Sprogimas

Vaistais paremti Ukrainą gali ir didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys

platiniSveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys gali paremti Ukrainą vaistais, sudarydami trišales sutartis su platintojais ir Ukrainos gydymo įstaigomis. Suformuoti siuntą ir ją nugabenti į Ukrainą turėtų platintojas arba jo pasirinktas vežėjas, atitinkantis vaistinių preparatų transportavimo reikalavimus.

Sulaukusi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, kitų organizacijų ir pilietiškų gyventojų klausimų dėl galimybių paremti Ukrainą vaistais, SAM bendradarbiaudama su medicinos ir farmacijos teisės ekspertu Andrej Rudanov bei jo komanda parengė trišalių sutarčių šablonus, kuriuos galima rasti Vyriausybės tinklalapyje.

Sutartimi turi būti užtikrinta, kad vaistus pateiktų, surinktų ir supakuotų į siuntas tik juridiniai asmenys, turintys didmeninio platinimo licenciją, suteikiančią teisę platinti vaistus. Vaistų siuntos gali būti gabenamos didmenininko transportu arba perduodamos nugabenti transportavimo paslaugas teikiančiam vežėjui, kuris užtikrina teisės aktų ir gamintojo numatytas vaistų transportavimo sąlygas.

Sutartimi turi būti įtvirtinta, kad vežėjas ar kitas asmuo negali atlikti vaistų perpakavimo, o perkraunant ar iškraunant siuntas, kai jos paskirstomos Ukrainos asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, negali būti pažeidžiama vaistinių preparatų kokybė.

Juridiniai asmenys, kurie neturi didmeninio platinimo licencijos (pvz., Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija), apmoka siunčiamų vaistų kainą taip panaudodami gyventojų, įmonių, organizacijų gera valia paaukotus pinigus suteikti paramą vaistais Ukrainos asmens sveikatos priežiūros įstaigoms. Ukrainos asmens sveikatos priežiūros įstaigos už vaistinius preparatus nemokės, sutartyje joms negali būti numatyta finansinių įsipareigojimų.

Sveikatos apsaugos ministerija pakartotinai įspėja, kad paramą vaistais Ukrainai gali tiekti tik farmacinei veiklai licencijuotos įmonės arba trišalę sutartį sudarę nelicencijuoti juridiniai asmenys. Todėl nerekomenduojame gyventojams savo iniciatyva stengtis asmeniškai įsigyti vaistų ir juos bandyti nusiųsti į Ukrainą. Privačia iniciatyva surinktų ir siunčiamų vaistų siuntos neatitinka vaistų pervežimui taikomų itin griežtų reikalavimų. Tai reiškia, kad tokie į Ukrainą renkami ir gabenami vaistų kroviniai gali būti konfiskuoti, taip ir nepasiekę tų, kuriems reikia pagalbos.

Gyventojai turi kitų galimybių išreikšti savo solidarumą su Ukraina ir padėti jos žmonėms. Norime, kad jūsų kilnus tikslas būtų pasiektas.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode