Sprogimas

Dauguma Lietuvos gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį

daugia83 proc. šalies gyventojų, gyvenančių senuose daugiabučiuose, norėtų juos atnaujinti. Didžioji dauguma lengviau ryžtųsi renovacijai, jei žinotų, kad jų namas įtrauktas į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą.

Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su Aplinkos projektų valdymo agentūra atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas. Jame dalyvavo žmonės, gyvenantys daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m. 

Rezultatai atskleidė, jog absoliuti dauguma gyventojų (83 proc.) dalyvautų daugiabučių namų atnaujinimo programoje esant tinkamoms aplinkybėms ir tik 17 proc. apklaustųjų nuomonė buvo neigiama. 

Kaip neapsisprendimo ar atsisakymo atnaujinti savo daugiabutį priežastis, gyventojai dažniausiai įvardijo finansinius įsipareigojimus, aiškios ir suprantamos informacijos, kiek kas kainuotų, kas būtų padaryta ir pan. trūkumą. Kitos atsisakymo priežastys – sparčiai kylančios darbų ir statybinių medžiagų kainos, galinčios išauginti galutinius renovacijos kaštus, nekokybiškų darbų ir broko baimė. 

Šis tyrimas išryškino dar vieną svarbų aspektą – besikeičiantį gyventojų požiūrį į savo gyvenamąją aplinką. Net 76 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų lengviau ryžtųsi renovacijai, jei žinotų, kad namas įtrauktas į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą, kurią įgyvendinant bus atnaujinami visi kvartalo daugiabučiai ir viešieji pastatai, mašinų stovėjimo aikštelės, gatvių apšvietimo tinklai, vaikų žaidimų aikštelės ir kt.

Be to, paaiškėjo, kad gyventojai ne tik nori atnaujinti savo daugiabutį, bet ir imasi konkrečių veiksmų. 51 proc. renovuotinų daugiabučių namų jau vyko diskusijos namo renovacijos klausimu (28 proc. – keletą kartų, 23 proc. – vieną kartą).

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode