Parama dėkojame




Sprogimas

Trisdešimt metų ,,Su daina ir šypsena, su gitaros aimana...“

„Kažkur iš vakaro atplaukia nežemiška tavo mintis: /,,Atsigręžti jau laikas!“/Mažytė šventė pravėrė duris...“, – tai žodžiai iš Romo Dambrausko dainos ,,Laiko tėkmėj“. Prisimename juos todėl, kad iš Mažeikių kilęs atlikėjas mini kūrybinio kelio trisdešimtmetį, o tai ir tam tikra vidinė ataskaita, ir mažytė šventė, ir nauji susitikimai su žiūrovais. Pirmiausia į susitikimą su žinomu dainininku kviečiame „Būdo žemaičių“ skaitytojus, kad dar kartą pabendrautume su žemiečiu, daugybės dainų autoriumi ir tiesiog nuoširdžiu žmogumi.

 

 Šiek tiek iš kūrybinės biografijos

Romas (Romualdas) Dambrauskas gimė 1960 metų lapkričio 5 dieną (,,Aš rudeninis paukštis, rudeninis/ Ruduo į žemę atnešė mane…“ Daina „Rudeninis paukštis“) Mažeikiuose. Muzikavimu pradėjo domėtis šeštoje klasėje, groti gitara Romą išmokė draugai. Muzikos mokyklos nelankė, ko iki šiol gailisi. Septintoje klsėje jau grojo šokių vakaruose Mažeikių aštuonmetėje mokykloje. Tai buvo pirma Romo scena. Besimokydamas aštuntoje klasėje pradėjo kurti dainas. Jos buvo paprastos, nuoširdžios, skirtos draugų ratui. Toliau sekė dainavimas Šiaulių politechnikumo (dabartinės Šiaulių valstybinės kolegijos) ansamblyje, tarnyba armijoje, kur Romas sukūrė dainų netgi rusų kalba. 1982 metų rudenį grįžęs namo, nusprendė grįžti ir prie muzikavimo scenoje. Pirmas rimtas žingsnis – Mažeikių kultūros namų estradinis ansamblis, vadovaujamas Antano Dargio. Šį žmogų Romas įvardija kaip svarbiausią asmenį, atvedusį jį į didžiąją sceną.

Savojo kelio ieškojimas

Po kelerių metų dainavimo šiame kolektyve atlikėjas Mažeikiuose sukūrė savo grupę ,,Auditorija”. Dar po kelerių metų jis buvo pakviestas dainuoti grupėje ,,Raktas”. Su šia grupe Romas koncertavo iki 1991 metų rudens. Iširus grupei, koncertuoti tekdavo vienam. 1994 m. su grupės ,,Sekmadienis“ vokaliste Asta Pilypaite įrašė albumą ,,Audio reisas 94“. Tačiau sukurti naują, produktyviai dirbančią grupę vis nepavykdavo. Laimė nusišypsojo 1998 metų pradžioje, kai su R. Dambrausku pradėjo dirbti būgnininkas Kęstutis Gascevičius, gitaristas Gintaras Šulinskas ir klavišininkas Jonas Šopa. Jau pats pirmasis šios grupės albumas ,,Krantas“ susilaukė aukščiausio klausytojų įvertinimo – ,,Platininio disko“ apdovanojimo 2000 metų gruodžio mėnesį. Po kurio laiko vėl koncertavo vienas.

R. Dambrauskas – ne tik muzikantas, dainų kūrėjas ir atlikėjas, bet ir tradicinių renginių Mažeikiuose organizatorius. Žiūrovai gausiai lankydavo Romo organizuojamus Mažeikių grupių ir solistų koncertus „Tip-Top Šou“, „Rudens fiesta“. Nuo 1989 metų R. Dambrauskas beveik kasmet pradėjo organizuoti kalėdinę fiestą Mažeikiuose ,,Naujametinis Reviu“, kuris vėliau virto į „Kalėdos su Romu Dambrausku“.          

,,Kur tavo dainos – tu ne vienas“

R. Dambrausko diskografijoje per dvidešimt albumų. Pats jis yra prisipažinęs: ,,Parašiau 112 dainų ir visos jos apie meilę.“ O turint omenyje, kad jis pats tekstų ir muzikos autorius bei atlikėjas, tai išties unikalu. Jo tekstuose praeinantis laikas, patirtis, išgyvenimai. ,,Turiu labai ryškų savo žodžių braižą, todėl ne visada noriu pasinaudoti svetimais tekstais. Dažniausiai jie manęs netenkina, mano tekstai tarsi kitokie, – yra prisipažinęs kūrėjas. – ,,Esu žmogus, kuris nusibrėžia laiko žymenis. Kai įspraudžiu save į rėmus, darbas pajuda. Žygiuoju savo vaga nesiblaškydamas į šalis, nenoriu ir neieškau įmantrybių. Kiekvieną kartą pradedu dainą vienodai: pirmiausia galvoju, kad turi būti gera melodija, paskui žodžiai, nes manęs klauso žmonės, kurie juos supranta.“

Ir iš tiesų, kūrėjas turi savo klausytojų ratą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Autorius ir atlikėjas daug koncertuoja Lietuvoje. Jo dainų klausėsi lietuvių (ir ne tik) bendruomenės Lenkijoje, Anglijoje, Airijoje, Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Kanadoje, Maltoje, Turkijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Planuojama koncertinė išvyka į itin retai lietuvių atlikėjų lankomą šalį Islandiją.

,,Seni draugai, sena kalba...“

R. Dambrauskas yra koncertavęs, įrašęs kūrinių bei paruošęs įdomių programų su bičiuliais atlikėjais. Prieš dešimtmetį su grupe ,,Vairas“, jos šviesios atminties vokalistu Edmondu Čivinsku ir Nijole Narmontaite sukūrė teatralizuotą muzikinį projektą ,,Cafe emigrant“ . Šio spektaklio, dedikuoto emigracijoje gyvenantiems lietuviams, pasirodymai sėkmingai tęsėsi iki 2009 metų. Po trejų metų su dainininkėmis Giulija ir Jūrate Miliauskaite sukūrė muzikinį projektą „Hit paradas“.

Taip pat atlikti kūriniai su iliuzionistu Arvydu Stoniu, šou grupe „Lietutis“, Egidijumi Sipavičiumi, Andriumi Rimiškiu, Liveta ir Petru Kazlauskais, Rolandu Janušu, Kera. Beje, Mažeikių scenoje daugelis jų taip pat yra nuskambėję.

„Kažkas pasikartos, tik laikas nesustos“

Paklaustas, ar ne per sunku, kai esi toli nuo Vilniaus, kur telkiasi kultūrinis gyvenimas, Romas tik šypteli: ,,Šiais laikais tie keli šimtai kilometrų nieko nebereiškia.“ Ir iš tiesų, atlikėjas pakankamai dažnai matomas televizijos ekrane, pristatomas žiniasklaidoje. Priminsime, kad dainininkas yra dalyvavęs TV3 muzikiniame projekte ,,Švieski man vėl“. Praėjusiais metais dalyvavo BTV realybės šou ,,Dainuok mano dainą“. Jo paties romantiški hitai buvo perdainuoti meilės dienos proga. Tačiau R. Dambrauskas prisipažįsta dalyvavimą televizijos šou vertinąs kritiškai: ,,Mane daug kur kviečia, bet atsisakau tų pasiūlymų, kur jaučiu be reikalo iššvaistysiąs daug laiko ir energijos.“

Apskritai, Romas – santūrus ir darbštus žemaitis. Nusprendžia padaryti darbą – susitelkia pats, suburia kitus ir kantriai dirbdamas pasiekia tikslą, vengdamas nereikalingos sumaišties. Juk apie žmogų byloja jo atliktas darbas ir išliekanti vertė. Matyt, todėl kaip vieną iš didžiausių autoritetų dainininkas įvardijo anapilin iškeliavusį maestro Stasį Povilaitį, kuris buvo santūrus, paprastas, bet žiūrovus pavergdavo savo talentu bei profesionalumu.

,,O kol kas virpa stygos ir suveda mus“

Praėjusių metų pavasarį kompozitorius ir atlikėjas subūrė naują grupę, su kuria organizuoja muzikinį turą po Lietuvos miestus ir miestelius. ,,Grupės branduolį sudaro solo gitara grojantis mažeikiškis Raimondas Armalas, klavišiniais – kaunietis Giedrius Misiūnas ir du besikeičiantys būgnininkai – Benas Muntrimas bei Aldas Danėlius. Taip pat su grupe dirba mūsų gerbiamas ir mylimas garso operatorius Virgilijus Žlabys. Didesniuose koncertuose talkina styginių kvartetas ,,Viola“ ir vokalinis duetas ,,Si“, – pristato amžiaus ir kūrybos reikšmingoms sukaktims paruoštą projektą R. Dambrauskas.

Taigi Mažeikiuose augęs, čia kūriąs ir gyvenąs kompozitorius, tekstų autorius bei atlikėjas visus mus kviečia į susitikimą vasario 13-osios koncerte Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro salėje.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode