Sprogimas

Austriją jau pasiekė Betliejaus taikos ugnis

betApie tai pranešė šios kasmetinės akcijos rengėjai – Austrijos radijas ir televizija ORF ir skautų organizacija. Pandemija šios tradicinės, kasmet rengiamos akcijos nenutraukė, tačiau, kaip ir pernai, privertė iš dalies pakeisti jos programą.

Kasmet Aukštutinės Austrijos regione išrenkamas mokinys, pasižymėjęs geru mokymusi ir visuomenine veikla. Jis lapkričio mėnesį keliauja į Betliejų ir Kalėdų taikos ugnies žibintą uždega nuo aliejinės lempelės, visą laiką degančios Betliejaus grotoje virš sidabrinės žvaigždės, žyminčios Jėzaus gimimo vietą. Iš Betliejaus į Austriją atgabenta ugnis gruodžio mėnesį Zalcburgo katedroje rengiamų pamaldų metu išdalijama skautams, kurie ją išplatina po visą Austriją ir į kitas šalis.

Šiemet dėl tebesitęsiančios pandemijos ir neseniai visoje Austrijoje įvestų naujų bendravimo apribojimų, ugnies perdavimo tvarka yra kitokia. Kalėdų taikos ugnies žibintą Betliejuje uždegė ne mokinys iš Austrijos, bet devynmetė Rianna Danhoin iš Betliejaus. Į Austriją atskraidintą žibintą lapkričio 20 d. Vienos oro uoste pasitiko šiemet išrinktas vienuolikmetis mokinys Tobias Nussbaumer. Gruodžio 11 d. Zalcburgo katedroje buvo numatytos Betliejaus taikos ugnies dalijimo pamaldos, kuriose turėjo dalyvauti skautų delegacijos iš visos Austrijos ir kitų šalių. Tačiau dėl sudėtingos pandeminės situacijos ir įvestų naujų apribojimų ceremonija negalės vykti. Šiuo metu svarstoma, kokiu kitu būdu šiais metais būtų galima perduoti Betliejaus šviesą.

Betliejaus taikos ugnies perdavimo akcija kasmet rengiama nuo 1986 m. Nuo 1989 m. į akciją įsitraukė ir kaimyninių šalių skautai. 1991 m. Betliejaus taikos ugnis pasiekė anksčiau komunistinių režimų valdytas vidurio ir rytų Europos šalis. 2000-aisiais taikos ugnis pirmą kartą atkeliavo į Ameriką, o 2004 m. – į Afriką. Lietuvą Betliejaus taikos ugnis pirmą kartą pasiekė 1994 m. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode