Sprogimas

Mėlynasis pirmadienis – niūriausią metų dieną įveikti padės maistas ir telefonas

 

Būna dienų lyg tyčia: slogi nuotaika, stingdantis šaltis, apatija aplinkai. Šiuos kriterijus geriausiai atitinka niūriausia metų diena tituluojamas „Mėlynasis pirmadienis“ (angl. Blue Monday), rašoma pranešime spaudai. Tikima, jog šis fenomenalus reiškinys ištinka trečiąjį sausio pirmadienį, o to priežastys dažnam mūsų labai gerai pažįstamos – jaučiamės išsiilgę saulės šviesos, kovojame su šalčiu arba tiesiog vis dar neapleidžia mintys dėl per šventes patirtų išlaidų. Specialistų teigimu, pasiduoti masinei depresijai nederėtų, tačiau jei užpuolė nyki būsena, prablaškyti ir jėgų suteikti galėtų improvizacijos lėkštėje arba telefono programėlės.

Po švenčių – emocinė krizė?

Slopią būseną, ištinkančią įpusėjus sausiui, sveikos gyvensenos entuziastė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūte prilygina emocinėms pagirioms. „Tokia būsena – tai šventinio maratono, kartais net ir priverstinio buvimo su kitais, taip pat ilgalaikio išlaidavimo pasekmė. Natūralu, kad ištinka emocinė krizė, kurią sustiprina blogas oras ar tamsa už lango“.

Anot pašnekovės, nepasiduoti blogoms emocijoms gali padėti keli paprasti ir drastiškų pokyčių nereikalaujantys poelgiai. „Po švenčių būtina gerai, kokybiškai išsimiegoti. Taip pat labai padeda grįžimas į rutiną, kitaip tariant, reikėtų stengtis kasdien panašiu metu valgyti, eiti į darbą ar sporto užsiėmimus. Skirkite laiko buvimui lauke – nesvarbu, kad šalta, tačiau grynas oras būtinas smegenims ir kiekvienai kūno ląstelei. Taip pat sveikintina prasiblaškyti su draugais ir mintyje turiu ne šventimą, o tiesiog trumpą pasivaikščiojimą, vakarienę ar arbatos pertrauką per pietus. Na, ir žinoma tinkamas maistas“, – patarimų negaili A. Matulevičiūtė.

Lėkštėje karaliauti leiskite spalvotam maistui

Specialistų įsitikinimu, maistas iš tiesų lemia mūsų atsparumą stresui, todėl į lėkštės turinį reikėtų žiūrėti atsakingai. „Mano patarimas būtų neapsistoti ties vienos spalvos mėsa ar sriuba, o rinktis kiek įmanoma labiau spalvotus maisto produktus: grūdus, ankštines daržoves, gumbavaisius. Derinkite produktus ir spalvas – taip lėkštės turinys bus ir skanus, ir patrauklus“, – siūlo  A. Matulevičiūtė.

Jos teigimu, į racioną dera įtraukti fermentuotus pieno produktus, taip pat vartoti daugiau raugintų daržovių. „Kalbant apie mėsą, siūlyčiau rinktis tik aukščiausios kokybės, užaugintą Lietuvos ūkiuose – ji turės daugiau skonio, greičiau suteiks sotumo jausmą. Ją ruošiant venkite didelio kiekio riebalų, puikus sprendimas – troškinimas ar grilinimas. Tas pats pasakytina ir apie žuvį. Šalia ieškokite lengvų garnyrų sprendimų – tai gali būti ir rauginti korėjietiški kopūstai, vadinamieji kimčiai, ir paprastieji lietuviški rauginti kopūstai ar burokėliai“.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad žiemą parduotuvių lentynose galima rasti ne ką mažiau spalvų nei vasarą. „Susirinkti spalvotą krepšelį žiemą gana paprasta. Daržovių skyriuje – ištisa spalvų paletė: porai, ridikėliai, morkos, kopūstai, paprikos, burokėliai. Iš pietų šalių atkeliavusių šviežių vaisių asortimentas žiemą toks pat platus ir spalvotas. Ypač paklausūs tampa mandarinai, apelsinai, persimonai, citrinos, tačiau obuoliai ar bananai populiarumu nenusileidžia“, – ryškiaspalvių produktų pasiūlą komentuoja B. Čaikauskaitė.

Saulės trūkumą kompensuoti gali keli produktai

Negaunant pakankamai saulės šviesos žiemą, organizmas ima stokoti vitamino D. Pastarasis funkcionuoja kaip hormonas, reikalingas kiekvienai mūsų kūno ląstelei. Šio stebuklingojo vitamino trūkumo pasekmės – tai ne tik nusilpęs imunitetas, bet ir energijos stoka bei depresyvi nuotaika, kuri dažną mūsų apninka atėjus „Mėlynajam pirmadieniui“.

Vien iš maisto papildų gaunamo šio vitamino žmogaus organizmui nepakanka. Medikai pataria, kad mūsų meniu turėtų atsirasti maisto produktų, praturtintų vitaminu D, tokių kaip žuvis, grybai, kai kurie pieno produktai.

Anot IKI atstovės, maisto produktų asortimentas parduotuvėse, padėsiantis papildyti senkančias naudingųjų medžiagų atsargas organizme, yra išties gausus ir neapsiriboja vien vaisiais ar daržovėmis. „Pastebime, kad šaltuoju metų laiku ūgteli žuvies pardavimai. Tam įtakos turi ir švenčių gausa, ir faktas, kad jog norisi sotesnio maisto. Pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria lašiša, tunas, menkė, mat jose gausu organizmui reikalingų medžiagų ir taip trūkstamo vitamino D. Kasmet auga ir jūrų gėrybių populiarumas – pavyzdžiui, austrės, krevetės yra puiki alternatyva įprastai žuviai ir tikras delikatesas norintiems paįvairinti pietų ar vakarienės stalą“, – pastebi B. Čaikauskaitė.

Meditacija ir ramus miegas

Niūrioms mintims prablaškyti Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, pristato 6 nuotaikos sekimo, nusiraminimo, įkvėpimo ir meditacijos programėles.

Šiuolaikiniame pasaulyje dauguma žmonių patiria daug streso ir įtampos, bet ją lengvai galima sumažinti taikant įvairias meditavimo praktikas. Turėdami meditacijų programėlę savo telefone galite tai daryti labai paprastai – užtenka skirti bent kelias minutes per dieną. Viena tokių aplikacijų – „Headspace“, kurioje rasite dėmesio sutelkimo, atsipalaidavimo, sąmoningumo ir streso valdymo pratimų.

Ne paslaptis, kad viena geriausių priemonių norint nurimti ar susikaupti yra kvėpavimas. Tačiau, ar tikrai mokate taisyklingai kvėpuoti? Naudingų kvėpavimo pratimų gali išmokyti speciali „Breathe2relax“ programėlė. Aplikacija gali tapti jūsų nešiojamu streso valdymo įrankiu, kuriuo galėsite pasinaudoti kiekvieną kartą užklupus nerimui. Čia rasite instrukcijas kaip kvėpuoti ir sumažinti streso lygį bei galėsite žymėti savo savijautą ir stebėti jos pokyčius.

Prastai miegate, jaučiatės sudirgę ar tiesiog ieškote ramybės? Daug apdovanojimų pelniusi ir vartotojų itin mėgstama programėlė „Calm“ padeda lengviau užmigti, kovoti su stresu ir geriau įsiklausyti į savo kūną. Įsidiegę galėsite klausytis gražių istorijų prieš miegą arba įsijungti atrinktos muzikos ir gamtos garsų, kurie leis geriau sutelkti dėmesį arba atsipalaiduoti.

Spalvinimas ar net dienoraščio rašymas

Trūksta motyvacijos? Ją tikrai gali sugrąžinti įkvepianti „Shine“ programėlė jūsų telefone. Kas rytą ši programėlė automatiškai atsiųs motyvuojančią žinutę gerai dienos pradžiai. Taip pat čia rasite didelę garso įrašų biblioteką, kurioje galėsite pasiklausyti įdomių kalbų pagal pasirinktas temas nuo meilės sau, pasitikėjimo, pritarimo ar tobulėjimo iki produktyvumo, kūrybiškumo ir sugebėjimo valdyti stresines situacijas darbe.

Šiandien sunku rasti laiko popierinio dienoraščio pildymui, tačiau nuo šiol galite pildyti elektroninį dienoraštį tiesiog savo telefono ekrane. Vos keli mygtukų spustelėjimai per dieną padės stebėti nuotaikų kaitą ir savo emocijas. Tokią galimybę suteikia programėlė „Daylio“. Dar daugiau – ji ne tik stebės jūsų kasdienę elgseną ir būseną, bet ir pateiks mėnesinę analizę ir statistiką.

Jei mėgstate piešti ar spalvinti, turbūt jau bandėte visame pasaulyje išpopuliarėjusias spalvinimo knygas. Šiandien jos persikėlė ir į jūsų telefoną – įsidiegę „Colorfy“ aplikaciją, galėsite spalvinti, piešti mandalas arba net perkelti savo ranka pieštus piešinius ir dalintis jais su kitais.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode