Parama dėkojame




Sprogimas

Saugus elgesys internete

Vasario 9 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių filiale vyko edukacinė pamoka „Saugus elgesys internete“, skirta Saugaus interneto savaitei.

Edukacinėje pamokoje dalyvavo Viekšnių gimnazijos 1a ir 1b klasių moksleiviai, kuriuos atlydėjo jų mokytojos Sonata Mylienė ir Regina Kersnauskaitė. Pamoką vedė Viekšnių filialo bibliotekininkė Sniegina Chriščinavičienė. Bibliotekininkė naudojosi bibliotekoje turimais spaudiniais apie saugų ir draugišką internetą bei rodė skaidres.

Moksleiviai pamokos metu sužinojo, kas yra internetas, kaip internete galima susirasti pačios įvairiausios informacijos, rašyti elektroninius laiškus, kalbėtis naudojantis skype pokalbių programa, pirkti, parduoti, mokėti mokesčius, registruotis įvairiose svetainėse, žaisti žaidimus, mokytis neiškeliant kojos iš namų. Vėliau moksleiviams buvo pateikta informacija, kaip saugiai elgtis internete, kokie slypi pavojai, kurių vaikai nesitiki, kaip ir su kokiais žmonėmis bendrauti, kad nepakliūtų į nusikaltėlių spąstus, kaip netapti patyčių objektu viešai apie save pasakojant ir skelbiant nuotraukas, kur kreiptis pagalbos, įvykus nemaloniam atvejui.

Mokiniai sužinojo, kokią informaciją galima pateikti registruojantis socialiniuose tinkluose. Bendraujant internetu, reikia įsitikinti, ar tikrai bendrauji su tuo žmogumi, kurį pažįsti. Sužinojo, kaip atsijungti nuo svetainių baigus darbą, kaip elgtis ir kur kreiptis, jei informacija išsprūdo netyčia, kaip netikėti lengvais laimėjimais internete, ar galima internete tikėti prašymais patikslinti asmeninius duomenis, ar reikia kompiuteryje išsaugoti savo prisijungimo vardą ir slaptažodį, ką daryti ir kur kreiptis, jei internete pateikta informacija tave įskaudino. Duomenų apibendrinimui moksleiviams buvo pateiktas testas, į kurio klausimus visi bendrai bandė atsakyti.

Po to vaikai susipažino su bibliotekoje esančiomis jų amžiaus grupei skirtomis naujomis knygomis. Norintys iš jų paskaitė, o išklausę apie spaudinių paėmimo skaitymui į namus sąlygas, susidomėjo ir žadėjo tapti bibliotekos skaitytojais.

Mokiniai ir mokytojai mielai sutiko ir ateityje bendradarbiauti su biblioteka, nes pamokos netradicinėje aplinkoje – tai vienas iš būdų, padedantis labiau sudominti, motyvuoti mokinius.

Tai viena iš Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ veiklų. Projektą remia Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Bibliotekos pažangai 2“.

Sniegina CHRIŠČINAVIČIENĖ

Viekšnių filialo bibliotekininkė

Nuotraukos Snieginos Chriščinavičienės ir Sonatos Mylienės

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode