Sprogimas

penkiuEuropos kosmoso agentūra (EKA) trečiadienį pristatė savo naujosios klasės karjeros astronautus – dvi moteris ir tris vyrus iš penkių skirtingų Vakarų Europos šalių.

Iš daugiau kaip 22,5 tūkst. atrankoje dalyvavusių kandidatų, agentūra pasirinko Sophie Adenot (Sofi Adeno) iš Prancūzijos, Pablo Alvarezą Fernandezą (Pablą Alvaresą Fernandesą) iš Ispanijos, Rosemary Coogan (Rozmari Kugan) iš Didžiosios Britanijos, Raphaelį Liegeois  (Rafaelį Lježua) iš Belgijos ir Šveicarijai atstovaujantį Marco Sieberį (Marką Zyberį).

Paryžiuje surengtame ministrų tarybos posėdyje EKA taip pat paskelbė atrinkusi pirmąjį fizinę negalią turintį astronautą – Johnas McFallas (Džonas Makfolas) iš Didžiosios Britanijos prisijungs prie atskiros „parastronautų“ programos.

40 metų S. Adenot yra sraigtasparnių bandomųjų skrydžių pilotė, turinti maždaug 3 tūkst. valandų skrydžių patirtį.

31 metų R. Coogan yra įgijusi astronomijos daktaro laipsnį Sasekso universitete.

„Esu europietė, bet iš Jungtinės Karalystės“, – pareiškė ji per ceremoniją. Nors Didžioji Britanija pasitraukė iš Europos Sąjungos, ji tebėra EKA narė.

M. Sieberis iš Šveicarijos šios šalies specialiosiose pajėgose buvo apmokytas kaip oro desantininkas, o vėliau tapo sraigtasparnio gelbėtojų komandos gydytoju.

J. McFallas yra traumų ir ortopedijos specialistas, dirbantis Anglijos pietuose, nurodė EKA.

Būdamas 18-os, jis pateko į motociklo avariją, po kurios jam buvo amputuota koja. Vėliau jis atstovavo JK parolimpinėse sprinto varžybose.

Tarp šešių astronautų, atrinktų į ankstesnę, 2009 metų EKA astronautų klasę, buvo tik viena moteris – Samantha Cristoforetti (Samanta Kristoforeti) iš Italijos.

Pernai vasarą EKA skelbė, kad agentūros astronautų atrankoje dalyvauja ir 80 lietuvių, iš jų 62 vyrai ir 18 moterų.

EKA atstovai tuomet sakė, jog planuojama iki 2022-ųjų pabaigos atrinkti 4–6 reguliarius astronautus, iki 20-ies rezervinių astronautų bei vieną astronautą su negalia.

Kandidatai privalėjo būti iš valstybės, kuri yra EKA narė arba asocijuota narė, turėti STEM (biologijos, chemijos, fizikos, informatikos, inžinerinių technologijų) mokslų magistro laipsnį bei mažiausiai trejų metų patirtį panašioje srityje.

Lietuva EKA asocijuota nare tapo 2021 metų pavasarį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode