Sprogimas

Didysis arkivyskupas S. Ševčukas: kaip ugdyti vaikus karo sąlygomis?

salygomisPraėjusią dieną ir naktį kentėjome sielvartą, skausmą, ašaras, Ukrainos žemę vėl drebino rusų raketos, bombos, apšaudymai, liejosi žmonių kraujas, kreipėsi į ukrainiečius ir visus geros valios žmones Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovas arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas savo kasdiene vaizdo žinia, paskelbta pirmadienį, lapkričio 21 d., kurį Ukrainai buvo jau 271-oji karo diena.

Arkivyskupas paminėjo sunkius mūšius, vykusius visoje fronto linijoje, ypač Donecko srityje. Dėkojo visoms valstybės tarnyboms, kurios stengiasi padaryti viską, kad būtų atkurta energetikos sistema ir į namus atkeliautų ilgai laukta šiluma.

Toliau savo žinioje arkivyskupas tęsė šį savaitgalį pradėtus apmąstymus kaip ugdyti vaikus, kurie dabartinio baisaus karo sąlygomis yra pažeidžiamiausia Ukrainos gyventojų dalis. Arkivyskupas atkreipė dėmesį, kad pedagoginiai modeliai ir požiūris į vaikų auklėjimą yra susiję su turimomis idėjomis apie žmogų. Krikščioniškoji pedagogika remiasi pozityvia žmogaus, sukurto pagal Dievo paveikslą ir panašumą, vizija. „Kiekvienas savyje nešiojamės Dievo atvaizdo grožį, spindesį, didybę. Per Jėzų Kristų mes tapome Dievo sūnumis ir dukterimis, – kalbėjo arkivyskupas. – Todėl tėvai turėtų suprasti, kad vaikai yra ne jų nuosavybė, o Dievo dovana, kurią reikia puoselėti ir ugdyti. Mokytojai turėtų žiūrėti į vaikus kaip į asmenis, apdovanotus žmogiškuoju orumu ir turinčius pašaukimą.“ Pasak arkivyskupo, krikščioniškoji pedagogika visada stengėsi padėti vaikams ugdyti geriausius žmogaus dvasios bruožus. Ugdyti žmogaus dvasios kilnumą, grožio jausmą, o svarbiausia – gėrio supratimą. Tai ir yra pagrindiniai krikščioniškojo ugdymo principai.

Arkivyskupas tęsė, kad tokius krikščioniškojo ugdymo idealus nelengva įgyvendinti karo sąlygomis. Šiandien vaikams sunkiau mokytis. Kuo arčiau karo zonos, tuo labiau tai pastebima. Todėl auklėtojai ir mokytojai turi būti šalia vaikų ir savo pavyzdžiu padėti jiems augti. „Jei vaikas mato savo auklėtojų dvasios kilnumą, jis į juos lygiuojasi. Vaikus reikia mylėti. Ir tada jie pražysta kaip gėlės pavasarį.“

Kaip kasdien, savo žinią arkivyskupas baigė malda, kad Dievas  palaimintų Ukrainą savo teisinga, dangiška taika. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode