Sprogimas

idiotuNyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) pirmadienį pasmerkė ankstesnes tris naktis šalyje vykusius neramumus, prasiveržusius per protestus prieš suvaržymus, įvestus dėl COVID-19 pandemijos, kaip „idiotų“ kurstomą „gryną smurtą“ ir pažadėjo, kad kaltieji bus patraukti atsakomybėn.

Nyderlanduose savaitgalį vyko dešimtys smurtinių protestų prieš vyriausybės įvestas kovos su koronavirusu priemones.

Mažiausiai 130 žmonių buvo suimti, keturi asmenys ir dar keli policijos pareigūnai buvo sužeisti nuo penktadienį kilusio pirmo smurto protrūkio, kai protestas Roterdamo uostamiestyje peraugo į policijos ir riaušininkų susirėmimus.

Nuo penktadienio keliuose Nyderlandų miestuose kilusios riaušės yra „grynas smurtas, prisidengiant protestais“, pabrėžė premjeras.

„Aš suprantu, kad visuomenėje yra daug įtampos, nes mes jau taip ilgai susiduriame su koronaviruso rykšte“, – sakė M. Rutte.

Kalbėdamas olandų žiniasklaidai M. Rutte pridūrė visuomet ginsiantis teisę protestuoti, bet „niekada nesutiksiu, kad idiotai naudotų gryną smurtą“.

Nyderlandai lapkričio 13 dieną sugrąžino dalinį karantiną ir svarsto galimybę įvesti vadinamąją „2G priemonių“ taisyklę, neleidžiančią nevakcinuotiems ar nepersirgusiems asmenims lankytis kavinėse ir baruose.

Penktadienio vakarą šimtai riaušininkų susirėmė su policijos pareigūnais Roterdamo centre. Policijai pradėjus šaudyti į riaušininkus mažiausiai keturi žmonės buvo sužeisti. Neramumų dalyviai taip pat sužeidė kelis pareigūnus.

Šeštadienį protestuotojai degino laužus Hagoje ir kituose šalies miestuose, o sekmadienį demonstrantai leido petardas ir naikino turtą šiauriniuose Groningeno bei Leivardeno miestuose, rytinėje Enschedėje ir pietiniame Tilburge.

Šeštadienį teko nutraukti dvejas futbolo rungtynes, kai sirgaliai pradėjo leisti fejerverkus ir veržtis į aikštelę.

Futbolo rungtynės Leivardeno mieste sekmadienį taip pat buvo trumpam nutrauktos, kai sirgaliai kuriems dėl COVID-19 apribojimų buvo uždrausta stebėti rungtynes, pradėjo laidyti petardas, pranešė Nyderlandų žiniasklaida.

„Darosi laukiniai“

Anksčiau šiais metais Nyderlandai išgyveno didžiausias riaušes per 40 metų, vyriausybei dėl COVID-19 įvedus komendanto valandą. Dėl naujausių riaušių kai kas kaltina nusivylusį jaunimą.

„Jie mano, kad tai yra būdas priversti juos išgirsti, –  naujienų agentūrai AFP sakė 31 metų Mustafa Toprakas. – Taip elgtis yra blogai, bet, paklausykite, jaunimas darosi laukinis.“

„Jie yra jauni žmonės ir jau beveik dvejus metus dėl COVID-19 jų laisvės labai suvaržytos. Todėl taip, aš kažkiek (juos) suprantu, tik negaliu jiems pritarti“, – sakė 60 metų Claudia van der Wijngaard (Klaudija van der Veingard).

Tuo metu prokurorai patikslino, kad keturi žmonės buvo sužeisti penktadienį policijai panaudojus šaunamuosius ginklus Roterdame, kur, pasak mero, vyko „smurto orgija“.

Redaktoriai: Raimondas Čiuplys, Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode