Sprogimas

Europos judumo savaitė: kelionė nuo durų iki durų įmanoma ir be nuosavo automobilio

kelioneAplinkos ministerija, Europos judumo savaitės koordinatorė Lietuvoje, šiemet ragina ne tik savivaldybes, bet visas šalies įmones ir organizacijas aktyviai prisijungti prie kasmetinės miestų tvaraus judėjimo akcijos, kuri vyks rugsėjo 16-22 d. Tą savaitę Europos Komisija skatina gyventojus pamiršti savo automobilius ir persėsti ant dviračių ar į viešąjį transportą. Dalyvauti Europos judumo savaitėje šiuo metu jau užsiregistravę per 590 Europos miestų. 

Kasmet Europos Komisija paskelbia po naują Europos judumo savaitės temą, šiemet ji – „Bendrauk lengviau“, o šūkis „Judėk laisviau“. Tema atspindi žmonių norą atkurti bendravimą po COVID-19 pandemijos suvaržymų ir ribojimų. Tarpusavio ryšį padeda palaikyti viešasis transportas ir kitos aplinkai draugiškos keliavimo priemonės.  

Aplinkos ministerija kviečia savivaldybes, įstaigas ir organizacijas atkreipti gyventojų dėmesį į tai, kad  kelionės tikslą galima pasiekti įvairiais aplinkai draugiškais būdais. Tokia kelionė gali būti ne tik tvari, bet ir patogi. Prie šios iniciatyvos įgyvendinimo jau sutiko prisidėti „Lietuvos geležinkeliai“, Lietuvos policija ir didžioji dalis Lietuvos savivaldybių. Jos taip pat ieško partnerių, pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybėje gyventojus į skirtingas veiklas kvies „Vilniaus viešasis transportas“.  

Šiemet Aplinkos ministerija prie Europos judumo savaitės iniciatyvų kviečia aktyviai prisidėti ir verslo įmones. Veiklų spektras gali būti įvairus: nuo viešų renginių gyventojams iki akcijų, iššūkių ir kitų iniciatyvų įmonės darbuotojams ar klientams. Bendradarbiauti jau sutiko „CityBee“, „Spark“, „Bolt“, kurios prisidės skleidžiant žinutę apie galimybę patogiai keliauti ir neturint nuosavo automobilio. 

„Europos judumo savaitės akcija gyvuoja per 20 metų, tačiau, jei gatvėje padarytume gyventojų apklausą ir užduotume klausimą, ar jie žino apie tokią iniciatyvą, daugelis matyt gūžteltų pečiais. Todėl šiemet bendraujame ne tik su skirtingomis įmonėmis, skatinančiomis darnų judumą, bet ir su Vilniaus 700 jubiliejaus šventės organizatoriais, Lietuvos policija ir kitais partneriais bei draugais, kurie padėtų garsiai skleisti žinią, jog kelionė nuo „durų iki durų“ įmanoma ne tik su asmeniniu automobiliu“, – sako akcijos koordinatorė Lietuvoje Aistė Gadliauskaitė.  

Šiemet Aplinkos ministerija tradiciškai organizuoja Judriausiųjų konkursą, bet įveda naujovę. Norintiems dalyvauti konkurse tereiks užregistruoti numatomus Europos judumo savaitės renginius ir iniciatyvas specialiai šiam tikslui sukurtoje platformoje iki rugsėjo 9 d. Papildomų užpildytų veiklos formų, kaip iki šiol, el. paštu siųsti nebereikės. 

Savivaldybės savo savaitės veiklas gali registruoti čia, o verslo įmonės, valstybės institucijos, mokyklos, darželiai ir įvairios organizacijos – čia. Taip pat ministerija savivaldybes ragina nepamiršti pažymėti, ar rugsėjo 22-ąją – Dieną be automobilio – savivaldybės suteiks gyventojams galimybę nemokamai važiuoti viešuoju transportu. 

Užregistravus savo iniciatyvą platformoje  bus dalyvaujama konkurse ne tik Lietuvos mastu, bet ir tarptautiniu. Europos judumo savaitės organizatoriai išrinks aktyviausius ir originaliausius ir kvies į apdovanojimų ceremoniją Briuselyje. 

Užregistruotas tiek savivaldybių, tiek įvairių įstaigų veiklas jau dabar galima viešai matyti tarptautinėje Europos judumo savaitės svetainėje. Su skirtingų miestų veiklomis galite susipažinti čia, o su organizacijų – čia. Kilus klausimams dėl registracijos anketos pildymo, galima kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode