RETRO

Privalomą skiepijimą siūloma įvesti slaugos, švietimo, medicinos darbuotojams

siulomaPrivalomą skiepijimą nuo koronaviruso siūloma įvesti slaugos, globos, švietimo ir medicinos įstaigų darbuotojams. Jei nepasiskiepijęs darbuotojas negalės dirbti nuotoliniu būdu, jis turės būti nušalintas, sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė. 

„Šiandien turime arti 90 proc. imunizaciją šiose įstaigose, gal su švietimu iš dalies tam tikruose sektoriuose būtų paprasčiau, yra, kas gali nuotoliniu dirbti, tai būtų galimybė, kas nesivakcinuoja, nuotoliniu būdu dirbti arba nušalinti“, – Trišalės tarybos posėdyje sakė viceministrė.  

Pasak jos, kitų viešojo ir privataus sektoriaus įstaigų ir įmonių darbdaviai galėtų priimti sprendimą dėl privalomos vakcinacijos.

Toks siūlymas Trišalėje taryboje aptartas su socialiniais partneriais.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Aušrinė Storpirštienė teigė, jog jei nebūtų galimybės dirbti nuotoliniu būdu, darbuotojai būtų nušalinami, o praėjus trims mėnesiams – atleidžiami be įspėjimo ir be išeitinės išmokos. Anot jos, tam Darbo kodekso keisti nereikėtų. 

„Dėl darbdavių teisės numatyti privaloma skiepijimą – tai turėtų būti numatyta Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme ir ten atleidimas turėtų būti per darbo pareigų pažeidimą. Tai reiškia, nepasiskiepijęs būtų laikomas padaręs šiurkštų pažeidimą“, – tarybos posėdyje sakė A. Storpirštienė.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas teigė, kad siūlymas privalomai skiepytis yra perteklinis. 

„Įdomu, kodėl dar neįsigaliojus gruodžio 1 dienos reikalavimui dėl mokamo testavimo, iš ministerijos sklinda tokie siūlymai. Turėtų būti pagrindinis akcentas į visuotinį testavimą, nes jis ir sugaudo visus atvejus. Privaloma vakcinacija, nors aš už vakcinaciją, bet tikrai jau šiek tiek perlenkia lazdą“, – posėdyje kalbėjo jis. 

Lietuvos įdarbinimo įmonių asociacijos vadovė Aurelija Maldutytė teiravosi, ar nebus supriešinti darbdaviai ir darbuotojai. 

„Jūs nesakote, kad šitoje vietoje privalo darbuotojai skiepytis, bet darbdavio pasirinkimu. Tai gaunasi kad darbuotojai gali galvoti, kad tiesiog čia yra kažkoks darbdavio noras atsikratyti testuojamųjų ar dar kažkokių dalykų. Nesinorėtų supriešinimo“, – kalbėjo ji. 

Tuo metu Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Jonas Gricius palaiko SAM iniciatyvą. Anot jo, situacija yra bloga, be to, vis dar fiksuojami darbo saugos pažeidimai. 

„Mūsų tyrimai rodo, kad yra bloga situacija, kad yra operacijų vadovo sprendimų pažeidimai ir kiek darėme tyrimų, turėjome imtis administracinio poveikio priemonių, tai įmonės epidemiologiniu požiūriu rizikingos, iš jų apie 50 proc.,– mūsų tyrimai rodo – nesilaikoma saugaus darbo reikalavimų. Tai yra blogis ir mums visiems, ir socialiniams partneriams ypač reikėtų susirūpinti, kad darbuotojų sąmoningumo ugdymas būtų prioritetas“, – kalbėjo jis. 

Kada galėtų įsigalioti pokyčiai, kol kas nėra numatyta.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode