RETRO

Ukrinų bibliotekoje – skaitymai žvakių šviesoje

Lapkričio 15–21 d. vyko Šiaurės šalių literatūros savaitė. Ji kasmet suburia daugiau nei 150 tūkst. žmonių visose Šiaurės bei Baltijos šalyse ir kitur Europoje. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas jau tryliktą kartą savo skaitytojus kvietė skaityti žvakių šviesoje. Šių metų savaitės tema – Svajonės ir ilgesys.

Lapkričio 3–30 dienomis biblioteka skaitytojus pasitinka ypatinga atmosfera: biblioteka tapo paslaptinga, magiška, žvakėmis apšviesta vieta. Čia galima paskanauti šiaurietiška arbata ir sausainiais, skaityti žvakių šviesoje, eksponuojama paroda, supažindinanti su Šiaurės šalimis, jų istorija ir folkloru.

Lapkričio 17-osios vakarą į biblioteką atėjo „Gelbėkit vaikus“ Mažeikių padalinio Ukrinų vaikų dienos centro ir kaimo vaikai. Žvakių šviesoje Karin Erlandsson knygos „Perlų ieškotoja“ ištrauką skaitė Ineta Norvaišaitė. Bibliotekininkė rodė skaidres apie perlus, pasakojo, iš kur jie atsiranda, kaip renkami, kam naudojami. Vėliau dalyvės kalbėjo apie svajones ir ilgesį. Merginos diskutavo apie tai, kaip svajoja nukeliauti į kitas šalis, išmokti užsienio kalbų, baigus mokslus dirbti svajonių darbus. Rugilei ir Gabijai viena svajonė nesenai išsipildė, tai šuniukas Arčis. Džiugiai nusiteikusios merginos atsivedė Arčį į susitikimą, pasakojo, kad būtent toks šuniukas buvo svajone jau kelerius metus, kol išsipildė. Buvo smagu nuklysti į svajones ir tikėti, kad jos išsipildys. O kad jos tikrai išsipildytų – svajonės užrašytos ant popieriaus.

Lapkričio 18-osios popietę į biblioteką rinkosi „Gelbėkit vaikus“ Mažeikių padalinio Ukrinų vaikų dienos centro mažieji vaikai. Bibliotekininkė žvakių šviesoje skaitė Astridos Lindgren knygos „Pepė Ilgakojinė“ ištrauką, kvietė pasekti Pepės pavyzdžiu ir pabandyti valgyti gulint ant stalo, o lėkštę padėjus ant kėdės, daikteliauti – ieškoti paslėptų daiktų.

Suaugusieji į šviesos ir žodžio šventę – kūrinio skaitymą balsu – rinkosi lapkričio 19-osios vakarą. Dalyviai pakviesti klausyti Sally Salminen knygos „Katryna” ištraukos, kurią nuotoliniu būdu skaitė Norvegijoje gyvenantis ukriniškis Vaidas Kasperavičius. Vėliau bibliotekininkė pakvietė pakalbėti apie svajones ir psichoterapeuto Dano Joneso, tyrinėjusio svajones, poveikį žmogui. Psichoterapeutas ištyrė, kad svajonės skatina kūrybiškumą, mažina stresą, suteikia energijos, įkvepia įgyvendinti naujus siekius, svajotojai yra laimingesni žmonės. „Galimybė įgyvendinti svajonę – štai kas gyvenimą daro įdomų“, – rašė Paulo Coelho. Svajokime!

Emilijos Muravjovaitės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode