Sprogimas

Klementinas ar mandarinas?

Jei vasarą nesikuklindami valgėme prisirpusias braškės, vyšnias ar šilauoges, rudenį kibirais namo nešamės obuolius ir kriaušes. Pamažu pradedame žvalgytis į parduotuvių lentynas, tikėdamiesi pradėti daugelio laukiamą mandarinų valgymo sezoną. Dalis iš mūsų dar labiau laukia kitos šių citrusinių vaisių rūšies – klementinų – pasirodymo prekyboje. Jei perskaitę pradėjote sukti galvas, kuo šie vaisiai skiriasi, galite neskubėti googlintis. Apie esminius jų skirtumus ir savybes pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Kaip nesusimaišyti parduotuvėje?

Klementinai yra įvardijami kaip mandarino ir apelsino hibridas, tad nieko keisto, kad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie vaisiai – identiški. Klementinai auga tokiose Viduržemio jūros šalyse kaip Ispanija, Italija, Turkija, Marokas, Alžyras, taip pat Kinijoje, Kalifornijoje.

Anot V. Juodkazienės, nepaisant to, kad tiek mandarinai, tiek klementinai yra mandarinų rūšys, žinant šių citrinvaisių skiriamuosius bruožus juos atskirti nesudėtinga. Ji pateikia pagrindinius mandarinų ir klementinų skirtumus.

Dydis. Klementinus nuo mandarinų galite atskirti iš dydžio – klementinai yra mažiausi mandarinų šeimoje.

Spalva. Klementinų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, kai mandarinų spalva kiek blankesnė.

Forma. Mandarinai yra kiek suplokštėję, o klementinai yra apvalesnės formos ir primena mažus apelsinus.

Odos struktūra. Ant mandarino žievelės yra aiškiai matomos didelės poros, klementinams tai nėra būdinga. Skiriasi ir žievelės storis – paėmę į rankas klementiną pajausite, kad odelė yra plonesnė nei mandarinų.

Sėklytės. Pabodo valgant rinkti sėklytes? Valgant klementinus šito neprireiks.

Skonis. Klementinai nuo mandarinų skiriasi itin saldžiu ir sultingu skoniu.

Klementinas – žiemos vaisių karalius

Nepaisant, regis, ką tik prasidėjusio rudens, trumpesnės dienos ir krentanti oro temperatūra primena apie pamažu artėjantį žiemos sezoną. Su juo siejame ne vien baltu sniegu papuoštą kraštovaizdį, gražiausias metų šventes, bet ir jaukius vakarus šeimos apsuptyje. Žinoma, nepamirštant didelio klementinų puodo šalia.

Pasak Mindaugo Tamošiūno, „Iki“ kategorijų valdymo vadovo, atsižvelgiant į įprastai nuo spalio išaugančius klementinų pardavimus, nuo šios savaitės tinklo parduotuvėse pristatomi ką tik nuskinti klementinai.

„Jų išskirtinumas – nepriekaištinga kokybė ir skonis. Šie klementinai yra itin sultingi, nes juos nuskynus jie tiesiai transportuojami į parduotuves, todėl pirkėjai gali mėgautis itin šviežiais vaisiais. Be to, derliui nuimti naudojamos technologijos yra draugiškos aplinkai, neteršiančios jos anglies dioksidu, kuris prisideda prie šiltnamio efekto sukėlimo “, – teigia jis.

Vikipedija nuotrauka

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode