Sprogimas

Ilgesys iš naujo sutvarko gyvenimą

 

Ilgesys yra įsivaizdavimas to, kaip galėtų atrodyti gyvenimo pilnatvė. Kiekvienas žmogus pažįstą šį vidinį asmens ar būsenos troškimą, susietą su skausmingu pojūčiu, kai nėra vilties pasiekti to, ko trokšti. 

Šventasis Petras Favras buvo ilgesio žmogus. Patyręs Dievo veikimą, Europoje jis tapo daugelio žmonių dvasiniu mokytoju. „Kai Dievui plačiai atveri širdį, ir jis tau atsiveria.Tada greitai pamatai, kaip tau atsiveria daugybė dalykų ir tu pats tam išlieki atviras. Todėl ieškok tikros adoracijos... Taip tu lengvai rasi tinkamą santykį su savo artimu – tiek su draugu, tiek ir su priešu“ (Dienoraštis, 143).

Šiame įtampų kupiname augimo procese tarp sėkmės ir nesėkmės, aiškumo ir prieštaringumo Petras Favras mus drąsina nuoširdžiai melstis. „Visų pirma Kristus iš mūsų nori dviejų dalykų: kad mes savo dvasia vis labiau kiltume į dangų ir kad vis labiau susitelktume ir įsigilintume į save, kol Dievą atrasime mumyse pačiuose“ (Dienoraštis, 105). Tai veda į vidų, į mūsų branduolį.

Iš savosios dvasinės kelionės žinau, kaip svarbu, kad ilgesys nepasiliktų kurioje nors atkarpoje, nes intuicija ir ilgesys yra raktai, per kuriuos mums kalba Dievas. Rimtas požiūris į juos mums padeda suvokti, kas esame ir ką galime veikti, nors žmogus dažnai ir lieka paslaptis. Ilgesys yra kelias, kuriuo Dievas veda žmones, pvz., kai pajunti esąs impulso patrauktas ar pašauktas įsipareigoti.

Mums reikia stabtelėti ir būti dėmesingiems viskam, kas vyksta mumyse ir aplink mus. Kryptis „į dangų“, tyla, palydintis ir gydantis pokalbis, budrumas, kad išlaikytum širdies santykį ir ryšį su Dievu. Atvira širdis atveria ir suvokimą. Einant vis į didesnę meilę, svarbu patirti ir priimti tai, kad esi Dievo mylimas. Todėl darosi svarbu ir jį mylėti, palaikyti su juo santykį ir draugystę, suteikiančią pagrindą ir tvirtą atramą.

Ilgesys, kliaudamasis Šventosios Dvasios veikimu, pertvarko gyvenimą iš naujo. Todėl gali prireikti atsisakyti to, kas nemaitina sielos, arba leistis būti uždegtam įkvėpimo gyvojo Dievo, kuris gims visur – kaip tik tokiame pasaulyje, kuriam reikia išganymo.

Ulrike Gentner, Jesuiten, 2018/4

Iš vokiečių kalbos išvertė t. Vidmantas Šimkūnas, SJ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode