Sprogimas

Haris Poteris – kodėl knygos apie jaunąjį burtininką vis dar išlieka viena populiariausių dovanų vaikams Kalėdų proga?

Sugalvoti, ką gi originalaus padovanoti šiuolaikiniams vaikams Kalėdų proga, neretai yra gana sudėtinga. Dabartinė vaikų karta turi krūvas žaislų, o jų kasdienybę sudaro įdomūs ir interaktyvūs žaidimai elektroninėje erdvėje. Ką padovanoti vaikui, kuris tiek visko matęs, girdėjęs ir lietęs? Kaip jį nustebinti neišleidžiant milžiniškos sumos pinigų? Mes atsakome: seną, gerą ir laiko patikrintą Hario Poterio (vaga.lt/haris-poteris-dalys) knygų seriją. Šiame straipsnyje atsakysime, kodėl knygos apie jaunąjį burtininką yra puiki dovana po eglute.

 

Haris Poteris – magiškas Kalėdų simbolis 

Jau daugelį metų žiemos atostogų metu vienas iš didžiųjų Lietuvos televizijos komercinių kanalų transliuoja visus aštuonis Hario Poterio filmus. Ir iš pirmo žvilgsnio tai galėtų kelti nuostabą: juk filmas nėra tiesiogiai susijęs su Kalėdomis. Visgi Hario Poterio istorijos yra kupinos magijos ir stebuklų - o koks gi laikotarpis gali būti labiau tinkamas visam tam nei Kalėdos? Vaikams ir netgi suaugusiems tiek iš Lietuvos, tiek iš viso pasaulio istorijos apie jaunąjį burtininką yra Kalėdų laikotarpio simbolis.

Tradicija prisiminti Harį Poterį šventiniu laikotarpiu susiformavo ne tik dėl stebuklų ir magijos gausos. Nors J. K. Rowling istorijos ir nėra tiesiogiai susijusios su Kalėdomis, tiek filmuose, tiek knygose ši tema, nors ir epizodiškai, bet yra vaizduojama ypatingai. 

Hogvartsas, skęstantis sniego pusnyse, ar pagrindinėje pilies menėje padabinta didžiulė eglė - visa tai tikrai sukuria Kalėdinį jaukumą. O kur dar vaizduojami epizodai, kuomet Haris ir Ronis pasilikę Kalėdas švęsti pilyje be šeimos ir artimųjų vienas kitą šiltai pasveikina su didžiąja metų švente. Nepamirškime ir ponios Vizli dovanotų vardinių megztinių bei Hagrido, tempusio milžiniška eglę, kuri ko gero, netilptų nei vieno iš mūsų namuose. 

Visi šie epizodai gali tapti kiekvienos šeimos Kalėdine tradicija, o Haris – kiekvieno vaiko herojumi.

Knygos personažai – įkvėpimas vaiko šventiniam kostiumui

Kaip jau ir minėjome, magija ir stebuklai puikiai tinka Kalėdų temai. Tačiau yra dar vienas aspektas, kodėl Hario Poterio istorijos yra itin susijusios su šia švente – tai magiškų personažų bei gyvūnų gausa.

Prieš žiemos atostogas mokyklose ir darželiuose įprastai vyksta įvairūs Kalėdiniai pasirodymai, vaidinimai, kuriuose vaikai persirengia savo mėgstamais personažais. Akivaizdu, jog šiais metais didelių renginių ugdymo įstaigose nebus, tačiau tapti Hariu Poteriu bei kitais veikėjais galima ir namuose! Argi mažiesiems nebūtų smagu per didžiąsias metų šventes lakstyti po namus su burtų lazdele ir apsiaustu vis kartojant „vingardijum leviosa“? O galbūt į tokį nuotykį gali įsitraukti ir visa šeima? Mes manome, kad Hario Poterio tematika paremtos Kalėdos patiktų ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Be to, skirtingose Hario Poterio dalyse yra įvairiausių ir kitų personažų, kurie gali įkvėpti vaiką įsikūnyti ir bent dalele patirti, ką reiškia gyventi magijos ir stebuklų kupiname pasaulyje. Galbūt auginate sportišką vaiką, kuris tikrai norėtų būti kvidičo komandos kapitonas? O gal jūsų dukra yra stropi bei sumani – visiškai tokia kaip Hermiona Įkyrėlė? Perskaitęs skirtingas Hario Poterio knygos dalis kiekvienas vaikas ras sau artimą personažą.

Kodėl Kalėdų proga verta dovanoti Hario Poterio knygas?

Ne paslaptis, jog vaikai ne visada teigiamai vertina dovanotas knygas. Tačiau psichologai teigia, jog maža dalis žmonių turi įgimtą meilę knygoms. Priešingai, daugumai ji yra įdiegiama vaikystėje. Norint tinkamai skatinti savo atžalas mylėti knygas ir skaitymą yra begalės aspektų, kurių derėtų laikytis, tačiau vienas pagrindinių – rinktis įdomią, vaiko skonį atitinkančią bei jam aktualią literatūrą.

Padovanojus visų pasaulio vaikų taip pamėgtas knygas apie Harį Poterį – šansų prašauti mažai. Dovanodami daugelio metų patikrintą literatūrą, „nenužudysite" vaiko noro skaityti, o priešingai – paskatinsite jį įsitraukti į stebuklingą pasaulį, kurį jis gali atrasti skaitydamas Hario Poterio knygą.

J. K. Rowling vaizdingai perteikė kiekvieną magiško pasaulio personažą, sukūrė ypatingus ir niekur negirdėtus naujadarus ir taip vaizdžiai papasakojo istorijas, jog skaitytojas įvairius potyrius gali išgyventi kartu su personažais. 

Dar tik besiformuojančiam vaikui labai svarbu lavinti vaizduotę, svajoti bei mąstyti nespraudžiamam į stereotipus. Dėl šių priežasčių Hario Poterio autorė ypatingai giriama: jos sukurti personažai gali būti ir labai artimi eiliniam jaunuoliui, tačiau tuo pačiu metu jie – magiški, ypatingi, kitokie, todėl vaiko vaizduotės klodai skaitant šias knygas tikrai praturtės. 

Be to, Hario Poterio knygos praktiškai laikomos klasika. 1997 metais išėjo pirmoji Hario Poterio knygų kietais viršeliais serija, kurios tiražas buvo 500 vienetų. Šiose knygose yra paliktos kelios klaidos, todėl šio leidimo knygas tin graibsto kolekcionieriai – pavyzdžiui, 2017 metais viena tokių knygų buvo nupirkta už 106 000 svarus!  Tai įrodo, jog Hario Poterio knygos yra vertingos, todėl jos puikiai praturtins kiekvieno namų biblioteką.

Koks amžius yra tinkamas skaityti knygas apie Harį Poterį?

Kalbant apie mažųjų skaitytojų amžių, vienos ir visiems tinkančios taisyklės nėra. Vaikų įgūdžiai, pasaulio matymas bei branda skiriasi, todėl prieš perkant tokias knygas, reikėtų įvertinti kiekvieno vaiko savybes individualiai. Visgi internete galima rasti rekomendacijų, koks amžius susipažinti su Hariu Poteriu yra tinkamas.

Pačiam Hariui pirmojoje serijos dalyje („Haris Poteris ir Išminties akmuo“) yra 11 metų, o septintojoje („Haris Poteris ir Mirties Relikvijos) – 17. Knygų ekspertai teigia, jog ir pats istorijos siužetas bei jos pateikimas sulig kiekviena dalimi „tamsėja“, atsiranda daugiau suaugusių pasaulio problemų, neteisybės. Todėl yra išskirtos tokios amžiaus rekomendacijos:

7-9 metų vaikams patariama pradėti skaityti pirmąsias tris ciklo knygas („Haris Poteris ir Išminties akmuo“, „Haris Poteris ir Paslapčių kambarys“ bei „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“). Šios Hario Poterio dalys yra trumpesnės nei likusios ciklo knygos, be to, pats Haris ir jo draugai pirmose dalyse yra dar vaikai. Būtent dėl to jie bus artimi ir panašaus amžiaus skaitytojams.

9-11 metų vaikai jau gali imtis ketvirtosios, penktosios ir šeštosios dalies („Haris Poteris ir Ugnies taurė“, „Haris Poteris ir Fenikso brolija“ bei „Haris Poteris ir Netikras princas“) . Taip yra dėl to, jog šios knygos jau yra storesnės, jose įvykiai vyksta intensyviau, be to, miršta ir keli mylimi veikėjai – todėl jaunesniems vaikams šios knygos gali būti sunkiai suvokiamos.

Sulaukus 12 rekomenduojama skaityti ir paskutinę Hario Poterio dalį, kurioje ieškomos Mirties relikvijos.

Verta paminėti, jog susipažinti su Hariu Poteriu gali ir jaunesni nei 7 metų vaikai, tačiau rekomenduojama istorijas skaityti kartu su suaugusiais. Tiesa, ribos iki kokio amžiaus Hario Poterio istorijos bus aktualios ir įdomios – nėra. J. K. Rowling puikiai padirbėjo – jos knygos skirtos labai plačiai auditorijai, o suaugę gali įžvelgti jose žymiai daugiau simbolikos, sąsajų bei labai jau gyvenimiškų pamokų.

20-173

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode