Sprogimas

Mažeikių mokiniai ir pedagogai savaitę gyvens tarptautinio šokio projekto ritmu

Mažeikiai – tarp trijų laimingųjų Lietuvos miestų, įtrauktų į didžiulį tarptautinį kultūrinį projektą. Kauno šokio teatras „Aura“ ir Norvegijos šokio teatras „Panta Rei“ prieš metus pradėjo projektą „Godos“, kurio tikslas – sukurti šiuolaikinio šokio spektaklį tuo pačiu pavadinimu „Godos“ ir vykdyti šokio edukaciją Lietuvos regioniniuose miestuose.

Į klausimą, kas yra šiuolaikinis šokis, atsakytų toli gražu ne kiekvienas didmiesčio gyventojas, o ką jau kalbėti apie mažesnius miestus. Beje, panaši situacija ir Norvegijoje.

„Šiuolaikinis šokis Norvegijoje yra gana jaunas menas ir daug kas jo net nežino. Būtent tai mus paskatino kuo daugiau žmonių supažindinti su šiuolaikiniu šokiu. Rezultatas buvo itin džiuginantis – mes įtraukdavome žmones į šokio užsiėmimus, po kurių jie kur kas geriau suprasdavo šiuolaikinį šokį“, – apie šokio edukacijos svarbą kalbėjo choreografė iš Norvegijos Anne Ekenes.

Taigi, projekto „Godos“ vykdytojų užmojuose – sudaryti sąlygas Lietuvos regionų gyventojams susipažinti su šiuolaikiniu šokiu. Tai padaryti numatyta ne tik pakviečiant žiūrėti šokio spektaklio „Godos“ premjeros, bet ir įtraukiant regionų gyventojus į betarpišką kūrybinį bendradarbiavimą.

Su pasirinktais projekto dalyviais dirba Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai, kurie kūrybinių dirbtuvių vedimo ir šokio edukacijos subtilybių mokėsi iš didžiulę patirtį šioje srityje turinčio norvegų teatro „Panta Rei“ atstovų. Vienas jų – Robertas Guy`us – savaitę taip pat praleis su su projekto dalyviais, kurie turės galimybę pasisemti patirties iš šio norvegų šokėjo.

Projekte Mažeikiuose dalyvauja Choreografijos mokyklos mokiniai, modernaus šokio studijos „Niuansas“ ir liaudies šokių ansamblio „Kauškutis“ nariai. Kuriant pasirodymus, prisijungs ir vietiniai muzikantai – saksofonistai, fleitininkai, kurie gyvai gros pasirodymų metu.

Į projekto veiklas įtraukti ne tik Choreografijos, bet ir kitų mokyklų mokytojai. Jie mokysis įvairių šokio technikų, mokymo metodikų, kurias galėtų pritaikyti praktikoje dirbdami su vaikais. Beje, mažeikiškiai išvys ir pedagogų sukurtą šokio pasirodymą.

Vasario 29–kovo 5 dienomis Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai ves kūrybines dirbtuves minėtiems projekto dalyviams, kurie, padedami profesionalių šokėjų, sukurs trumpus pasirodymus. Juos žiūrovai galės pamatyti kovo 7 d. 18 val. Mažeikių kultūros centre.

Po mažeikiškių pasirodymo publika kviečiama pasižiūrėti spektaklio „Godos“ premjeros. Dviejų dalių spektaklį kūrė trys choreografės: pirmąją – norvegų choreografės Pia Holden ir Anne Ekenes, antrąją – garsi Lietuvos choreografė, Kauno šokio teatro „Aura“ meno vadovė Birutė Letukaitė.

Spektaklio „Godos“ pasaulyje susipina praeitis, dabartis ir ateitis, susitinka moteriškas jausmingumas, paslaptingos mitologijos būtybės ir futuristinio pasaulio vizijos. Kas slepiasi urbanistinio vilkolakio kailyje, kokius burtus naudoja šiuolaikinės laumės, kas neša laimę, kai nebetikime aitvarais?

Subtiliai užsimindami apie lietuvių mitus ir legendas, šokėjai juda raštais ir formomis, ritmu, primenančiu audimo staklių taukšėjimą. Prie šių staklių prisėda godojantis šiandienos žmogus, kurio išausta juosta tokia kaip gyvenimas: marga mintimis, kokie mes esame dabar ir kokiais tapsime netolimoje ateityje.

„Mažeikius pasirinkome ne atsitiktinai, o kaip turintį ypatingai stiprią šokio bendruomenę miestą. Neabejojame, kad projekto „Godos“ veiklos suteiks vertingos kūrybinės patirties dalyviams, o žiūrovams padovanos nekasdienių akimirkų“, – sakė projekto koordinatorė Eglė Marčiulaitytė.

Šokio dirbtuvių pristatymas ir Kauno šokio teatro „Aura“ bei norvegų šokio teatro „Panta Rei“ spektaklio GODOS (chor. B. Letukaitė, Anne Ekenes, Pia Holden) premjera

Kada: kovo 7 d. 18 val.

Kur: Mažeikių kultūros centre, Naftininkų g. 11, Mažeikiai.

Įėjimas į renginius nemokamas.

Rekomenduojama registruotis iš anksto el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu : +370 37 202062, +370 614 2300.

Daugiau informacijos apie projektą:

www.aura.lt

www.facebook.com/godosdanceproject/

Projektas „Godos“ įgyvendinamas pagal 2009–2014 m. Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo programą „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode