Sprogimas

Telšių apskr. VPK 2020 metų veiklos rezultatai

Kiekvienų metų pradžioje Telšių apskrities policija tradiciškai aptaria praėjusių metų veiklos rezultatus. Tiesa, šiemet aptarimas kitoks. Šiemet veikla kiek kitokia, ne tik dėl ataskaitos pristatymo, bet ir dėl darbo organizavimo.

Praėjusieji metai Telšių apskrities vyriausiajam policijos komisariatui buvo kupini pertvarkos ir pokyčių. Mat nuo rugsėjo 7 dienos Telšių ir Šiaulių apskričių policijos komisariatų veikla organizuojama apygardos principu. Telšių ir Šiaulių apskričių komisariatai sujungti eksperimentui, siekiant įvertinti galimas šios policijos veiklos reformos rizikas.

Eksperimento metu abiem apskričių policijos komisariatams vadovauja dabartinis Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Ramūnas Sarapas.

Eksperimento metu Telšių ir Šiaulių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų apjungimas yra „virtualus“, kai įstaigos formaliai neprarado savo statuso, tačiau užtikrinamas jų abiejų vieningas valdymas. Taip pat ir dėl teritorinių policijos komisariatų veiklų - ji nepasikeitė, jie ir toliau prižiūri jiems priskirtą savivaldybės teritoriją.

Galime pasidžiaugti, kad pagal sunkių ir labai sunkių nusikaltimų ištyrimą Telšių apskrities policija yra trečia tarp šalies komisariatų, o pagal ištirtų nusikalstamų veikų skaičių - pirmauja šalyje.

Aptariant kriminogeninę padėtį Telšių apskr. VPK aptarnaujamojoje teritorijoje, statistika rodo, kad nusikalstamų veikų mažėja – 2019 metais buvo užregistruota 2113 nusikalstama veika, o štai pernai kiek mažiau - 1931 nusikalstama veika. Labiausiai sumažėjo plėšimo atvejų - jų pernai užregistruota tik 11. Taip pat ženkliai sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, net 40 procentų. Pernai jų registruota 36, kai 2019 metais – 60.

Viešosios tvarkos pažeidimų 2020 m. registruoti 74 atvejai, 2019 m. jų būta daugiau – 107, taip pat pagerėjo viešosios tvarkos pažeidimų ištyrimas.

Sukčiavimo atvejų skaičius kol kas išlieka panašus. Tačiau galime pasidžiaugti, nes šoktelėjo jų ištyrimo rodiklis - nuo 61,2 proc. (2019 m.) iki 72,5 proc. (2020 m.). Daugiau išaiškinta ir vagystės atvejų – 36,9 proc. (2019 m.) ir 47,9 proc. (2020 m.).

Deja, stipriai išaugo nusikaltimai elektroninėje erdvėje. Jų pernai užregistruota dvigubai daugiau nei per 2019 metus, t. y. 16 atvejų.

Smurtas artimoje aplinkoje išlieka viena dažniausiai užregistruojamų nusikalstamų veikų - pernai pradėtas 781 ikiteisminis tyrimas, palyginti 2018 metais tokių buvo 663. Tai rodo, kad visuomenė sąmoningėja - nukentėjusieji kreipiasi pagalbos, vis dažniau į galimą smurtą neabejingai reaguoja ir kaimynai ar aukų artimieji.

Pernai per eismo įvykius Telšių apskrities aptarnaujamoje teritorijoje keliuose žuvo 6 žmonės – lygiai tiek pat, kiek 2019 m.

2020 metų veiklos rezultatų apžvalga rajonų policijos komisariatuose

Telšių VPK ir r. PK

Praėjusiais metais Telšių rajone buvo užregistruoti 657 nusikalstamos veikos įvykiai. Lyginant su 2019 metais, nusikalstamų veikų skaičius sumažėjo 19 proc. Pernai pareigūnai ištyrė net 89,2 proc. nusikalstamų veikų. Galime pasidžiaugti, kad Telšių apskrities policija vieni geriausių Telšių apskr. VPK sunkių ir labai sunkių nusikaltimų rodikliais, kurių ištyrimas siekia net 93,1 proc. Vagystės atvejų išaiškinta kiek daugiau nei 76 proc., plėšimo atvejų užregistruota dvigubai mažiau, o ištyrimo rodiklis siekia 100 proc. Tačiau vis dar sudėtinga situacija keliuose – buvo užregistruoti 338 eismo įvykiai, kurių metu 2 žmonės žuvo ir 61 buvo sužeistas. Situacija negerėja ir dėl smurto artimoje aplinkoje, pernai pradėta 219 ikiteisminių tyrimų, kai 2019 metais skaičius siekė 200.

Mažeikių r. PK

Galime pasidžiaugti, kad Mažeikių r. PK aptarnaujamoje teritorijoje daugiau nei perpus sumažėjo viešosios tvarkos pažeidimų. Pernai registruota 17 tokių atvejų, kai 2019 metais net 38. Problema išlieka smurtas artimoje aplinkoje, vagystės, plėšimas bei sukčiavimas. Mažeikių r. PK pernai pradėti 257 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto, registruotos 95 vagystės, 6 plėšimo ir 25 sukčiavimo atvejai. Tai didžiausi skaičiai visoje Telšių apskr. VPK aptarnaujamoje teritorijoje.

Kelmės r. PK

Praėjusiais metais Kelmės rajone buvo užregistruota 13 viešosios tvarkos pažeidimų, tai beveik tris kartus mažiau nei 2019 metais. Buvo užregistruoti 97 įvykiai dėl nusikalstamos veikos, susijusios su smurtu artimoje aplinkoje. Lyginant su 2019 metais, atvejų sumažėjo 11 proc. bei pagerėjo ištyrimo rodiklis. Ženkliai sumažėjo sukčiavimo atvejų - pernai jų registruoti tik 4. Taip pat pagerėjo ir plėšimo atvejų rodikliai, pernai neužregistruotas nei vienas toks įvykis. Tačiau Kelmės r. problema vis dar išlieka sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, ištyrimas siekia - 50 proc.

Akmenės r. PK

Praėjusiais metais Akmenės rajone buvo užregistruoti 106 eismo įvykiai. Net 20 proc. mažiau nei 2019 m. Nežuvo nei vienas žmogus, o sužeista 2 asmenimis mažiau. 3 kartus sumažėjo ir plėšimo atvejų – 2019 m. registruoti 3, o pernai tik 1 toks atvejis. Tačiau problema vis dar lieka viešosios tvarkos pažeidimai ir sukčiavimo atvejai. Per praėjusius metus registruoti 26 viešosios tvarkos pažeidimai bei 6 sukčiavimo atvejai. Skaičiai du kartus didesni nei 2019 metais. Džiugina tai, kad 21 viešosios tvarkos pažeidimo atvejį pareigūnams pavyko ištirti. Deja, nusikalstamų veikų ir vagysčių Akmenės rajone registruota taip pat daugiau nei 2019 metais. Net 307 nusikalstamos veikos atvejai bei 35 vagystės.

Ateityje pagrindinė policijos siekiamybė ir tikslas išlieka toks pat – bendrų pastangų dėka užtikrinti gyventojų saugumą, todėl būtinas glaudus visuomenės ir policijos bendravimas, gyventojų pilietiškumas, nuolatinės diskusijos, visuomeniškai sprendžiant iškilusias problemas, svarstant ką ir kaip daryti, siekiant, jog asmenys regione jaustųsi saugiai.

Tik aktyvus visuomenės ir policijos pareigūnų tarpusavio bendradarbiavimas skatina pasitikėjimą ir duoda puikių rezultatų!

 TAVPK nuotr,

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode