Sprogimas

Vilniaus viešojo transporto profsąjunga inicijuoja streiką

streikaVilniaus viešojo transporto profesinė sąjunga inicijuoja balsavimą dėl streiko – darbuotojams pritarus, įspėjamieji dviejų valandų streikai planuojami spalio antrojoje pusėje.

Kaip BNS sakė didžiausios įstaigos profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius, taryba antradienį apsisprendė siūlyti darbuotojams pradžioje rengti dviejų dienų įspėjamuosius streikus.

„Manau, spalio 21, 22 dienomis bus įspėjamieji streikai, o jeigu po savaitės nebus sutarimo, nuo 28 dienos, numatome, bus tikrasis neterminuotas streikas“, – sakė jis.

Anot jo, įspėjamieji streikai vyks iš ryto, pradedant nuo pirmojo suplanuoto reiso, t.y. 5.30 val. iki 7.30 val., siekiant, kad vilniečiai išvengtų didesnių nepatogumų per rytinį piką. Apie trečdalį autobusų ir troleibusų važiuos net ir šiuo metu, remiantis teismų išaiškinimais, jog tai yra socialinė paslauga ir ji privalo būti teikiama net ir streikuojant. 

Streiko detalės dar bus derinamos su Vilniaus viešojo transporto administracija.

Profesinės sąjungos narių balsavimas rengiamas spalio 13-15 dienomis. Teisės aktai numato, kad streikas gali būti skelbiamas pritarus ketvirtadaliui balsavusiųjų.

Profesinės sąjungos reikalauja įmonės vadovybę tęsti 2018-aisiais kolektyvine sutartimi prisiimtus įsipareigojimus nebloginant darbuotojų „teisinės ir socialinės, ekonominės padėties“, spręsti užmokesčio kėlimo dešimtadaliu, galimybės papietauti klausimus.

Vilniaus viešojo transporto profesinė sąjunga prie sostinės savivaldybės pastarosiomis savaitėmis rengė neterminuotą piketą reikalaudami užtikrinti vairuotojams galimybę papietauti, dešimtadaliu kelti atlyginimus.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius anksčiau yra sakęs, kad viešojo transporto darbuotojų atlyginimai yra didinami, jie mokami laiku, nepaisant dėl pandemijos kritusių įmonės pajamų, be to, atnaujintas transporto priemonių parkas, o darbo sąlygos yra geros. 

Mero teigimu, piketas organizuojamas ne dėl darbo sąlygų, o yra „politinė akcija“, kadangi profesinių sąjungų atstovai priklauso „oponuojančioms politinėms partijoms“ ir nesutinka keisti skatinimo sistemos įmonėje, skiriant dėmesio naujiems ar gerai dirbantiems darbuotojams.

Iš viso „Vilniaus viešajame transporte“ dirba apie 1,9 tūkst. darbuotojų, apie 1,4 tūkst. jų priklauso profesinėms sąjungoms.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode