Sprogimas

Skatinami žalieji pirkimai statybų sektoriuje: žaliai bus galima įsigyti renovacijos ir griovimo paslaugas

griovimoAplinkos ministerija, siekdama skatinti žaliuosius pirkimus statybų srityje, patikslino žaliųjų pirkimų aplinkos apsaugos kriterijus statybos darbams ir projektavimui. Produktų, kurių viešiesiems pirkimams taikomi aplinkos apsaugos kriterijai, sąrašas papildytas renovacijos ir griovimo darbais. Be to, parengti žaliųjų pirkimų kriterijai kurui ir elektrai. 

Apie 40 proc. viešųjų pirkimų pagal vertę vyksta statybų sektoriuje, todėl labai svarbu, kad žaliųjų pirkimų apimtys jame gerokai padidėtų. Statybos darbų ir projektavimo žaliųjų pirkimų aplinkos apsaugos kriterijai patikslinti, juos suderinus su Europos Komisijos žaliųjų pirkimų rekomendacijomis. Vienas svarbiausių pakeitimų – žaliai nuo šiol bus galima pirkti ir renovacijos bei griovimo darbus.

Tobulinant žaliųjų pirkimų teisinį reglamentavimą, į Aplinkos apsaugos kriterijų sąrašą įtraukiami kriterijai kurui ir elektrai. Įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms žaliai pirkti šiuos produktus bus lengviau ir paprasčiau – jos galės naudotis jau suformuota kriterijų forma, to nebereikės daryti pačioms. 

Siekiant suvienodinti Europos Sąjungos ir Lietuvos teisinį reguliavimą, Aplinkos apsaugos kriterijų sąrašas papildytas nuostata, kuri leis M (lengvieji keleiviniai automobiliai) ir N (lengvieji komerciniai automobiliai) kategorijų netaršias transporto priemones įsigyti pagal Alternatyviųjų degalų įstatymą. 

Šie pakeitimai ir papildymai siūlomi, įvertinus perkančiųjų organizacijų poreikius ir įsipareigojimus, numatytus Žaliųjų viešųjų pirkimų 2021-2025 m. plane.

Nors  galima džiaugtis, kad  žaliųjų pirkimų daugėja – trečiąjį ketvirtį  pagal vertę jie sudarė  18,3 proc. (daugiau informacijos Viešųjų Pirkimų tarnybos parengtame Pirkimų vykdytojų žemėlapyje Švieslentėje), dar laukia nemažai iššūkių siekiant Vyriausybės nustatyto tikslo nuo 2023 m. pirkti tik žaliai. Jau kitais metais žalieji pirkimai turi sudaryti ne mažiau nei 50 proc. visų viešųjų pirkimų vertės.

Iki šiol daugiausia žaliai buvo nupirkta  biuro įrangos, mobiliųjų telefonų, raštinės reikmenų, valymo paslaugų, spausdinimo ir kitų daugiafunkcinių įrenginių.

Su pakeitimais, numatytais Produktų, kurių viešiesiems pirkimams taikytini aplinkos apsaugos kriterijai, sąrašo, Aplinkos apsaugos kriterijų ir Aplinkos apsaugos kriterijų, kuriuos perkančiosios organizacijos ir perkantieji subjektai turi taikyti pirkdamos prekes, paslaugas ar darbus, taikymo tvarkos aprašo pakeitimo projekte, paskelbtame Teisės aktų informacinėje sistemoje, galite susipažinti čia

Pastabas ir pasiūlymus galima teikti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. iki lapkričio 26 d.  

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode