Sprogimas

Mažeikių verslininkai: būsimų „Orlen“ investicijų poveikio miestas dar nejaučia

Vienintelei Baltijos šalyse Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai „Orlen Lietuva“ per kelerius metus ketinant įgyvendinti didžiausią investicijų projektą Lietuvoje nuo 2006 metų, nei miesto vadovas, nei vietos verslas sako kol kas nejaučiantys didesnio paslaugų poreikio ar bet kokio pagyvėjimo. 

Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma „Orlen Lietuva“ spalio pradžioje pranešė, jog per penkerius metus į Mažeikių gamyklą investuos apie 640 mln. eurų.

Nedidelį šeimos viešbutį Mažeikiuose turintis Gediminas Tenys BNS teigė, jog pagrindinės jo klientės  yra bendrovės,  komandiruojančios darbuotojus į rajono gamybos įmones. Anot jo, nors „Orlen Lietuva“ yra viena jų, papildomų užsakymų iš koncerno kol kas nesulaukta. 

„Girdėjom apie tą remontą, šneka daug kas, bet kol kas jokio judesio“, – sakė viešbučiui ir siuvimo įmonei „Synet“ vadovaujantis G. Tenys.

„Mes turim sutartį su „Orlen“, bet papildomai jie nieko kol kas nerezervavo, nieko neužsakinėja. Vienas užklausimas iš Lenkijos buvo, bet atsakymo iš jų negavome“, – pridūrė jis.

Verslininkas nesitiki, kad prasidėjus gamyklos rekonstrukcijai Mažeikių viešbučiai sulauks daugiau klientų, nes anksčiau koncernas papildomiems darbuotojams ieškodavo pigesnių gyvenimo vietų.

„Nematom, kad čia bus kažkoks stebuklas. Ne pirmas kartas, kai jie čia remontuoja. Anksčiau savo darbuotojams apgyvendinti atsiveždavo konteinerius arba namus nuomojosi. Viešbučiai dažniausiai skirti valdžiai, ne eiliniams darbuotojams, nes tai prabanga, o darbuotojams jie ieško pigesnių variantų“, – sakė G. Tenys. 

Papildomų žmonių srautų į Mažeikių maitinimo įstaigas sako kol kas nepastebėjusi ir 60 vietų Azijos virtuvės restoranui vadovaujanti Giedrė Lakštutienė.

„Dar ne – papildomų žmonių srautų nei į miestą, nei į mūsų restoraną kol kas nepajutome.  Esame laukimo režime ir tikimės, nes mums kiekvienas klientas yra svarbus“, – BNS sakė G. Lakštutienė.

Daugiausia iš vietos žmonių ir užsakymų į namus išsilaikančio restorano vadovė džiaugėsi tik tuo, kad nepaisant pandemijos pavyko išsaugoti visus 11 darbuotojų.

„Esame iš vietinių žmonių apsilankymų išsilaikantis verslas. Lengva tikrai nėra, bet krutam, nepasiduodam – žemaičiai esam“, – aiškino ji. 

Mažeikių meras Vidmantas Macevičius teigė apie „Orlen Lietuvos“ investicijas kol kas žinantis nedaug, jokių pokyčių miestas dar nepajuto. Anot jo, taip greičiausiai yra todėl, kad rekonstrukcija truks kelerius metus, o darbai kol kas neprasidėjo.

„Pas mus atvykę „Orlen“ vadovai tik pareiškė, kad investicijos patvirtintos, tiek ir teturime žinių. Pas mus dar nesijaučia jokio pagyvėjimo“, – BNS sakė rajono meras.

„Be kitų metų čia niekas neprasidės. Tokie milijoniniai projektai per dieną nepasidaro“, – pridūrė V. Macevičius.

Anot jo, gamyklos vadovai nuolat susitinka su miesto atstovais, tačiau kol kas iš jų meras neišgirdo jokių papildomų užklausų.

„Kaip tik šį savaitgalį pas mus vyks Lenkų kino dienos, tai bus dar viena proga susitikti su įmonės vadovais, tačiau kol kas jokių papildomų užklausų ar poreikių (dėl apgyvendinimo ar maitinimo – BNS) su mumis nėra derinama – tai ilgalaikis projektas, kuris tik dabar prasideda“, – sakė Mažeikių meras. 

„Orlen Lietuva“ spalio pradžioje pasirašė 641 mln. eurų vertės sutartį su Londone įsikūrusia energetikos paslaugų bendrove „Petrofac Ltd.“ dėl giluminio naftos perdirbimo įrenginio modernizavimo.

„Petrofac“ įrengs naują katalizinio krekingo įrenginį, plės esamus gamyklos pajėgumus, teiks inžinerines, viešųjų pirkimų, statybos ir kitas paslaugas. 

Anot „Orlen“, tai kol kas didžiausias investicinis projektas Lietuvoje per jo veiklos istoriją nuo 2006 metų. Jis turėtų didinti Mažeikių gamyklos pelningumą ir prisidėti prie regiono energetinio saugumo stiprinimo.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode