Sprogimas

Energetikos ministerija neigia, jog rengiamasi keisti gaminančių vartotojų modelį, kai yra taikomas kaupimo laikotarpis

modeliEnergetikos ministerija neigia pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodančią informaciją, jog planuojama keisti privatiems gaminantiems vartotojams taikomą dvipusės apskaitos modelį, kai perteklinė elektros energija tiekiama į elektros tinklus ir vėliau per kaupimo laikotarpį susigrąžinama (angl. „net metering“).

Tinklo operatoriaus administruojama dvipusės apskaitos sistema leidžia gaminančiam vartotojui pasigamintą, bet nepanaudotą elektros energijos kiekį (perteklinę energiją) elektrinės veikimo metu tiekti į elektros tinklus ir vėliau kaupimo laikotarpiu visą patiektą kiekį susigrąžinti mokant tik naudojimosi elektros tinklais kainą.

„Jokių planų nei svarstymų keisti šiuo metu taikomą „net metering“ schemą privatiems gaminantiems vartotojams nėra. Bet kokie energetikos sektoriaus komentatorių pasisakymai apie neva svarstomus tokius ketinimus yra niekuo nepagrįsti“, - sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė. 

Šiuo metu gaminančių elektros vartotojų skaičius Lietuvoje jau perkopė 39 tūkstančius, rodo naujausi bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenys. Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia siekia virš 400 MW. Visi jie pasigamintą, bet nepanaudotą elektros energijos kiekį tiekia į ESO valdomus tinklus, o vėliau per kaupimo laikotarpį visą patiektą kiekį susigrąžina mokant tik naudojimosi elektros tinklais kainą.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode