RETRO

smugiaiRusijos smūgiai Ukrainoje pražudė naujagimį gimdymo namuose pietinėje Zaporižios srityje ir dar du civilius kitose vietose, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją „teroru ir žudymu“.

Ukrainos gelbėjimo tarnybos pranešė, kad praėjusią naktį Vilniansko mieste Zaporižios regione rusų raketos pataikė į gimdymo namus. Tai naujausias Maskvos išpuolis prieš Ukrainos medicinos įstaigas.

„Dėl raketų atakos vietos ligoninės teritorijoje buvo sugriautas dviejų aukštų gimdymo namų pastatas“, – sakoma gelbėtojų pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Nurodoma, kad pastate tuo metu buvo „gimdyvė su naujagimiu ir gydytojas“.

„Dėl šios atakos žuvo 2022-aisiais gimęs kūdikis, o moteris ir gydytojas buvo išgelbėti iš griuvėsių“, – sakė gelbėtojai ir pridūrė, kad, preliminariais duomenimis, po griuvėsiais daugiau niekas nebuvo likęs.

Gelbėjimo tarnybų išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip gelbėtojai stengiasi išlaisvinti vyrą, iki juosmens įstrigusį, kaip atrodo, gimdymo namų griuvėsiuose.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną jos kariuomenė kelis kartus smogė ukrainiečių ligoninėms, taip pat ir Mariupolio uostamiestyje, kuris kelias savaites gyveno žiaurios apgulties sąlygomis, kol galiausiai rusai jį užėmė.

Kovą per rusų ataką Mariupolio ligoninėje žuvo trys žmonės, įskaitant vaiką. Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose pasmerkė šį smūgį. Maskva tvirtino, kad jis buvo „inscenizuotas“.

Trečiadienį Ukrainoje dar du žmonės žuvo per gyvenamojo namo ir klinikos apšaudymą Charkivo srityje šalies šiaurės rytuose, pranešė srities administracijos vadovas Olehas Synehubovas.

Smūgiai į kliniką

„Apie 7 val. 40 min. (ir Lietuvos laiku) Kupjanskas buvo apšaudytas. Apgadinti devynių aukštų gyvenamasis namas ir klinika. Deja, žuvo du žmonės: 55 metų moteris ir 68 metų vyras“, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė A. Synehubovas.

„Priešas ir vėl nusprendė bandyti teroru ir žudymu pasiekti tai, ko negalėjo pasiekti devynis mėnesius ir negalės pasiekti“, – po atakų socialinėje žiniasklaidoje pareiškė V. Zelenskis.

„Vietoje to jis tik bus patrauktas atsakomybėn už visą blogį, atneštą į mūsų šalį“, – pridūrė jis.

Anksčiau šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė nuo Rusijos invazijos pradžios užfiksavusi daugiau kaip 700 išpuolių prieš Ukrainos sveikatos priežiūros įstaigas.

„Nesiliaujantys išpuoliai prieš sveikatos ir energetikos infrastruktūrą reiškia, kad šimtai ligoninių ir sveikatos priežiūros įstaigų nebeveikia visu pajėgumu“, – žurnalistams sakė PSO Europos regiono biuro direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliūgė).

Rusija sistemingai taikosi į Ukrainos energetikos infrastruktūrą ir prieš artėjančią žiemą padarė didžiulę žalą, kuri, anot H. Kluge, „jau dabar daro nokauto poveikį sveikatos sistemai ir žmonių sveikatai“.

Praėjusią savaitę rusų antskrydžiai Vilnianske pražudė 10 žmonių, pranešė pareigūnai.

Šis nedidelis miestelis yra maždaug už 45 km nuo fronto linijos, Zaporižios srityje, kurią Maskva teigia aneksavusi, nors visos jos teritorijos ir nekontroliuoja.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode