Sprogimas

Napoleono Ordos meninio palikimo pristatymas AKKC

Trečiadienį Alytaus kultūros ir komunikacijos centre (AKKC) atidaryta paroda „Napoleonas Orda – dailininkas ir muzikas".

Išskirtinės parodos iniciatorius ir globėjas Lietuvos Respublikos Seimo narys Kęstutis Daukšys dėkojo gausiai susirinkusiems į Napoleono ordos meninio palikimo pristatymą. Pasak K. Daukšio, ši paroda verčia susimąstyti apie istoriją: „Nors didžioji dalis Lietuvos piliečių ir bajorų tuo istorijos momentu kalbėjo lenkiškai, jie kovojo už Lietuvą ir jos nepriklausomybę. Ši paroda mums primena vieną labai brangų dalyką, kurio mes pasiilgtame ir pasigendame tik, kai nebeturime – mūsų visų laisvę".

Alytiškiams ir miesto svečiams suteikiama unikali galimybė susipažinti su žymaus XIX a. dailininko ir kompozitoriaus Napoleono Ordos meniniu palikimu, kurio garbei tarptautinė UNESCO organizacija 2007 m. buvo paskelbusi N. Ordos metais. 

Napoleono Ordos meninio palikimo pristatyme istorinę medžiagą apie dailininko ir kompozitoriaus gyvenimą ir pasiekimus pristatė dr. Milda Janiūnaitė, muzikinius N. Ordos kūrinius skambino pianistas Andrius Vasiliauskas, eiles skaitė aktorė Aurelija Čeredaitė.

Dr. Mildai Janiūnaitei ir AKKC vadovams įteiktos LR Seimo nario K. Daukšio padėkos.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietis N. Orda (1807–1883) visas jėgas atidavė istoriniam jos atminties saugojimui, unikalaus kultūros paveldo sklaidai Europoje. Metų metais keliaudamas po buvusią LDK, jis skubėjo pieštuku įamžinti nykstančias jos pilis, bažnyčias, dvarus, garsių to laikotarpio menininkų ir istorikų gimtines. Garbingos Lietuvos praeities vaizdai iki šiol gyvena N. Ordos darbuose, jo sukurti muzikiniai kūriniai skamba įvairių koncertų salėse.

Paroda AKKC veiks iki 2015 m. lapkričio 24 dienos.

Alytaus r. savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode