Parama dėkojame




Restoranas Haifoje – ir taikaus sambūvio, ir terorizmo vieta

 

2003 metais Izraelio šiaurėje esančio Haifos miesto restorane „Maxim“ nugriaudėjo sprogimas. Kaip pasakoja iš Lietuvos kilęs Simas Joffe, tai buvo baisus teroristinis aktas. Žuvo 21 žmogus  – arabai ir žydai.

„Mane šis sprogimas palietė asmeniškai, nes jo metu žuvo mano bičiulio sūnus ir jo žmona. Jiems tebuvo 29 ir 25 metai, nesenai susituokę. Dabar jų atminimas įprasmintas paminkle prie restorano. Tai buvo baisi tragedija visam miestui. Iki to arabai ir žydai gyveno kartu draugiškai. Iš automobilio išlipusi jaunutė mergina užėjo į kavinę ir prisėdusi užsisakė maisto. Tuo metu nugriaudėjo sprogimas. Ji susisprogdino restorano viduje. Toks yra gyvenimas Izraelyje, kiekvieną kartą kažkur kažkas atsitinka. Bet mes tikime, kad praeis keli metai ir bus taika. Tarp mūsų ir arabų“, – lietuviškai pasakoja pašnekovas, gyvenantis netoliese Haifos, trečiojo pagal dydį Izraelio miesto.

Atsakomybę už sprogimą prisiėmė grupuotė „Islamo džihadas“, tačiau kas buvo ta moteris 2003 m. spalio 4 dieną restorane detonavusi po drabužiais slėptą sprogstamąjį užtaisą? Pasak vietinės policijos šaltinių, išpuolio pasekmės buvo baisios – restorane neliko nė vienos nepažeistos vietos. Užtaise buvo daug metalinių detalių, kad sprogimo metu būtų padaryta kuo didesnė žala.

Tą dieną žuvo 21 žmogus, dar 51 buvo sužeisti. Tarp aukų buvo dvi šeimos ir keturi vaikai, įskaitant dviejų mėnesių kūdikį. Haifo pajūryje esantis restoranas buvo mėgiamas tiek vietinių arabų, tiek žydų. Jis laikytas taikaus sambūvio mieste simboliu.

Susisprogdinusi mergina 28-erių Hanadi Jaradat, baigusi teisės studijas. Kaip rašė arabų žiniasklaida, ji keršijo už tai, kad Izraelio pajėgos, įtardamos ryšius su grupuote „Islamo džihadas“ nužudė jos jaunesnį brolį ir pusbrolį.

Vos per kelis mėnesius po išpuolio restoranas „Maxim“ buvo atstatytas, o šalia įrengtas paminklas aukoms atminti. Tai viena iš simbolinių vietų Izraelyje, atskleidžiančių sudėtingus čia gyvenančių arabų ir žydų santykius. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode