Sprogimas

Geriausios dovanos vaikams, kad šie būtų laimingi

 

Marta Heineman Pieper ir William, J. Pieper knygoje „Išmintinga meilė“ aprašo vidinę vaiko nelaimingumo būseną, kuri atsiranda dėl tėvų nemokėjimo suteikti jam emocinę paramą kūdikystės laikotarpiu. Būdamas tokios būsenos, vaikas užsigeidžia kažkokio daikto, tikėdamasis, kad žaislas suteiks jam laimės, o gavęs šį daiktą nusivilia, nes nepatiria laukto efekto. Knygos autoriai aprašo savo darbo patirtį su berniuku Natanieliu ir jo tėvais. Natanielis gavo dovanų lenktyninę mašinėlę, kurios labai norėjo, tačiau nejuto jokio pasitenkinimo žaisdamas su ja. Tėvai kūdikystėje nesugebėjo vaikui suteikti emocinės paramos, todėl kai Natanieliui sukako 2 metukai, pradėjo reikštis pirmieji nelaimingumo požymiai. Tėvai, besikonsultuodami su vaikų psichologais, suprato, jog turi palaikyti ir užjausti savo vaiką, todėl jie sakė Natanieliui: „Mes žinome, kad mašinėlės nėra tobulos ir bet kokia mašinėlė neturės visų pranašumų, kurių tu norėtum, tačiau mes galime lažintis, jog ir šios mašinėlės galimybės tau gali suteikti daug džiaugsmo.“ Vaikas pajuto, kad tėvai jį atjaučia ir jo nusivylimas daiktu sumažėjo.

Jeigu tėvai dovanoja dovaną savo atžalai ir šis ja nusivilia, tai nebūtinai reiškia, kad vaikas yra išlepęs. Jam paprasčiausiai labiau trūksta artimo ryšio, užuojautos ir palaikymo, negu gauto daikto.

Kokios dovanos gali suteikti vaikui daugiau laimės?

Raimonda Šuopytė, sukaupusi ne vienerių metų patirtį, dirbant su vaikais stovyklose „Pažink save“, siūlo kelis patarimus tėveliams: „Mano manymu, tėveliai turi domėtis vaiko svajonėmis, įsiklausyti į tai, kas jiems patinka, kuo jie nori tapti užaugę, kokio daikto ar pagalbos jiems reikia. Pavyzdžiui: vaikas svajoja tapti sportininku, bet dar nežino, kokiame sporte jis galėtų save realizuoti. Tuomet siūlyčiau padovanoti atžalai galimybę sudalyvauti keliuose skirtinguose sportiniuose užsiėmimuose, kad jis atrastų mėgiamiausią. Jeigu suteiksite galimybę vaikui pasirinkti mėgiamą veiklą, jis jausis dėkingas už tokią puikią dovaną.“

R. Šuopytė pasakoja, jog „Pažink save“ stovyklose vaikai sudalyvauja kokiose 5-8 skirtingose veiklose: aikido, riedlenčių, parkūro sporto, teatro, muzikos, technologijų, kalbų pamokėlėse. Ši patirtis, kada vaikai savo noru dalyvauja veiklose, padeda jiems atrasti hobį, kuris leistų vaikams maksimaliai atsipalaiduoti ir pasikrauti geros energijos.

Svarbu padėti vaikui surasti esminį jo norą, svajonę, o ne paviršutinišką. Paviršutiniški norai dažnai yra įtakoti draugų, aplinkos. Vidinis, esminis vaiko noras kyla iš jo esaties, jo unikalumo, turimų gabumų, talentų, charakterio savybių. Žinomas Lietuvos dizaineris Vitalijus Autukas savo pirmąją rūbų kolekciją sukūrė būdamas 12 metų! Jis turėjo esminį norą – kurti drabužius. Tėvams teko rinktis – palaikyti šį norą, suteikiant sūnui reikalingų priemonių arba ne. Kiek galime, palaikykime savo vaiko esminius norus, nes eidamas savo unikaliu keliu vaikas patirs žymiai daugiau gerų emocijų, negu kopijuodamas draugus.  Dovanokime dovanas, padedančias vaikui bent žingsnelį priartėti prie jo didžiausios svajonės.


O jeigu padovanočiau tau patirtį?

Tikriausiai daugelis iš mūsų, galėtų pasakyti: „Aš iš tiesų būčiau norėjęs, kad vaikystėje tėvai man būtų padovanoję kuo daugiau patirčių.“

Ar prisimename vaikystėje savo žaislus? Vieną, kitą ir kažkaip miglotai?

O ar prisimename, kaip pirmą kartą nuėjome į teatrą, kaip tėtis mokė žaisti šachmatais, kaip su mama iškepėme pirmąjį savo pyragą? Taip, šitai mes prisimename gerai, su detalėmis, su pyrago kvapu, su pakiliomis emocijomis. Tad padovanokime vaikui per šias Šv. Kalėdas įdomią patirtį. O dar būtų geriau, jei šią patirtį įgyvendintume kartu, stiprindami ryšį su savo vaiku. Štai kelios dovanų idėjos:

1.      Bilietas į vaikišką spektaklį

2.      Bilietas į futbolo, krepšinio varžybas

3.      Aplankyti žiemos sodą Kretingoje

4.      Pabuvoti Valdovų rūmuose, televizijos bokšte

5.      Apsilankyti gyvūnų prieglaudoje

6.      Mokytis su šeima groti muzikos instrumentu

7.      Išmokyti vaiką pasisiūti norimą drabužį

8.      Nuvažiuoti kartu į žirgyną

9.      Sudalyvauti žiemos stovykloje

10.  Tuščioje mašinų aikštelėje pamokinti vaiką vairuoti automobilį

Jeigu vaikas domisi maisto gaminimu, muzika, šokiais, sporto šaka, padovanokite vaikui galimybę susitikti su šių specialybių atstovais. Susitarkite su restorano savininku, kad po vakarienės galėsite nuvesti vaiką į virtuvę ir parodyti jam, kaip gaminamas maistas restorane. Jeigu vaikas domisi muzika, po koncerto nueikite į scenos užkulisius, ten esantys muzikantai mielai parodys vaikui įvairius instrumentus. Nebijokite padaryti kažką itin neįprasto, galbūt reikalaujančio drąsos: kažkam paskambinti, susitarti dėl susitikimo. Tačiau šis susitikimas, ekskursija vaikui, be abejo, įsimins visam gyvenimui.

Padovanoti galimybę būti herojumi realybėje

Stovyklos „Pažink save“ vadovė Raimonda pastebi, kad vaikai į renginius ateina su mobiliaisiais telefonais ir žaidžia kompiuterinius žaidimus. Žaidimuose herojai dažnai įveikinėja kliūtis, turi nugalėti varžovus, „blogiukus“. Pagalvokime, kaip pasikeistų vaiko mąstymas ir gyvenimas, jeigu tėvai, užuot plėšę iš rankų mobilųjį telefoną, paklaustų: „O ką, jeigu Šv. Kalėdoms padovanotume tau galimybę būti tuo herojumi, kurį dabar matai „anime“ filmuose, kompiuteriniuose žaidimuose? Ar norėtumei pats įveikti kliūtis, kaip tas veikėjas, tik realias: išmokti aikido kovos meno, išsilaikyti ant riedlentės, pačiūžų, išmokti dainą su gitara, o gal padaryti kažką ekstremalesnio?“

Įgytus įgūdžius vaikas naudos visą gyvenimą. Tuo tarpu žaislu džiaugsis gal metus, gal pusę metų. Ir jau mažiausiai prisimins užaugęs, kokį telefoną turėjo vaikystėje, bet visam laikui įstrigs, kaip pirmą kartą užlipo ant riedlentės, kaip visiškai laisvai pračiuožė su pačiūžomis, kaip smagiai kvatojosi kartu su mamyte, lankydamasis kalėdiniame lėlių spektaklyje.

stovyklos.info informacija

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode