Parama dėkojame




Festivalis alsavo meile folklorui

Šeštadienį Sedos kultūros centre vyko tapęs gražia tradicija trečiasis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Kalns unt lygė lauka...“, kurį kiekvienais metais organizuoja Sedos kultūros centras.

Svečiai iš kito Lietuvos regiono

Be vietinių dalyvių – „Rėmoliokų“ ir „Cyroliokų“ (abiejų vadovė Gražina Vainutienė) – atvyko ir daug svečių. Tai artimiausi „Rėmoliokų“ draugai iš Mažeikių savivaldybės kultūros centro: vaikų folkloro ansamblis „Alksniokaa“ (vadovė Dainora Petrikienė), dar vieni „Rėmoliukų“ draugai iš Platelių Žemaitijos nacionalinio parko folkloro ansamblio „Platelee“ vaikų grupė (vadovai – Aliona ir Aivaras Alminai). Taip pat nebe pirmą kartą šiame festivalyje dalyvauja Šiaulių savivaldybės kultūros centro Raudėnų filialo jungtinis folkloro ansamblis „Gerviki“ (vadovė Jovita Lubienė), o štai dainorėliai ir šokėjėliai iš Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos – vaikų folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vadovas Arūnas Stankus) – dalyvavo pirmą kartą. Taip pat į mažą Žemaitijos miestelį – Sedą – pirmą kartą atvyko ir svečių iš kito Lietuvos krašto – Aukštaitijos. Tai Kėdainių rajono Krakių kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Smilgelė“ (vadovė Jūratė Gudliauskienė).

Išskirtiniai pasirodymai

Nuoširdžiai visus dalyvius ir žiūrovus tą gražią Atvelykio dieną pasveikino Sedos kultūros centro direktorius Gintautas Griškėnas ir folkloro ansamblio „Rėmolee“ atstovė Janina Bubelienė. Taip pat sveikinimus išsakė svečiai: Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus padėjėjas Česlovas Čyžas, Švietimo skyriaus vyr. specialistė Violenita Juškevičiūtė ir Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Jurgita Šilinskytė. „Rėmoliokų“ bei „Cyroliokų“ vadovę pasveikino Savivaldybės tarybos narė Genoveita Gricienė ir sediškė Laimutė Mažrimienė.

Pasak festivalį pradėjusių „Rėmoliokų“ atstovės Aistės Balsytės, jie, kaip ir tie paukšteliai, čiulbantys ulbantys kiekvieną pavasarį, padainuos bei pašoks tai, ką išmoko iš senųjų „Rėmolių“. Linksmu pasirodymu pamalonino ir paukštelių vardu pasivadinę „Cyroliokaa“.

„Alksniokų“ folkloro ansamblio pasirodymą vedė jų atstovė Monika, kuri puikiai bendravo su publika, iš jos pakvietusi porą vaikinų dalyvauti originaliame šokyje. „Monika yra dvyliktokė ir, nors planuoja studijuoti visai ne su folkloru susijusį dalyką, tačiau būtent folkloras jos gyvenime užima ir užims labai svarbią vietą“, – įsitikinusi „Alksniokų“ vadovė.

Originaliai pasirodė ir iš toliausiai atvykę svečiai – folkloro ansamblis „Smilgelė“. Be tradicinių dainų ir šokių, kėdainiečiai parodė įvairių žaidimų-ratelių, sušoko linksmą šokį su lazdelėmis, netgi užminė žiūrovams mįslių.

Atsispindėjo vaikų veiduose

Po renginio pakalbintas Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos „Vieversėlio“ ansamblio vadovas A. Stankus sakė, kad Sedoje buvo labai smagu pasisvečiuoti: „Viskas labai gerai organizuota. Tokie renginiai sujungia bendraminčius, o vaikai gali žaisti kitokius žaidimus, ne tik virtualioj erdvėj. Kadangi čia esame pirmą kartą, norime dar apžiūrėti miestelį.“

Kėdainių rajono folkloro ansamblio „Smilgelė“ vadovės J. Gudliauskienės teigimu, jie pasivadino tokiu vardu, nes netoli teka upė Smilga. „Tokiame festivalyje Žemaitijoje dalyvaujame pirmą kartą. Tai labai smagu ir džiugu. Kadangi esame iš kito Lietuvos krašto ir kelionė netrumpa, todėl labai džiaugiamės, kad galėjome čia atvykti. Tokie festivaliai labai reikalingi, nes praplečia vaikų akiratį, vaikai ir jaunimas susibičiuliauja vieni su kitais, išmoksta naujų dainų ar šokių. Šiandieninis renginys rodo, kad daugumos čia dalyvaujančių vaikų gyvenime folkloras labai svarbus. Tai atsispindi jų veiduose, tai rodo jų dainuojama daina ar šokamas šokis“, – įspūdžiais apie vaikų ir jaunimo festivalį Sedoje dalijosi J. Gudliauskienė.

Panašias mintis išsakė ir Sedos kultūros centro direktorius G. Griškėnas: „Daug vaikų ir jaunimo dalyvauja programoje „Etnokultūrinė raiška vaiko gyvenime“, kurią vykdo Sedos kultūros centras, o tokiuose festivaliuose vaikai susipažįsta vieni su kitais, susibičiuliauja.“

Po renginio visi šalia Kultūros centro esančiame skverelyje Atvelykio proga vaišinosi kiaušiniene. Vėliau Kultūros centro salėje dar ilgai netilo linksmas šurmulys: buvo renkamas tvirčiausias ir gražiausias margutis, vaikai šoko ir žaidė įvairius žaidimus ir ratelius.

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode