RETRO

Prasidėjo nauja aplinkosauginė akcija „Miškas“

miskasLapkričio 20 d. prasidėjo nauja aplinkosauginė akcija „Miškas“. Iki gruodžio 24 d. miškų kontrolės specialistai organizuos reidus šalies miškuose, tikrins eglučių pardavimo vietas. Akcijos tikslas – prieš artėjančias žiemos šventes apsaugoti eglutes ir mišką nuo neteisėtų kirtimų.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai visą mėnesį miškuose vykdys ir prevencinę stebėseną. Artėjant Kalėdoms juos pasiekia vis daugiau informacijos iš miškininkų, pilietiškų žmonių apie aptinkamus naujus nupjautų eglučių kelmus, kurių daugėja. Tai rodo, kad kai kuriems asmenims vis dar kyla ranka šventinį medelį nusikirsti patiems, be leidimo, nors tai daryti griežtai draudžiama.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad nukirtus net ir vieną eglutę padaromas didelis nuostolis miškui. Kiekvienam medžiui užaugti ir susiformuoti reikia ne tik tam tikrų sąlygų, bet ir laiko. Eglė paprastai užauga per 60-70 metų. Savavališkai nukirstu medžiu pasidžiaugsime geriausiu atveju mėnesį, o eglė miške mus džiugins ne vieną dešimtmetį. 

Svarbu prisiminti, kad privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, tačiau tokiu atveju jis su savimi turėtų turėti miško nuosavybę įrodančius dokumentus.

Kaip ir kasmet kalėdinių eglučių bus galima įsigyti jų pardavimo punktuose. Įprastai jomis prekiauja Valstybinių miškų urėdijos teritoriniai padaliniai, prekybos centrai, turgavietės ir pan.

AAD primena, kad savavališkas eglučių kirtimas užtraukia ir administracinę baudą. Nelegaliai pasipuošti namus bandančiam fiziniam asmeniui tektų sumokėti nuo 60 iki 300 eurų baudą bei atlyginti gamtai padarytą žalą. Juridiniam asmeniui tokia bauda siekia nuo 300 iki 600 eurų. 

Apie neteisėtus miško kirtimus ar kitus pastebėtus pažeidimus galite pranešti telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode