RETRO

karalBarbadosas antradienio vidurnaktį oficialiai pasiskelbė naujausia respublika pasaulyje ir panaikino karalienės Elizabeth II (Elizabet II) turėtą valstybės vadovės statusą per iškilmingą ceremoniją, kurioje dalyvauja monarchės sūnus princas Charlesas (Čarlzas).

Per ceremoniją buvo nuleista Barbadoso karališkoji vėliava, karalienės simbolis, o generalgubernatorė Sandra Mason (Sandra Meison) buvo prisaikdinta šios Karibų salų valstybės pirmąja prezidente.

„Aš, Sandra Prunella Mason (Sandra Prunela Meison), prisiekiu būti ištikima ir nuoširdžiai atsidavusi Barbadosui pagal įstatymus, tepadeda man Dievas“, – priesaikos žodžius ištarė naujoji prezidentė.

Dėl COVID-19 pandemijos ilgai galiojusi komendanto valanda buvo laikinai atšaukta, kad Barbadoso gyventojai galėtų džiaugtis iškilmėmis, įskaitant vaizdo projekcijas įvairiose šalies vietose ir didelius fejerverkus istorinio pokyčio proga.

Jungtinės Karalystės sosto įpėdinis princas Charlesas dalyvavo uždaroje „Valstybingumo pasididžiavimo“ ceremonijoje, per kurią taip pat buvo surengta karinių paradų, saliutų, šokių ir fejerverkų.

Barbadosui, turinčiam 285 tūkst. gyventojų, ilgai vyko debatai dėl kolonializmo ir šimtmečius trukusios Britanijos įtakos, įskaitant ilgiau kaip 200 metų gyvavusią vergiją iki jos panaikinimo 1834-aisiais.

Per perdavimo ceremoniją princas Charlesas pripažino vergovės paliktą žymę.

„Nuo mūsų praeities tamsiausių dienų ir pasibaisėtinų vergovės žiaurumų, visam laikui sutepusių mūsų istoriją, šios šalies žmonės kūrė savo kelią su neįtikėtina tvirtybe“, – susirinkusiems sakė jis.

Kolonializmas ir vergovė

Barbadosas garsėja savo idiliškais paplūdimiais, o jo gyventojai yra aistringi kriketo gerbėjai. Ši šalis, taip pat žinoma kaip dainininkės Rihannos (Rianos) gimtinė, nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės paskelbė 1966 metais.

Spalį Barbadosas išrinko damos titulą turinčią S. Mason savo būsimąja pirmąja prezidente, praėjus metams po ministrės pirmininkės Mios Mottley  (Mijos Motli) pareiškimo, kad šalis „visiškai“ atsisakys savo kolonijinės praeities.

Britanijos pareigūnai sakė, kad Charlesas savo kalboje pabrėš Jungtinės Karalystės išliekančius ryšius su Barbadosu, įskaitant jo dalyvavimą Tautų Sandraugoje.

Tačiau kai kas kritikavo sprendimą pakviesti Charlesą kaip garbės svečią ir įteikti jam aukščiausią valstybės apdovanojimą – Barbadoso laisvės ordiną.

Be to, princo Charleso vizitą paskutinę minutę aptemdė dėl vienas rasinį atspalvį turintis skandalas dėl numanomų pasisakymų apie jo vaikaitį.

Charleso jaunesnysis sūnus princas Harry (Haris) ir jo žmona Meghan (Megan), kurios motina yra juodaodė, o tėvas – baltasis, yra sakę, kad vienas neįvardytas karališkosios šeimos narys iškėlė klausimą, kokio tamsumo bus jų dar negimusio pirmojo vaiko oda.

Vienoje naujoje knygoje teigiama, kad šią repliką išsakė princas Charlesas, bet jo atstovas pareiškė, kad „tai yra prasimanymas, nevertas tolesnių komentarų“.

Priklausomybė nuo turizmo

Kai kurie Barbadoso gyventojai teigia, jog valstybei yra svarbesnių nei atimti iš karalienės jos turėtą vaidmenį. Jie atkreipia dėmesį į COVID-19 pandemijos sukeltą sumaištį ekonomikoje, pabrėžusią per didelę priklausomybę nuo turizmo, ypač iš Didžiosios Britanijos.

Pastaraisiais metais nedarbas nuo 9 proc. išaugo iki beveik 16 procentų.

„Žinau, kad link šito ėjome labai ilgą laiką, bet manau, kad tai buvo pasiekta nebūtinai geriausiu metu, atsižvelgiant į mūsų ekonomikos padėtį ir COVID situaciją“, – sakė 27 metų biuro darbuotoja Nikita Stuart (Nikita Stiuart).

Paprastai šurmuliuojančiame Bridžtaune smarkiai sumažėjęs lankytojų skaičius populiariose turistinėse vietose ir apmiręs naktinis gyvenimas pabrėžia šalies patiriamus sunkumus po virtinės metų, kai padėtis atrodė daug geresnė.

Anot jaunų aktyvistų, pavyzdžiui, Barbadoso musulmonų asociacijos įkūrėjos Firhaanos Bulbulios (Firhanos Bulbulijos), britų kolonializmas ir primesta vergovė tebėra saloje mūsų laikais pasireiškiančios nelygybės pagrindas.

„Turto nelygybė, galimybė įsigyti žemės ar netgi prieiga prie bankų paskolų tebėra susijusios su struktūromis, sukurtomis per Britanijos valdymą“, – sakė 26 metų F. Bulbulia.

Įkvėpti visą pasaulį apėmusio judėjimo „Juodaodžių gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM) vietos aktyvistai pernai pasiekė, kad būtų pašalinta Nacionalinių didvyrių aikštėje du šimtmečius stovėjusi britų admirolo lordo Horatio Nelsono (Horacijaus Nelsono) statula.

Kai kurie karalienės viešpatavimo pabaigą laiko būtinu žingsniu prieš pateikiant reikalavimus sumokėti reparacijas dėl istorinių padarinių, kilusių, kai vergai iš Afrikos buvo gabenami dirbti į Karibų cukranendrių plantacijas.

Daugeliui Barbadoso gyventojų atrodo, kad karalienės vaidmens panaikinimas tiesiog atspindi nuotaikas, kurios šalyje buvo juntamos jau daug metų.

„Gebėjimo siekti tapti valstybės vadovu simbolizmas yra labai galingas“, – praeitą savaitę sakė M. Mottley.

„Mūsų išrinktoji prezidentė, kuri bus prisaikdinta pirmadienį vakare... yra žmogus, atnešiantis didžiulį pasididžiavimą kiekvienam Barbadoso berniukui ir mergaitei“, – pridūrė premjerė.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode