RETRO

Dėl naujos atmainos atvykstantiesiems iš Pietų Afrikos reikės izoliuotis, atlikti testus

pietuPietų Afrikos Respublikoje (PAR) aptikus naują koronaviruso atmainą, visiems keliautojams atvykstantiems iš šios ir kaimyninių šalių reikės izoliuotis, atlikti du testus, sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė. 

„Atvykę asmenys iš šitų valstybių, nesvarbu, ar jie persirgę, vakcinuoti, ar visiškai neturintys imuniteto, jie turės atvykdami į Lietuvą turėti PGR testą. Jiems priklauso izoliacija ir PGR testai trečią ir septintą dieną“, – penktadienį žurnalistams sakė viceministrė.

Pasak jos, tą numatanti tvarka šiuo metu dar rengiama, tačiau ji turėtų įsigalioti vėliausiai pirmadienį.

„Izoliacija griežta, kontrolė taip pat bus griežta. (...) Mums nėra tikslinga stabdyti vienokių ar kitokių skrydžių, nes tiesioginių skrydžių į minėtas šalis neturime. Jei matome, kad atvyksta keliautojas iš tų šalių, nesvarbu per kur, (...) jam priklauso izoliacija“, – kalbėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Viceministrės teigimu, 10 dienų izoliaciją susitrumpinti galės tik imunitetą turintys – paskiepyti ar persirgę – keliautojai, gavę du neigiamus testus.

Ši tvarka galios atvykstantiems iš Pietų Afrikos, Zimbabvės, Mozambiko, Lisoto, Botsvanos, Namibijos, Esvatinio.

Pasak jos, toks sprendimas priimtas, „kad apsidraustume ir žinotume situaciją“, nes ši atmaina yra nauja ir apie ją daug informacijos kol kas neturima.

Be kita ko, galiojant ekstremaliajai situacijai, Lietuva yra apribojusi atvykimą iš trečiųjų šalių.

Dėl tolesnių griežtinimų dar bus svarstoma

Vėliau viceministrė žurnalistams sakė, kad griežtesnės priemonės gali būti įvedamos ne tik keliaujantiems iš Pietų Afrikos ar aplinkinių šalių, bet ir iš bet kurios kitos valstybės.

„Yra tokių svarstymų, bet, nelaukiant rytojaus, pirmadienio, trečiadienio, yra priimta priemonė dėl keliaujančių iš tų (Afrikos – BNS) šalių. (...) Gali būti priimami ir kitokie sprendimai visiems keliautojams“, – kalbėjo ji.

A. Bilotienė Motiejūnienės teigimu, šį vakarą planuojamas Europos Komisijos susitikimas, iš kurio „turėtų būti kažkokių žinių“.

Pasak viceministrės, Lietuvoje nustačius užsikrėtimą šia atmaina, griežtinimai galėtų būti taikomi ir šalies viduje.

„Mes turime dar per mažai informacijos, kokia tai atmaina ir kokią žalą ji daro. Pirmoje eilėje – prevencinės priemonės, kad nebūtų didelio skaičiaus įvežtinių atvejų. (...) Jei mes matytume situaciją besikeičiančią, neabejotinai gali tekti kalbėti apie griežtesnes priemones“, – teigė SAM atstovė.

Lietuvoje – nenustatyta

Vyriausybės ekspertų tarybos nario, Lietuvos koronaviruso sekoskaitos projekto atstovo Gyčio Dudo teigimu, nauja atmaina Lietuvoje nenustatyta.

„Dabartiniuose duomenyse šio varianto nematome, tačiau mažai tikėtina, jog jis pasiekė ir Lietuvą“, – BNS teigė G. Dudas.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininko teigimu, naujoji atmaina, pavadinta B.1.1.529, turi daug mutacijų „tose spyglio baltymo dalyse kurias „mato“ antikūnai“, todėl įtariama, jog didės rizika šiuo koronaviruso variantu užsikrėsti tiek persirgusiems, tiek paskiepytiems žmonės.

„Tačiau dar tiksliai nėra aišku, kiek ši atmaina atspari vakcinų apsaugai“, – kalbėjo jis.

G. Dudo teigimu, taip pat dar ankstyva kalbėti, ar ši atmaina yra labiau užkrečiama nei šiuo metu pasaulyje dominuojantis delta variantas.

Pasak mokslininko, kadangi ši atmaina turi bendrų bruožų su alfa, ją sekti galima su tam tikrais PGR testų rinkiniais.

Priemonių imasi ir Latvija

Keliones iš Pietų Afrikos ir aplinkinių šalių jau uždraudė Jungtinė Karalystė, Vokietija ir Italija.

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pareiškė, kad Komisija „glaudžiai koordinuodama veiksmus su valstybėmis narėmis, siūlys aktyvuoti apsaugos mechanizmą ir sustabdyti skrydžius iš Afrikos pietinio regiono“.

Pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, papildomų priemonių klausimą Lietuva aptarė su Baltijos šalimis.

„Estija laukia kol kas Europos Sąjungos oficialios pozicijos. Latviai imasi griežtesnių priemonių – iš PAR ir aplinkinių neįsileidžia užsieniečių, tik Latvijos piliečius, taip pat griežtina visą izoliacijos tvarką“, – teigė viceministrė.

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) mokslininkai ketvirtadienį pranešė, kad nustatė naują COVID-19 atmainą ir daugybę jos mutacijų. 

Reaguodama į šią informaciją, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad prireiks „kelių savaičių“, kol mokslininkai supras naujojo COVID-19 varianto galimą poveikį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode