Sprogimas

Šiųmetė skaitymo skatinimo akcija „Lietuva skaito!“ kviečia skaityti vaikams

Kultūros ministerija kviečia dalyvauti jau septintą kartą visoje šalyje rengiamoje akcijoje „Lietuva skaito!“. Šiemet ji skatina skaityti vaikams, o šeimas – kurti skaitymo tradiciją namuose. Tai atspindi ir akcijos šūkis „Lietuva skaito vaikams!“.

Iki gegužės 7 d. kviečia gausybė virtualių literatūrinių susitikimų, leidėjų pamokos ir Virtuali vaikų ir paauglių literatūros savaitė, kurią organizuoja IBBY Lietuvos skyrius ir „Vaikų žemė“.

Gegužės 6 d. pirmą kartą bus organizuojamas virtualus Leidėjų forumas, kuriame Lietuvos leidėjai kalbės aktualiomis temomis. Forume laukia penkios diskusijos apie tai, kaip pakito leidyklų veikla, ar dėl pandemijos jos gali pasiūlyti mažiau nei norėtų knygų skaitytojams, kaip įsivaizduojamas ateities skaitytojas ir ar knyga Lietuvoje jau yra prieinama visiems, norintiems pažinti literatūrą, koks yra šiandienos vaikų literatūros leidėjas, kaip jis augina savo skaitytoją. Šis forumas – akcijos „Lietuva skaito!“ dalis. Ją inicijuoja Lietuvos leidėjų asociacija ir Lietuvos spaustuvininkų asociacija, remia Lietuvos kultūros taryba.  

Gegužės 7 dieną, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, vyks visuomeninis renginys, kviečiantis dalintis skaitymo virusu ir laužyti su skaitymu susijusius stereotipus. Šią dieną iniciatyvos rengėjai skatina lietuvius ir lietuviškai kalbančius pasaulio piliečius imti į rankas lietuvišką knygą ir skaityti kartu. „Lietuva skaito!“ akcija vyksta visur, kur tik galima rasti lietuvišką knygą ir skaitytoją. Visi kviečiami skaityti, deklamuoti ar kitaip atlikti kūrinius, ir ypač tai daryti šeimose.

2018 m. buvo patvirtinta Skaitymo skatinimo 2019–2024 metų programa ir jos 2019–2021 metų veiksmų planas. Viena didžiausių programos naujovių – ankstyvojo skaitymo įgūdžiams lavinti skirtas ir pirmą kartą Lietuvoje iš pradžių tik Vilniaus apskrityje įgyvendintas 0–2 metų kūdikiams skirtas bandomasis projektas „Knygų startas“. 

Kultūros ministerija koordinuoja Skaitymo skatinimo programą ir atlieka jos įgyvendinimo stebėseną.

Kultūros ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode