Sprogimas

PSO: kaip viruso atmainos gali paveikti vakcinų efektyvumą?

Visi virusai, įskaitant COVID-19 sukeliantį virusą SARS-CoV-2, ilgainiui vystosi. Kai virusas dauginasi ar kuria savo kopijas, jis kartais šiek tiek keičiasi, ir tai yra normalu. Šie pokyčiai vadinami „mutacijomis“. Virusas, turintis vieną ar daugiau naujų mutacijų, vadinamas pirminio viruso „variantu“.

Kas lemia viruso pasikeitimą į naują jo mutaciją?

Kai virusas sparčiai plinta populiacijoje ir sukelia daugybę infekcijų, padidėja viruso mutacijos tikimybė. Kuo virusas turi daugiau galimybių plisti, tuo daugiau jis kopijuojasi – taip jis turi daugiau galimybių keistis.

Dauguma virusinių mutacijų neturi didelės įtakos viruso gebėjimui sukelti infekcijas ir ligas. Tačiau priklausomai nuo to, kurioje viruso genetinėje medžiagoje vyksta pokyčiai, jie gali turėti įtakos viruso savybėms, pavyzdžiui, jo perdavimui (jis gali plisti daugiau ar mažiau lengvai) ar jo sunkumui (tai gali sukelti daugiau ar mažiau sunkesnius simptomus).

Kokią įtaką vakcinoms daro naujos COVID-19 viruso mutacijos?

Tikimasi, kad šiuo metu kuriamos arba jau patvirtintos vakcinos nuo COVID-19 viruso suteiks bent jau tam tikrą apsaugą nuo naujų viruso mutacijų, nes šios vakcinos sukelia platų imuninį atsaką, apimantį daugybę antikūnų ir ląstelių. Todėl dėl viruso pokyčių ar mutacijų vakcinos neturėtų tapti visiškai neveiksmingos. Tuo atveju, jei kuri nors iš šių vakcinų yra mažiau veiksminga prieš vieną ar daugiau mutacijų, bus galima pakeisti vakcinų sudėtį, kad būtų sustiprinta apsauga nuo šių mutacijų.

Ir toliau renkami bei analizuojami duomenys apie naujas COVID-19 viruso mutacijas. PSO bendradarbiauja su tyrėjais, sveikatos apsaugos pareigūnais ir mokslininkais, kad suprastų, kaip šios mutacijos veikia virusą, įskaitant jų poveikį vakcinų veiksmingumui, jei tokių yra.

Kol tyrimai vyksta, turime daryti viską, kad sustabdytume viruso plitimą, kad išvengtume mutacijų, galinčių sumažinti esamų vakcinų veiksmingumą. Gamintojams ir programoms, naudojančioms vakcinas, gali tekti prisitaikyti prie COVID-19 viruso evoliucijos: pavyzdžiui, kuriant vakcinas gali reikėti įtraukti daugiau nei vieną padermę, gali prireikti revakcinacijos ir kitų vakcinos pakeitimų. Tyrimai taip pat turi būti suplanuoti ir prižiūrimi taip, kad būtų galima įvertinti bet kokius veiksmingumo pokyčius, taip pat jie turi būti pakankamo masto ir įvairovės, kad būtų galima aiškiai interpretuoti rezultatus. Norint suprasti jų poveikį, taip pat būtina tirti skiepų poveikį jų naudojimo metu.

Ką daro PSO, stebėdama ir suprasdama viruso mutacijų poveikį COVID-19 vakcinų veiksmingumui?

PSO stebėjo mutacijas ir jų variantus nuo COVID-19 protrūkio pradžios. Mūsų pasauliniame SARS-CoV-2 laboratorijų tinkle yra speciali „Virus Evolution“ darbo grupė, kurios tikslas – greitai aptikti naujus pokyčius ir įvertinti jų galimą poveikį.

Mokslininkų grupės atliko genomo COVID-19 viruso sekos nustatymą ir pasidalijo šiomis sekomis viešose duomenų bazėse, įskaitant GISAID. Šis pasaulinis bendradarbiavimas leidžia mokslininkams stebėti viruso pokyčius. PSO rekomenduoja visoms šalims, kur įmanoma, padidinti COVID-19 viruso sekos nustatymą ir dalytis duomenimis, taip padedant viena kitai stebėti ir reaguoti į besikeičiančią pandemiją.

PSO taip pat sukūrė SARS-CoV-2 rizikos stebėjimo ir vertinimo sistemą, kad nustatytų, stebėtų ir įvertintų susirūpinimą keliančius variantus. Tai apims stebėjimą, susirūpinimą keliančių variantų tyrimą ir poveikio diagnostiką, terapiją ir vakcinų įvertinimą. Ši sistema bus naudojama gamintojams ir šalims, informuojant juos apie pokyčius, kurių gali prireikti vakcinoms nuo COVID-19 viruso.

Kaip išvengti naujų, būsimų COVID-19 viruso mutacijų?

Svarbiausia yra sustabdyti viruso plitimą. Dabartinės priemonės, kuriomis siekiama sumažinti užsikrėtimą, įskaitant dažną rankų plovimą, veido kaukių dėvėjimą, fizinio atstumo laikymąsi, gerą patalpų vėdinimą ir didelių susibūrimų uždarose patalpose vengimą, ir toliau veiksmingos prieš naujas viruso variacijas, nes mažina viruso plitimo dažnį, o tai mažina viruso galimybes mutuoti.

Vakcinų gamybos padidinimas ir greitesnis bei platesnis vakcinų paskirstymas taip pat bus labai svarbūs, siekiant apsaugoti žmones, kol jie nėra paveikti viruso, ir nuo naujų variantų rizikos. Pirmenybė turėtų būti teikiama didelės rizikos grupių asmenų skiepijimui, siekiant padidinti visuotinę apsaugą nuo naujų viruso variantų ir sumažinti viruso paplitimo riziką. Kaip niekad svarbu spręsti besikeičiančią pandemijos situaciją, užtikrinant vienodą prieigą prie COVID-19 vakcinų. Aktyvesnis žmonių skiepijamasis sumažins virusų cirkuliacija, o tai sukels mažiau mutacijų.

Kodėl svarbu pasiskiepyti, net jei atsirado naujų viruso mutacijų?

Vakcinos yra labai svarbi priemonė, kovojant su COVID-19. Turimos priemonės irgi jau suteikė akivaizdžios naudos visuomenės sveikatai ir gelbėjant gyvybes. Nerimaudami dėl naujų viruso variantų, negalime atidėti skiepijimo, turime jį tęsti, net jeigu vakcinos gali būti šiek tiek mažiau veiksmingos prieš kai kuriuos COVID-19 viruso variantus. Turime naudoti turimus įrankius, net ir toliau juos tobulinant. Mes visi esame saugūs tik tuo atveju, jei kiekvienas iš mūsų yra saugus.

Parengta pagal Pasaulio sveikatos organizacijos informaciją.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode