Sprogimas

Klinikų vadovas: dominuoja omikron atmaina, bet dauguma sergančiųjų apsieina be ligoninės

dominuoAugant naujų koronaviruso atvejų skaičiui ligoninių užimtumas kol kas išlieka stabilus, sako Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

„Nežiūrint labai didelio ir greitai augančio užsikrėtimų skaičiaus, hospitalizacijų skaičius taip greitai nedidėja ir praktiškai paskutinės savaitės bėgyje jis išlieka toks pats“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė F. Jankevičius.

Pasak klinikų vadovo, jau ir be sekoskaitos tyrimų matyti, kad šalyje dominuoja omikron atmaina, tačiau žmonės paprastai ja serga nesunkiai, namuose.

„Jau nereikia ir sekoskaitos, mes iš PGR tyrimų matome, kad dominuoja tikrai okmikronas, skirtumas toks, kad mes nematom labai sudėtingų, labai sunkių atvejų, jų tikrai nepadaugėjo. Svarbiausia informacija, kad nedidėja ir hospitalizacijų skaičius, t. y. didžioji dalis omikron atvejų nereikalauja hospitalizacijos, simptomai pakankamai lengvi, žmonės gydosi namuose“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Jo duomenimis, vidutiniškai Vilniaus regione ir Santaros klinikose šiuo metu užimta maždaug pusė COVID-19 lovų ir apie 60 proc. reanimacinių koronavirusui gydyti skirtų lovų.

„Žinoma, situacija gali pasikeisti, mes atidžiai ją stebim, bet per savaitę labai didelių hospitalizacijos skaičių poslinkių neįvyko. Reikia turėti galvoj, kad greičiau augant užsikrėtimų skaičiui sunkesnių atvejų absoliučiais skaičiais irgi gali padidėti, mes esam tam pasiruošę“, – kalbėjo klinikų direktorius.

Pasak jo, šiuo metu izoliacijoje yra aštuoni Santaros klinikų darbuotojai, bet jei tas skaičius išaugtų, vėl tektų į pagalbą pasitelkti „Raudonojo kryžiaus“, šaulių pagalbą. 

Medikas taip pat pažymėjo, kad rizikos grupėje išlieka nepasiskiepiję sustiprinančiąja doze ir nors užsikrėsti galima ir pasiskiepijus, bet liga „po trečios dozės neturi sunkios eigos ir nepatenka į reanimaciją“.

Atsakydamas į klausimą, ar matyti vaikų sergamumo pokyčių, F. Jankevičius teigė, kad hospitalizacijos skaičiai išlieka stabilūs, šiuo metu Santaros klinikose guli penki koronavirusu sergantys vaikai, iš jų vienas reanimacijos skyriuje.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą nustatyta 3415 naujų COVID-19 atvejų. Tai didžiausias paros atvejų rodiklis nuo lapkričio 5 dienos. Atvejų šuolis fiksuojamas ketvirtą dieną iš eilės.

Oficialiai Lietuvoje patvirtinti 128 COVID-19 omikron atvejai, tačiau Statistikos departamento ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, tikėtina, kad omikron atmaina jau tapo dominuojančia Lietuvoje.

Šie duomenys gauti dar neatlikus papildomų tyrimų sekoskaitos metodu, kurie galutinai patvirtina viruso atmainą, tačiau užtrunka bent apie dvi savaites. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode