą atliekančių pareigūnų mokymus).

                                                                Gerės sąlygos prieglobsčio prašytojams

2017 m. įgyvendindama Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo (PMIF) finansuojamus projektus VSAT planuoja didžiąją lėšų dalį skirti prieglobsčio prašytojų priėmimo ir apgyvendinimo sąlygoms URC gerinti. 2017 m. centre planuojama pradėti statyti naują Kontrolės praėjimo punktą, prieglobsčio prašytojų bendrabutyje atlikti remonto darbus bei aprūpinti buityje reikalingais daiktais. Taip pat planuojama iš PMIF lėšų  prieglobsčio prašytojams suteikti įvairaus pobūdžio paslaugų (vertimo, užimtumo, teisinių ir kt.).

Šiemet bus pradėtas vykdyti projektas "Užsieniečių registracijos centro Pabradėje pastatų rekonstravimas ir statyb", finansuojamas iš Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės programos lėšų. Projekto vertė – 6 mln. 440 tūkst. Eur.

VSAT informacija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode