Sprogimas

pilietisGraikijos pareigūnai sulaikė Sausio 13-osios byloje nuteistą Ukrainos pilietį Aleksandrą Radkevičių, BNS trečiadienį patvirtino pareigūnai.

„Sulaikytas A. Radkevičius, tokią informaciją mums patvirtino Lietuvos ambasadorius Atėnuose, gavęs informaciją iš Graikijos policijos“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad A. Radkevičius Graikijoje buvo sulaikytas dar rugsėjo viduryje, tačiau šios šalies pareigūnams nurodžius kiek kitokią nuteistojo pavardę, kurį laiką dar aiškintasi tikroji asmens tapatybė.

„Dabar jau turime patvirtintą tapatybę“, – teigė policijos vadovas.

Pasak jo, Graikijos teismas dar turi apsispręsti dėl A. Radkevičiaus perdavimo Lietuvai.

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska patikslino, kad pagal nacionalinį ir ES reguliavimą Vilniaus apygardos teismas yra išdavęs Europos Arešto orderį A. Radkevičiaus atžvilgiu ir pateikęs jį Graikijai.

Anot ministrės, Graikija pagal orderio pamatinio sprendimo nuostatas ir spręs, ar išduoti A. Radkevičių Lietuvai.

„Pagal Europos arešto orderį, tai yra teisminė procedūra skirtingai nuo ekstradicijos. Tai reiškia, kad politikai ir ministerijos dėl to sprendimų nepriiminėja. Maksimalus sprendimo terminas yra 90 dienų, plius 10 dienų praktiniam perdavimui. Jei Graikija sutiktų perduoti Lietuvai – asmenį pasiimtų Viešojo saugumo tarnyba ir perduotų į įkalinimo įstaigą“, – išplatintame komentare sakė E. Dobrovolska.

A. Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje. Vilniaus apygardos teismo duomenimis, jam pirmosios instancijos teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

A. Radkevičius buvo tarp kelių nuteistųjų, šių metų rudenį nesėkmingai bandžiusių skųsti Apeliacinio teismo nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Pastarasis skundo nepriėmė.

Teismas Europos arešto orderį jo atžvilgiu išdavė rugpjūtį, kuriuo remiantis jis ir buvo sulaikytas Graikijoje.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Austėja Masiokaitė-Liubinienė


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode